L’ALGUER ADOPTA LA NORMA ORTOGRÀFICA DE LA SEVA VARIANT DEL CATALÀ

El municipi de l’Alguer ha adoptat, de forma oficial, la norma ortogràfica redactada el 2002 per Òmnium Cultural i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Es tracta d’un pas històric per a la normalització de la llengua, ja que, fins ara, no hi havia un estàndard lingüístic per al català de l’Alguer.

La norma algueresa es va presentar al Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori de l’Alguer el 12 d’abril de 2002 sota el títol Català de l’Alguer: criteris de llengua escrita: model d’àmbit restringit de l’alguerès. L’obra va ser publicada el maig del 2003 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El síndic de l’Alguer, Mario Conoci, ha destacat la transcendència d’aquest fet i ha remarcat la necessitat de “preservar i promoure” el “patrimoni identitari” alguerès i de promoure la llengua catalana. L’Ofici Lingüístic adoptarà la normativa, ara ja oficial, en la documentació del municipi de l’Alguer.

Paral·lelament, la setmana passada van engegar els cursos de sard i de català per a l’Alguer destinats als treballadors de l’administració regional, segons informa el diari digital Sardegna ieri oggi domani. L’objectiu és garantir un bon coneixement d’aquestes llengües, especialment dels funcionaris que treballen de cara al públic.

El gran repte del català a l’Alguer, però, és desencallar l’ensenyament en alguerès a les escoles, que va amb retard. La llei reconeix, des del juliol del 2018, el dret de les famílies alguereses a sol·licitar l’ensenyament en la llengua de la ciutat en el moment de la inscripció a l’escola. Dos anys més tard, el setembre del 2020, es va aprovar el desplegament de la llei que ha de fer efectiva l’escolarització en alguerès, però la norma ha topat amb entrebancs burocràtics com ara la poca claredat del procés d’inscripció.

La Consulta Cívica per a les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, que aplega onze entitats alguereses, ha reclamat a la regió de Sardenya que prengui les mesures necessàries per garantir que els infants puguin començar les classes de català el proper curs 2021-2022. Els darrers mesos ha recordat a les famílies la possibilitat de demanar l’ensenyament de l’alguerès per als seus fills.

Segons l’enquesta Els usos lingüístics a l’Alguer del 2015, el 88,2% dels algueresos entén el català, el 36,4% el sap parlar amb fluïdesa i el 8.1% l’escriu. El 92,3%, a més, volen que l’ensenyament de la llengua s’introdueixi definitivament a l’escola.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (19-5-2021)

270 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: