L’ANC ACTUA: UNA SEIXANTENA DE REPRESENTANTS EUROPEUS DENUNCIEN L’AIXECAMENT DE LA IMMUNITAT

Fins a seixanta representants de la societat civil europea han signat una carta conjunta coordinada des de lâAssemblea Nacional Catalana. Lâobjectiu, «apel·lar les institucions a denunciar el lawfare de la justĂcia espanyola», segons argumenta lâentitat independentista en un comunicat.
LâANC ha organitzat una roda de premsa davant la representaciĂł de les institucions de la UniĂł Europea a Barcelona el mateix matĂ en quĂš sâha confirmat lâaixecament de la immunitat parlamentĂ ria dels eurodiputats electes Carles Puigdemont, Toni ComĂn i Clara PonsatĂ. Lâacte servia per denunciar lâactitud de la UniĂł Europea envers la qĂŒestiĂł catalana i els «abusos», en paraules de lâentitat, comesos per lâEstat espanyol.
Elisenda Paluzie, presidenta de lâANC, sâha adreçat a Sassoli i a Von der Leyen per transmetre la preocupaciĂł en relaciĂł al resultat del suplicatori. MĂ©s de seixanta representants de la societat civil europea han fet el mateix enviant una carta als lĂders del Parlament i de la ComissiĂł per exmpressar el seu rebuig.
Entre els signants hi ha personalitats com el secretari general de l’OrganitzaciĂł de Nacions i Pobles No Representants (UNPO), Ralph Bunche; el secretari general de l’European Language Equality Network, Davyth Hicks, o el president de l’ONG internacional de drets humans Society For Threatened Peoples, Jan Diedrichsen. TambvĂ© hi figuren eurodiputats i exeurodiputats de diversos territori europeus, com Clare Daly (Irlanda), Jordi SolĂ©, Oriol Junqueras i Diana Riba (Catalunya), François Alfonsi i JosĂ© BovĂ© (França), Mark Demesmaeker (Flandes), Pernando Barrena (PaĂs Basc), Tamas Meszerics (Hongria) o GĂ©rard Onesta, exvicepresident del Parlament Europeu. En l’Ă mbit nacional, tambĂ© s’han sumat a la iniciativa associacions culturals i de drets humans catalanes com Ămnium Cultural, el CIEMEN o l’associaciĂł de juristes Col·lectiu Praga.
La carta denuncia la «persecució» dels lĂders cĂvics i polĂtics catalans, aixĂ com les tres milers de persones encausades per qĂŒestions relacionades amb el procĂ©s catalĂ . