L’AMI DEMANA ALA AJUNTAMENTS QUE NO LLIURIN ELS ROMANENTS A L’ESTAT

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha demanat als batlles que es plantin i no lliurin els seus romanents a l’estat espanyol, tal com demana l’acord del Ministeri d’Hisenda amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Per això, han impulsat un manifest que pretén de sumar tants batlles i ajuntaments com sigui possible, i les signatures que aconsegueixin les enviaran ‘a les màximes autoritats espanyoles i catalanes’.

El govern espanyol assumirĂ  els interessos negatius de mantenir els romanents al banc si els ajuntaments els cedeixen

En el manifest exposen que la proposta d’Hisenda és ‘un nou espoli a les finances dels consistoris i un abús de poder’ cap als ajuntaments perquè no podran revertir els diners estalviats en els veïns dels seus municipis, sobretot tenint en compte la crisi social i econòmica derivada del coronavirus. També acusen l’estat espanyol de trepitjar competències municipals: ‘No estem disposats a fer de petites gestories de serveis de l’estat i limitar la nostra veu i posicionaments polítics.’

‘Els municipis catalans no hem de fer de banc d’un estat centralista, autoritari i fallit, amb molt poc respecte pels diners públics’, afegeix el text, en considerar que l’han malgastat en infrastructures innecessàries, en rescats a la banca, en armament i a mantenir la monarquia. Per això, l’entitat ha encarregat un informe a Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre com afecta aquesta mesura als ajuntaments, amb informació sobre els dubtes que pugui generar la seva aplicació.

Els batlles de les grans ciutats del paĂ­s demanen de rectificar la mesura
Els batlles de les grans ciutats del país han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l’acord amb la FEMP. El batlle de València, Joan Ribó, ha exigit la modificació de l’acord i ha avisat el PSOE que ‘no podrà continuar amb aquesta actitud’. A més, ha lamentat que el govern espanyol tingui un tracte ‘paternalista’ amb els ajuntaments.

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha qualificat la mesura de confiscació. I la batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que ‘la ministra d’Hisenda s’ha equivocat’ i que no entén ‘la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg’ ni el ‘centralisme’ del govern espanyol. Amb tot, els vots de Podem a la FEMP van ser necessaris per a tirar endavant amb la mesura.

En altres municipis, els batlles ja han anunciat que incorporaran el superĂ vit en el pressupost municipal, desobeint aixĂ­ les indicacions del govern espanyol i la FEMP. Avui, per exemple, ho ha anunciat el batlle de Reus, Carles Pellicer. El primer a fer-ho va ser el de DeiĂ , LluĂ­s Apesteguia, que va explicar la decisiĂł en aquesta entrevista a VilaWeb.

Informa:VILAWEB.CAT (11-8-2020)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: