L’ALGUER ES REVOLTA CONTRA LA PROHIBICIÓ DE RETOLAR EN CATALÀ LA VIL·LA ROMANA DE SANTA IMBÈNIA

Les entitats i institucions alguereses s’han revoltat contra el veto a l’alguerès imposat per un responsable de la província de Sàsser, que només ha autoritzat l’italià i l’anglès en els rètols informatius de la Vil·la romana de Santa Imbénia, un important jaciment arqueològic del municipi de l’Alguer.

Segons ha denunciat la delegació de l’Alguer de la Plataforma per la Llengua, els responsables del jaciment, recentment reobert al públic i que està renovant els rètols informatius, han rebut una carta del professor Bruno Billeci, sobreintendent per als bens arqueològics de la província de Sàsser, que només autoritza l’ús de l’italià i de l’anglès amb l’argument que “el català no és una de les llengües oficials de la Unió Europea per a la interacció amb el públic, les entitats i els Estats membres”.

La missiva del responsable provincial ha provocat la indignació de les institucions i entitats alguereses encapçalades pel síndic de l’Alguer, Mario Conoci, que ha expressat el seu rebuig a la mesura en una carta de resposta a Billeci. En la rèplica enviada al responsable provincial, Conoci es mostra sorprès amb una decisió “totalment dissonant amb les normes regionals que regulen la matèria”. El síndic recorda que les lleis vigents avalen la utilització del “català de l’Alguer” en aquesta ciutat sarda i que la regió ha de facilitar a les administracions públiques i als concessionaris de serveis públics els textos traduïts a la “llengua sarda, en català de ,l’Alguer o en sasserès, gal·lurès i tabarquí de la retolació”. Conoci insta el sobreintendent a revisar la seva autorització i a permetre l’ús del català.

En el mateix sentit s’ha expressat el president de la Consulta Cívica per a les Polítiques Lingüístiques del català de l’Alguer, Giovanni Chessa. En un escrit recollit per Alguer.it, Chessa qualifica de “profundament injust” el veto a l’alguerès i avisa que la “decisió burocràtica que exclou la nostra llengua dels panells informatius” de la vila romana de Santa Imbénia “no és un detall”.

Per la Plataforma per la Llengua, membre de la Consulta Cívica, el cas és un “greu episodi de discriminació lingüística”. L’entitat recorda que la llengua catalana és reconeguda per llei a Itàlia i denuncia que el veto al català vulnera la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), que remarca la importància de facilitar l’ús oral i escrit de les llengües minoritzades en la vida pública i privada. Excloure l’alguerès de la comunicació oficial de la Vil·la de Santa Imbénia “és una decisió incomprensible, totalment injusta i ofensiva per a la comunitat catalanoparlant de l’Alguer”, denuncia la Plataforma per la Llengua.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (31-XII-2021)

347 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: