L’AJUNTAMENT D’ALACANT APROVA UNA DECLARACIÓ DE TOTAL REBUIG A LA “IMPOSICIÓ DEL VALENCIÀ “

El ple de l’Ajuntament d’Alacant ha aprovat aquest dimecres una declaració institucional impulsada per l’equip de govern, integrat per PP i Cs, en la qual s’expressa un «total rebuig a la imposició del valencià» a la ciutat i al País Valencià. La proposta també insta el Consell i el govern espanyol a «defensar l’educació en les dues llengües oficials».

La declaració, que ha tirat avant amb el suport de PP, Ciudadanos i Vox -16 vots- i el rebuig de PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV -13 vots-, demana en concret a les dues administracions que combaten de «manera ferma» els casos d’«intent d’adoctrinament» a les aules, «reforçant l’Alta Inspecció Educativa, alhora que l’Ajuntament es compromet a complir la Constitució en la defensa de tots els ciutadans i els seus drets lingüístics».

En primer lloc, han intervingut diversos representants d’associacions educatives, que han rebutjat «la imposició del valencià i l’arraconament de l’espanyol». També s’han pronunciat contra «l’adoctrinament ideològic» a les aules i han assenyalat que no permetran «que el conseller Vicent Marzà bandege als habitants de la Comunitat i obligue els pares a portar els seus fills a altres territoris per poder estudiar en castellà».

Per la seua part, tant PP com Ciudadanos han assegurat que la Generalitat Valenciana «està imitant el perjudicial model català d’imposició de la llengua, arribant fins al punt que actualment dos de cada tres col·legis públics imparteixen menys del 30% de classes en castellà».

L’edil d’Educació, del PP, Julia Llopis, ha indicat que «ni a Alacant ni a la Comunitat necessitem una policia lingüística com la que volen imposar des del Botànic, que ens vigile i que impose l’agenda catalanista en la Comunitat perquè nosaltres defensem el bilingüisme actiu i continuarem treballant, des del sentit comú i la protecció de la legalitat, per la cooficialitat de castellà i valencià en aquesta Comunitat».

«Amb el valencià volen adoctrinar a la població com a Catalunya, el seu temps s’acaba senyor Marzà», ha afegit la regidora, qui a més ha exigit al conseller que «abandone els seus projectes d’implantació del model català a la Comunitat» i continue promocionant el valencià, «però no des de la imposició i el dogma, sinó des del respecte i la llibertat de decisió».

Igualment, el responsable de Cultura, Antonio Manresa (Ciudadanos), ha sostingut que «aquells que demanen respecte per la llengua són aquells que, precisament, incompleixen l’estatut d’autonomia». «La província d’Alacant és plural en el seu idioma, no és el mateix el nord que el sud de la província per parlar el valencià, però el problema està amb la imposició del valencià als que no som valencianoparlants», ha afegit.

Així, ha acusat el Consell de «buscar el conflicte» quan a Alacant «mai hi ha hagut problemes de convivència». «Aquesta iniciativa és per evitar el conflicte, volem la normalitat que hi ha hagut fins ara», ha conclòs.

L’oposició qualifica la declaració de «mentida»

D’altra banda, el portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha indicat que el «normal» seria parlar de pressupostos en un ple «com el de hui» i no del valencià, i ha acusat l’equip de govern de «falta de projecte i de política» per a la ciutat i ha qualificat la declaració institucional de «mentida».

«Hauríem de parlar d’Edificant, de pressupostos i de la ciutat, però vostés sempre eviten parlar dels temes importants per la falta de política i de projecte, votarem en contra de la mentida», ha dit.

En aquest sentit, el portaveu d’Unides Podem-EUPV, Xavier López, ha criticat que el PP a Alacant va «en contra» d’un model que defensa i demana a Catalunya. «No hi ha diferència entre un model i un altre, és criticar per criticar, i cal recordar que el valencià ens uneix com a societat», ha indicat.

Finalment, el portaveu del PSPV, Francesc Sanguino, ha sostingut que les intervencions del PP i Ciudadanos estan «plenes de falsedats». «Sembla que vostés només defensen la llibertat que els agrada, no són capaços de respectar la retolació en valencià de l’Ajuntament, perquè ens desitgen ‘Feliz Navidad’ i no ‘Bon Nadal”.
Informa:NOSALTRESLAVEU.CAT (22-XII-2021)

121 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: