L’AJUNTAMENT DE PALMA: CLASSES DE CATALÀ A POLICIES ESPANYOLS CONTRA LES DISCRIMINACIONS

Un repte difĂ­cil, sense cap dubte: fer aprendre catalĂ  als policies espanyols destinats a Mallorca. Si recordem que Espanya va enviar a Catalunya els agents amb pitjor nota, Ă©s possible que els destinats al conjunt dels PaĂŻsos Catalans, siguin uns espĂšcimens amb les ganes d’aprendre i estudiar nul·les.

PerĂČ, tot i aixĂČ, l’Ajuntament de Palma ha decidit oferir a la DelegaciĂł de Gobierno a l’illa cursos de catalĂ  per a tots els policies nacionals o guĂ rdies civils que siguin destinats a la ciutat amb l’objectiu que “no es tornin a produir incidents de discriminaciĂł lingĂŒĂ­stica” com el que va passar fa pocs dies a l’aeroport de l’illa quan una viatgera va denunciar una discriminaciĂł lingĂŒĂ­stica per part d’un agent de la GuĂ rdia Civil pel fet d’haver fet servir el catalĂ  a l’hora de passar pels filtres de seguretat.

El regidor d’EducaciĂł i PolĂ­tica LingĂŒĂ­stica, Llorenç CarriĂł ha informat que aquesta setmana ha enviat una carta a la qual ha estat delegada del Govern fins aquest dimecres, Rosario SĂĄnchez que l’agent hauria incomplert la Llei orgĂ nica 11/2007 reguladora dels drets i deures de la GuĂ rdia Civil, que estableix que els agents han d’actuar amb “absoluta neutralitat” tambĂ© per raĂł de llengua. TambĂ© li recorda que tothom tĂ© el dret a utilitzar el catalĂ , ja que estĂ  emparat en l’Estatut d’Autonomia i que l’Ajuntament tĂ© com un dels seus objectius “garantir que tots els ciutadans puguin gaudir de seguretat lingĂŒĂ­stica plena”.

La voluntat de l’ens municipal Ă©s que amb els cursos de catalĂ  pels policies nacionals i guĂ rdies civils evitin casos com els citats perquĂš “els agents puguin tenir un millor coneixement de la nostra llengua”.

Un col·lectiu poc obert al català

Les denĂșncies arreu del territori catalanoparlant sobre el maltracte policial a aquells que empren el catalĂ  ha estat constant. L’animadversiĂł de policies espanyols i guĂ rdies civils a tot allĂČ â€œcatalà” es va poder observar amb l’Ășltima manifestaciĂł a Estrasburg, a la frontera amb França, o al mateix judici farsa contra el procĂ©s al Tribunal Suprem durant la corrua d’agents que intentaven, sense Ăšxit, reproduir algunes paraules en catalĂ  dels cĂ ntics que van sentir el dia que van atonyinar ciutadans cĂ­vics i pacĂ­fics que volien votar.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (9-7-2019)
N.de la R.
Ens sembla una tasca lloable la de l’Ajuntament de Palma.Ara bĂ©, nomĂ©s sĂłn pegot.AixĂČ ha de ser una polĂ­tica d’Estat.Si d’entrada sembla gairebĂ© impossible que tots els funcionaris estatals, especialment els policies, destinats als PaĂŻsos Catalans sĂ piguen catalĂ ,almenys haurien de passar un perĂ­ode de dos anys per tenir uns coneixements bĂ sics del catalĂ . Naturalment tot controlat i no nomĂ©s teĂČric com passa ara al camp de la justĂ­cia.

397 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: