L’ADEU DE MESSI VA PER LLARG I LA TROCA S’EMBOLICA CADA COP MÉS

L’adeu que Messi va voler irrevocable es complica per raons legals Messi pressiona per marxar però Bartomeu no cedeix; el conflicte es pot prolongar i empitjorar
L’adeu de Messi va per llarg
( JOAN JOSEP PALLÀS )
El segon burofax està a punt de caure. Aquest cop amb avís previ. Ahir al matí els Messi van anticipar les seves intencions al club. “ Leo no anirà a fer-se les proves PCR. I dilluns tampoc no anirà a entrenar”. La posició del futbolista argentí no ha variat amb el pas dels dies, tampoc la peculiar manera de comunicar-la. La decisió de no continuar la temporada que ve al FC Barcelona és ferma i no té marxa enrere. Fer-la realitat, però, no serà tan senzill com probablement va ser imaginada.

L’obstacle per a Messi no rau en la seva voluntat, irrevocable, sinó en l’escletxa legal escollida per anul·lar la vigència del contracte que el lliga (el lligava, segons ell) al Barça fins l’any 2021. Els serveis jurídics del Barcelona la consideren poc sòlida, així que la directiva no pensa cedir.

Assessorat pels seus advocats, Messi considera coherent no iniciar la pretemporada al costat dels seus (ex) companys. Segons la seva opinió la clàusula alliberadora que li permetia deixar el club cada final de temporada des del 2017 ha estat executada, de manera que seria incongruent aparèixer per la ciutat esportiva de Sant Joan Despí com si no hagués passat res. Passa que la data estipulada com a límit per comunicar que marxava era el 10 de juny i el primer burofax va ser enviat el 25 d’agost. Al Barcelona afirmen que no hi ha discussió perquè la data explicitada preval sobre qualsevol altra consideració. La part contrària diu que la condició indispensable era comunicar l’adeu un cop acabat el curs, i això és el que ha fet Messi, que si no va poder fer-ho abans va ser perquè la pandèmia va estirar el calendari fins a finals d’agost.

Tots els ingredients del conflicte condueixen cap a la mateixa direcció: el cas va per llarg i la no-resolució del problema anirà enterbolint un ambient ja prou contaminat.

Josep Maria Bartomeu ha reestablert la comunicació amb els Messi. Amb el pare es va telefonant, amb el fill s’envia watsaps. Però no hi ha avenços en les respectives postures. El futbolista vol marxar i el directiu s’hi oposa taxativament. La no-presentació de Messi als entrenaments obligarà el Barcelona a moure fitxa. En el cas d’ Arthur, últim membre de la plantilla que es va absentar sense justificació, es va actuar amb determinació: obertura d’expedient i suspensió de sou mentre va durar el temps de la seva incompareixença. Veurem si el tracte es repeteix amb el millor jugador de la història del club.

Bartomeu no ha canviat el seu discurs en privat. Si parla amb Messi li diu el mateix que als seus companys de junta. Que l’argentí és el millor jugador de la plantilla, que és intransferible, que Ronald Koeman el vol al seu costat per al seu nou projecte i que continua vigent l’última oferta de renovació presentada per l’entitat, aparcada pel jugador a finals del mes de juny. El tècnic holandès té les idees clares, afirma Bartomeu, canviarà per fi de dalt a baix les estructures del primer equip per reimplantar la cultura de l’esforç, perduda en la tercera temporada de Valverde i definitivament amb Quique Setién, i vol donar a Messi el comandament per tutelar aquesta transició. El president vol convèncer Messi de tot això, malgrat que aquest estigui tip del que considera una reiteració de promeses incomplertes per part de la llotja.

Hi ha directius de la junta que no entenen per què Messi, per molt molest que estigui amb la cúpula, no esgota el seu contracte i ho intenta amb Koeman sabent que si va malament podrà anunciar que se’n va, ja amb el contracte esgotat sense interpretacions que valguin, d’aquí pocs mesos. Amb marge a més per consultar i valorar els plans del president que sigui elegit al març. En deferència als seus 20 anys al club. Messi en canvi no vol legitimar aquesta junta ni un dia més.

Què passarà si les posicions continuen tan allunyades? És difícil preveure-ho, però, a dia d’avui, el president del Barcelona i la seva junta no volen passar a la història com els signants de l’adeu de la llegenda més potent de la història del club, de manera que si Messi decideix, emparat per la FIFA, obtenir el transfer per fitxar per un altre club, no es descarta una mesura traumàtica, consistent a denunciar el jugador. Primer davant la mateixa FIFA per incompliment de contracte i després a la justícia ordinària perquè es tracta d’un conflicte de caire laboral. Els denunciats serien Messi però també el club còmplice que l’acompanyi en la seva sortida.

Una cosa, defensa la directiva, és marxar amistosament com van fer mites de la categoria de Xavi o Iniesta, que van triar destinacions exòtiques per no competir amb el Barça, i una altra canviar el Barça per un dels rivals directes a Europa, sigui el Manchester City o el PSG, els dos gegants més ben col·locats i amb prou múscul financer per suportar una operació multimilionària d’aquest calibre.

Què espera la directiva blaugrana? No arribar a aquesta situació límit confiant que precisament els clubs potencialment compradors, conscients que una denúncia podria acabar en derrota als tribunals, no s’atreveixin a fer el pas.

En el pitjor dels casos per a ells un jutge podria sentenciara favor del Barça, que reclamarà sempre els 700 milions d’euros que estipula la clàusula de rescissió del seu contracte.

De moment Bartomeu ha trencat amb la firma d’advocats Cuatrecasas. Contractats pel Barça, assessoren des de fa temps Messi. Últimament, per guiar-lo per tocar el dos.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (30-8-2029)

239 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: