L’ALTRA CONSTITUCIÓ: DEBAT CONSTITUENT PREPARA COM HA DE SER LA CATALUNYA DEL FUTUR

“Embrió constitucional”.
Debat Constituent prepara, amb el concert de Lluís Llach del 18 de desembre, l’impuls final per fomentar la participació en el qüestionari sobre com ha de ser la Catalunya del futur
( JORDI ALEMANY )

El debat i la discussió sobre la construcció d’una Catalunya independent o no, sobre el seu model organitzatiu, els drets i obligacions, les relacions econòmiques i polítiques amb l’entorn i la base normativa que l’ha de regir, entre d’altres, afronta la recta final a través de la plataforma Debat Constituent , que a partir del maig de l’any vinent començarà a processar i quantificar les propostes per articular els principis constituents que han de regir el futur polític de Catalunya.

Malgrat que la reivindicació independentista no viu el seu millor moment després d’arribar al punt àlgid l’octubre del 2017, amb l’estocada anímica derivada de les conseqüències de la sentència del Tribunal Suprem (TS) de l’octubre del 2019, el govern presidit per Quim Torra va posar les bases un any abans perquè continués la feina dels altres processos oberts que haurien de ser el full de ruta que podria culminar amb una futura constitució catalana.

Torra va donar el 23 d’octubre del 2018 la batuta al cantautor i exdiputat Lluís Llach perquè formés el Consell Assessor per a l’Impuls d’un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, ara ja dissolt des de l’agost del 2019, un cop va acabar l’encàrrec de fer una proposta metodològica per tirar endavant un procés transversal, dinàmic, inclusiu i plural per a l’aprovació d’aquestes bases constitucionals de la Catalunya del futur. La proposta s’impulsa i s’articula mitjançant una coordinadora nacional de les diverses iniciatives de debat, anomenades “enteses territorials”.

Aquestes plataformes han anat sorgint arreu del país i en dimensions diverses, ja sigui d’àmbit municipal, comarcals o d’àrees més grans, i ja en són més de 106. L’objectiu era informar de com s’ha de desenvolupar el procés i animar a participar-hi, però també es fan actes en diversos formats, sobre els set àmbits definits en la metodologia del procés, i que són: els elements constitutius, com el model d’estat, la llengua i la nacionalitat, entre d’altres; els drets; la participació política i l’organització del poder; l’organització territorial; el règim econòmic; el territori, els recursos naturals, els sectors estratègics i les empreses públiques, i la seguretat i les relacions internacionals.

Els actes s’estan desenvolupant arreu per temàtica, amb l’objectiu de clarificar conceptes o intercanviar opinions, i fins i tot poden ser de molt petit format i convocats per entitats diverses. La intenció és obtenir tantes opinions i reflexions com sigui possible sobre els àmbits temàtics perquè qui hi estigui interessat s’inscrigui en el registre d’usuaris i es descarregui l’aplicació específica per a dispositius electrònics, sense cost, i contesti anònimament el qüestionari de 144 preguntes, dividides en set àmbits, i que ja inclou diverses respostes per tal que se’n triï una. Una fórmula que permet recollir moltes opinions –actualment hi ha registrades unes 5.000 persones– i dona facilitats per recopilar i processar les dades, ordenant-les també per zones territorials, edat o gènere.

La pandèmia va alentir tot aquest procés i va fer miques el calendari. Ara s’està encara en la fase dels debats i recollint les dades dels qüestionaris, que acabarà el maig de l’any que ve, i precisament per poder impulsar i finançar una campanya específica perquè la gent s’hi registri, s’organitza el concert de Lluís Llach, acompanyat de molts altres artistes, el 18 de desembre al Palau Sant Jordi, amb entrades que es poden comprar en el lloc web.

L’extracte dels resultats del qüestionari el farà un fòrum cívic i social que la Coordinadora Nacional hauria de crear el gener de l’any que ve, que prèviament ja haurà tingut la tabulació dels resultats, amb l’objectiu de decidir com es tracten aquelles qüestions amb el parer més dividit, fer l’aprovació de les propostes constituents i decidir com es presenten de manera pública i també al Parlament de Catalunya. Un procediment que validarà la Coordinadora Nacional i també les enteses territorials, amb la finalitat inicial que els representants polítics acabin convocant una assemblea o un parlament constituent.

Anònim, modificable i explicatiu

El mètode escollit per participar en el Debat Constituent es basa en l’anonimat després de descarregar-se l’aplicació mòbil i registrar-s’hi. L’accés es fa mitjançant un correu electrònic, una contrasenya i un codi numèric que s’atorga automàticament a l’hora de fer la petició. Amb això, l’usuari pot accedir al web i contestar les 143 preguntes dels set àmbits –una més en cas de ser ciutadà de l’Aran– triant una de les respostes que s’hi inclouen. La particularitat, i per això s’organitzen els debats temàtics per contrastar punts de vista i opinions a l’entorn de cada temàtica, és que pots accedir al qüestionari tants cops com vulguis per modificar la teva opinió fins que es tanqui el procés. Ara hi consta que el termini venç el 31 de desembre, però està previst modificar-lo fins al maig, coincidint amb la durada dels debats. En cada àmbit hi ha enllaços de text que clarifiquen conceptes tècnics, així com vídeos de les diverses sessions organitzades, per fomentar que les respostes puguin ser raonades sense haver de ser un expert en la matèria. El lloc web també permet accedir als continguts i enllaços d’altres processos constituents i textos articulats fets a Catalunya fins ara.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (6-XII-2021)

225 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: