L’AJUNTAMENT DE PALMA: CLASSES DE CATALÀ A POLICIES ESPANYOLS CONTRA LES DISCRIMINACIONS

Un repte difícil, sense cap dubte: fer aprendre català als policies espanyols destinats a Mallorca. Si recordem que Espanya va enviar a Catalunya els agents amb pitjor nota, és possible que els destinats al conjunt dels Països Catalans, siguin uns espècimens amb les ganes d’aprendre i estudiar nul·les.

Però, tot i això, l’Ajuntament de Palma ha decidit oferir a la Delegació de Gobierno a l’illa cursos de català per a tots els policies nacionals o guàrdies civils que siguin destinats a la ciutat amb l’objectiu que “no es tornin a produir incidents de discriminació lingüística” com el que va passar fa pocs dies a l’aeroport de l’illa quan una viatgera va denunciar una discriminació lingüística per part d’un agent de la Guàrdia Civil pel fet d’haver fet servir el català a l’hora de passar pels filtres de seguretat.

El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió ha informat que aquesta setmana ha enviat una carta a la qual ha estat delegada del Govern fins aquest dimecres, Rosario Sánchez que l’agent hauria incomplert la Llei orgànica 11/2007 reguladora dels drets i deures de la Guàrdia Civil, que estableix que els agents han d’actuar amb “absoluta neutralitat” també per raó de llengua. També li recorda que tothom té el dret a utilitzar el català, ja que està emparat en l’Estatut d’Autonomia i que l’Ajuntament té com un dels seus objectius “garantir que tots els ciutadans puguin gaudir de seguretat lingüística plena”.

La voluntat de l’ens municipal és que amb els cursos de català pels policies nacionals i guàrdies civils evitin casos com els citats perquè “els agents puguin tenir un millor coneixement de la nostra llengua”.

Un col¡lectiu poc obert al català

Les denúncies arreu del territori catalanoparlant sobre el maltracte policial a aquells que empren el català ha estat constant. L’animadversió de policies espanyols i guàrdies civils a tot allò “català” es va poder observar amb l’última manifestació a Estrasburg, a la frontera amb França, o al mateix judici farsa contra el procés al Tribunal Suprem durant la corrua d’agents que intentaven, sense èxit, reproduir algunes paraules en català dels càntics que van sentir el dia que van atonyinar ciutadans cívics i pacífics que volien votar.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (9-7-2019)
N.de la R.
Ens sembla una tasca lloable la de l’Ajuntament de Palma.Ara bĂŠ, nomĂŠs sĂłn pegot.Això ha de ser una polĂ­tica d’Estat.Si d’entrada sembla gairebĂŠ impossible que tots els funcionaris estatals, especialment els policies, destinats als PaĂŻsos Catalans sĂ piguen catalĂ ,almenys haurien de passar un perĂ­ode de dos anys per tenir uns coneixements bĂ sics del catalĂ . Naturalment tot controlat i no nomĂŠs teòric com passa ara al camp de la justĂ­cia.

296 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: