L’AEROPORT ” MĂS VERD” D’EUROPA UNA PASTANAGA PER DIVIDIR L’INDEPENDENTISME

“QuĂš hi ha darrere lâaeroport mĂ©s verd dâEuropaâ?”
Ara la pilota Ă©s a la teulada de la UE. HaurĂ de decidir si el medi ambient Ă©s una prioritat o si Espanya, un cop mĂ©s, es desentĂ©n de les normatives internacionals, en aquest cas en lâĂ mbit mediambiental
( TONI STRUBELL I NĂRIA BASSA )
Es pot afirmar amb seguretat que qualsevol intent dâanalitzar la recent tempesta mediĂ tica sobre lâampliaciĂł de lâAeroport de Barcelona no seria concloent si se nâobviessin els principals condicionants polĂtics subjacents al cas. Tot i que en altres paĂŻsos mĂ©s democrĂ tics els criteris econĂČmics generalment sâimposen a altres aspectes quan sâavaluen els projectes, a Espanya solen ser les consideracions polĂtiques menys saludables les que sâimposen. AixĂČ ens pot ajudar a entendre perquĂš la qĂŒestiĂł ha esdevingut central en el debat polĂtic a Espanya. Fins i tot pot explicar per quĂš lâinterĂšs mediĂ tic per lâaeroport de Barcelona sâha estĂšs mĂ©s enllĂ de les fronteres espanyoles.
Per aportar un fil de llum a aquest assumpte, la primera pregunta que haurĂem de fer-nos Ă©s per quĂš AENA ha presentat en aquest moment el projecte de construir una tercera pista a lâaeroport de Barcelona. Per quĂš âconsentâ AENA ara lâaeroport de Barcelona amb aquest âregalâ quan en el passat recent feia mans i mĂ nigues per privar-lo dâun estatus de hub internacional amb dâequipaments dâaccĂ©s eficients (enllaços de tren, metro i TGV)? Per quĂš AENA mostra ara interĂšs en un aeroport, el nom mateix del qual -âJosep Tarradellasâ, tal com va imposar Madrid- Ă©s una clara picada dâullet al discurs unionista que tĂ© la centralista polĂtica de transports espanyola a lâADN?
Tot i que el primer ministre SĂĄnchez defensa que lâampliaciĂł de lâaeroport de Barcelona contribuirĂ a lâeconomia espanyola âho diu per rebatre les tesis unionistes sobre el favoritisme a Catalunyaâ la motivaciĂł de lâoferta Ă©s clarament mĂ©s polĂtica que econĂČmica. Lâobjectiu Ă©s, per descomptat, proporcionar una nova eina per desactivar el moviment independentista catalĂ amb quĂš es coneix a Catalunya com lâestratĂšgia de la âpastanagaâ. Amb el telĂł de fons dâuna taula de negociacions entre els governs de Madrid i Barcelona (un escenari de finals dâestiu a quĂš pocs observadors atorguen un potencial real), lâoferta dâabocar una generosa inversiĂł en infraestructures a Catalunya Ă©s un estratagema recurrent del govern espanyol en moments com aquest. Lâobjectiu Ă©s clarament desviar els punts clau de negociaciĂł del govern catalĂ centrats en lâamnistia i lâautodeterminaciĂł.
