L’AJUNTAMENT ULTRADRETÀ DE PERPINYÀ BLOQUEJA EL PROJECTE DE LICEU DE LA BRESSOLA

L’escola Bressola acusa l’Ajuntament de Perpinyà de “traïció” per bloquejar el projecte de col•legi-liceu al monestir de Santa Clara i anuncia dos recursos davant dels tribunals. El consistori, governat per l’alcalde d’ultradreta i catalanòfob, Louis Aliot, va decidir exercir el dret de tanteig i retracte per la compra de l’edifici històric just quan l’escola havia fet una paga i senyal –de 60.000 euros- per adquirir-lo. Tot plegat, denuncien, després de mesos de converses i sense que tinguin “cap projecte”. “Al·leguen la protecció del patrimoni però el que volen és obstaculitzar al projecte”, assegura l’advocat Guillem Nivet. “Hem de trobar una solució per a aquests alumnes i avui, no la tenim”, afirma la directora general de la Bressola, Eva Bertrana.

La Bressola va anunciar a principis de setembre que celebrava el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà. L’associació d’escoles en català a la Catalunya Nord celebrava la notícia perquè suposava donar sortida als centenars d’alumnes que any rere any estudien en el sistema immersiu en els vuit centres que tenen distribuïts arreu del territori.

De forma provisional, la Bressola de Sant Galdric acull la primera classe de sisè però l’objectiu final era trobar un espai on poder fer realitat un centre que acollís tota la secundària i el batxillerat.

El mes de març, els responsables de la Bressola van visitar per primera vegada el monestir de Santa Clara, ubicat al barri del Vernet. Després de dues visites, van constatar que l’espai complia amb els requisits i permetria ubicar-hi uns 350 alumnes entre la secundària i el batxillerat.

Fa tres anys que aquest espai està en venda per un import d’1,2 milions d’euros però ni l’Ajuntament ni ningú s’havien interessat per fer-hi cap projecte. Amb la intenció de tirar endavant el seu, els responsables de la Bressola es van començar a reunir amb les diferents administracions. Primer amb l’Ajuntament, que inicialment els va dir que no tenia cap projecte per aquest espai i que “celebrava” la notícia.

La vicepresidenta de la Regió, Agnès Langevine, també els va manifestar el seu suport i els va prometre una aportació econòmica i el Departament, que els va confirmar que els “acompanyarien” en el projecte. També el prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, va mostrar-s’hi a favor.

Acord i paga i senyal
Amb aquest escenari, la Bressola va decidir tirar endavant i el 6 d’agost va signar un acord de compra-venda amb les monges clarisses, propietàries de l’edifici. En aquell moment, començava el període de dos mesos en què l’administració podia exercia el dret de tanteig i retracte (també anomenat preempció). A pocs dies d’expirar el termini, l’Ajuntament de Perpinyà va anunciar que el volia adquirir per preservar “el patrimoni” i sense concretar cap projecte.

“Ens en vam assabentar pel notari”, ha explicat Bertrana. La decisió va caure com un gerro d’aigua freda a l’associació, que estava “a punt” de celebrar amb cava una “fita històrica”. “Havíem pagat 60.000 euros i ens els van tornar”, ha detallat. De fet, la Bressola calcula que el cost per adquirir i remodelar l’espai s’acosta als 3 MEUR.

“Tenim un sentiment d’incomprensió i de traïció”, ha afirmat el president de la Bressola, Joan-Sebastià Haydn. Haydn ha acusat l’Ajuntament de Perpinyà de marejar la perdiu durant setmanes i de bloquejar el projecte quan comptaven amb el suport de la resta d’administracions. No ha volgut apuntar directament a quins motius “ocults” hi hauria al darrere però sí que ho ha fet el seu advocat, Guillem Nivet.

Nivet ha afirmat que l’Ajuntament “no té cap projecte” per fer en aquest espai i que el dret de preempció no pot prevaldre per damunt del privat si no hi ha un interès públic i un projecte. “L’únic que volen és obstaculitzar el de la Bressola”, ha insistit.

Per això, aquest mateix dijous han presentat dos recursos al Tribunal Administratiu de Montpeller. Un d’ells amb caràcter d’urgència per aconseguir aturar la maniobra municipal. Esperen que es resolgui en un termini d’un mes i mig i que els tribunals els donin la raó.

Buscant una alternativa

Mentrestant, la Bressola està buscant alternatives per donar sortida als alumnes que ja han començat a cursar la secundària i els que ho faran en el proper curs. “Tenim la obligació de trobar una solució i, ara mateix, no la tenim”, ha afirmat Bertrana.

Per denunciar la situació, la Bressola ha convocat una manifestació el 23 d’octubre a les onze del matí a la plaça Catalunya de Perpinyà. La marxa té com a lema ‘L’escola en català! Col·legi a Perpinyà! Liceu a Perpinyà! Defensem el català!
Informa:RACOCATALA.CAT (14-X-2021)

558 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: