L’ADIOVISUAL INFANTIL EN CATALĂ, PITJOR QUE MAI

El catalĂ tĂŠ forats negres a la justĂcia, a lâadministraciĂł de lâestat i en altres Ă mbits, però nâhi ha un dâespecialment preocupant: el de lâaudiovisual i, mĂŠs concretament, el que va adreçat a infants i joves. La involuciĂł en aquest camp els darrers anys ĂŠs incontestable. AllĂ on fa uns anys Doraemon, Bola de Drac i altres personatges del Club Super 3 guanyaven espectadors en catalĂ de tota condiciĂł social ara hi ha un desert. O gairebĂŠ: un Club SĂşper 3 retallat, amb lâaudiència sota mĂnims, alguna iniciativa valuosa com Adolescents.cat i un estol de youtubers que atrauen els nens i joves amb continguts, prĂ cticament tots, en castellĂ .
El 24 de març aterrarĂ a lâEstat espanyol la potent plataforma de continguts de Disney, destinada a competir amb gegants com Netflix i amb un valor afegit respecte dâaltres proveĂŻdors de continguts en lĂnia: lâimmens catĂ leg de sèries i pel¡lĂcules infantils i juvenils, que no sâespera que incloguin el catalĂ en el menĂş de llengĂźes.
âDisney serĂ un monstre que es menjarĂ moltes coses en un moment en què hi ha lâoferta de continguts doblats al castellĂ mĂŠs gran de la històriaâ, alerta el consultor en comunicaciĂł Daniel Condeminas, que avisa que, si es vol que lâaudiovisual en catalĂ recuperi terreny entre els adolescents i els joves, caldrĂ fer front a plataformes com aquestes amb iniciatives pròpies i la CorporaciĂł Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al capdavant.
Condeminas recorda que el SĂşper 3 estĂ , a hores dâara, per darrere dâaltres canals com Boing i Clan i, tot i que ĂŠs conscient que els mĂŠs joves cada cop veuen menys televisiĂł convencional i mĂŠs continguts a la xarxa, considera un âerror gravĂssimâ lâeliminaciĂł, fa uns anys, del 3xL perquè âva suprimir lâoferta per a adolescents i es va invisibilitzar el canal en barrejar-lo amb el 33â. El consultor en comunicaciĂł reclama âinversions i estratègia perquè el SĂşper 3 sigui una plataforma digital amb totes les ofertes, un accĂŠs còmode, intuĂŻtiu, divertit i amb control parentalâ.
Lâhistoriador i publicista Arnau Rius coincideix amb Condeminas que el constrenyiment del SĂşper 3 va ser un âerrorâ. âAmb lâeclosiĂł de la TDT, les noves plataformes i la fragmentaciĂł de les audiències, pretendre tenir una TV3 imperial ja no ĂŠs realistaâ, admet Rius, que reclama, però, una âreconfiguraciĂł globalâ de lâaudiovisual en catalĂ per al pĂşblic infantil i juvenil, tant a la TDT com a internet, âamb TV3 com a canal referencialâ. La âmilionadaâ que costa Esport 3 -assenyala Rius- âsâhauria dâinvertir en el pĂşblic infantilâ.
Rius proposa donar un nou impuls al Canal SĂşper 3 amb mesures com âportar els personatges a les escoles i a YouTubeâ. âCal una estratègia nova i contractar gent del camp del mĂ rqueting i gestors de xarxesâ. A banda de revifar el SĂşper 3, Rius veu imprescindible âinvertir diners per catalanitzar Youtubeâ i actuar tambĂŠ en el terreny dels youtubers, on hi ha lâespontaneĂŻtat i frescor que tant agrada als adolescents. âHem de fer que els youtubers escullin el catalĂ perquè els nanos tinguin referents nous per imitarâ. âEs podria engegar la moto amb una vintena de youtubers en catalĂ â, proposa.
De youtubers en catalĂ ja nâhi ha. Plataformes com Youtubers.cat i ValentĂşbers, nascuda fa poc, fan una tasca incansable en la promociĂł de nous talents de lâaudiovisual en catalĂ , però la proporciĂł dâestrelles de Youtube en castellĂ i, fins i tot, en anglès, ĂŠs encara aclaparadorament superior.
Per si lâoferta no estava prou desequilibrada, ara apareix Disney i notĂcies com la inclusiĂł al catĂ leg de Netflix de les pel¡lĂcules dâanimaciĂł dâStudio Ghibli sense lâopciĂł del catalĂ malgrat que ja hi ha un doblatge fet en aquesta llengua. âCal legislar per forçar les plataformes a oferir el doblatge en catalĂ o la llengua seâns morirĂ â, adveteix Rius. âHem venut MerlĂ, el millor producte per a adolescents que tenĂem, per quatre duros i hem deixat que el bilingĂźitzinâ, lamenta. La DirecciĂł General de PolĂtica LingĂźĂstica (DGPL) de la Generalitat de Catalunya ĂŠs conscient del problema i, segons ha explicat al Diari de la llengua, estĂ treballant per donar-hi resposta pròximament.
Mentrestant, però, no es pot abaixar la guĂ rdia. Condeminas avisa que el catalĂ tĂŠ âuna oportunitatâ amb la transposiciĂł de la normativa europea quan sâactualitzi la llei de lâaudiovisual al Parlament de Catalunya per âintroduir percentatges, requisits i preeminènciesâ. âCal aprofitar per introduir criteris lingĂźĂsticsâ tant a la llei del Parlament de Catalunya, com en la reforma de la llei general de lâaudiovisual estatal (de 2010) que sâha de fer a les Corts espanyoles. âHi ha en joc lâoferta en catalĂ per a nens i jovesâ, alerta.
Informa:RACOCATALA.CAT (14-2-2020)
N.de la R.
Molt lloable la proposta del senyor Condeminas.Però sembla que vulgui vestir un sant per desvestir Esport 3.Justament el que cal ĂŠs potenciar els grans esdeveniments esportius en catalĂ que van desapareixent a mans dde televisions estatals o de plataformes de pagament.Per cert, seria bo que Catalunya tinguĂŠs una plataforma pròpia com Euskadi o fins i tot AstĂşries per aplegar-hi totes les televisions catalanes i que serveixi tambĂŠ de motor de l’audiovisual catalĂ al costat de TV3.I posats a demanar em sembla urgent la creaciĂł d’un diari esportiu en catalĂ a internet amb cara i ulls.Ja que som en plena cursa audiovisual potser que passem a protegir-lo mĂŠs i escurçar els nombrosos premis literaris.Ens agradi o no els llibres els llegeixen quatre gats.i ara mateix la nostra llengua necessita menys puresa escrita i mĂŠs expansiĂł audiovisual abans que no sigui massa tard.