Com a âpastanagaâ, lâampliaciĂł de lâaeroport rivalitza amb lâobjectiu dâacollir els Jocs OlĂmpics dâhivern del 2030 al Pirineu catalĂ . AmbdĂłs projectes sĂłn afavorits conjuntament pel govern espanyol i lâelit industrial catalana âla part orientada a Madridâ mentre que altres prioritats mĂ©s substancials del govern catalĂ , com ara el famĂłs Corredor Mediterrani, sĂłn estratĂšgicament escombrades a sota la catifa. Aquests sĂłn dos exemples clars de com les operacions polĂtiques dââapaivagamentâ poden superar completament criteris econĂČmics i socials mĂ©s racionals a lâhora de configurar les polĂtiques de desenvolupament a lâEspanya dâavui. De fet, quan es plantegen aquestes qĂŒestions, es pot evitar sospitar que el govern de Madrid no estĂ gens preocupat per un possible fracĂ s. PerquĂš cap dels dos depĂšn de Madrid. De fet, les possibilitats que sâaconsegueixi la seu olĂmpica als Pirineus âsense garantia de neu i amb lâAjuntament de Barcelona en contraâ sĂłn realment mĂnimes. A mĂ©s, si la UE refusĂ©s lâampliaciĂł de lâaeroport de BCN, aixĂČ no nomĂ©s ajudaria a confirmar lâaeroport de Barajas de Madrid com a Ășnic hub internacional a Espanya âun objectiu unionista tradicionalâ sinĂł que tambĂ© tindria un efecte desmotivador sobre el moviment independentista catalĂ . De fet, fins i tot si aquests projectes de llarg termini es materialitzessin, segurament tindrien lâefecte de galvanitzar vincles entre les economies catalana i espanyola, una dinĂ mica que hauria estat inimaginable el 2017. Sigui quin en sigui el resultat, ambdĂłs projectes faran bullir lâolla de SĂĄnchez en el seu intent de desarmar les posicions catalanes a la taula de negociaciĂł i mĂ©s enllĂ .
No en va, la reacciĂł dels partits del govern catalĂ (Junts i ERC) a tota lâoperaciĂł ha estat previsiblement submisa. Conscients que AENA tiraria endavant lâoperaciĂł, el govern es va curar en salut pujant al carro de lâampliaciĂł, una estratĂšgia que tradicionalment han portat a terme els partits catalans per intentar evitar la imatge de ser polĂticament engolits per Madrid. En aquest cas, lâactual govern catalĂ va veure-hi una manera de reforçar la imatge de âcooperaciĂł constructivaâ que ha intentat cultivar per evitar que se lâassociĂŻ amb la mĂ©s insubmisa presidĂšncia de lâexpresident Quim Torra. En part, tot lâepisodi recorda la jubilaciĂł del president Jordi Pujol lâany 2003, quan a Bilbao va reivindicar un protagonisme en la creaciĂł de la indĂșstria petroquĂmica de Tarragona, controlada per lâEstat, en la qual en realitat tenia poc o gens a dir.
No cal dir que lâactitud subordinada del govern catalĂ no ha estat lliure de peatge. Per una banda, ha hagut de fer la gara-gara a les associacions empresarials catalanes orientades a Madrid (Foment, Cercle dâEconomia, etc.) âconxorxades amb SĂĄnchezâ i afrontar lâintens foc creuat del front mediambiental. Malgrat totes les absurdes manifestacions del govern catalĂ al voltant de âlâaeroport mĂ©s verd dâEuropaâ, el cert Ă©s que la tercera pista, pressupostada en menys de 2000 milions dâeuros, nomĂ©s seria factible destruint la reserva natural de la Ricarda, la zona humida mĂ©s gran de la provĂncia de Barcelona. Greenpeace i altres grups ecologistes han estat previsiblement crĂtics aquĂ. Fins i tot membres del Ministeri de TransiciĂł EcolĂČgica, dirigit pel PSOE, han admĂšs el dany que inevitablement patirĂ el medi ambient. Fan bĂ© de demanar com poden els governs espanyol i catalĂ pretendre mantenir una agenda internacional de reducciĂł de COâ mentre desenvolupen un projecte que suposarĂ duplicar les xifres de passatgers anteriors a la COVID-19 i assolir els 100 milions de passatgers / any el 2030. PerquĂš enlloc no es veu que sâatinguin a les demandes de sostenibilitat mediambiental quan aposten tan descaradament per un mitjĂ de transport en quĂš predominen els combustibles fĂČssils. TambĂ© Ă©s significatiu el fet que el Consell de les Regions AeroportuĂ ries hagi considerat que la tercera pista projectada era âinnecessĂ riaâ fins i tot si es tractĂ©s de doblar les xifres de passatgers. Ara la pilota Ă©s a la teulada de la UE. HaurĂ de decidir si el medi ambient Ă©s una prioritat o si Espanya, un cop mĂ©s, es desentĂ©n de les normatives internacionals, en aquest cas en lâĂ mbit mediambiental.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (8-VIII_2021)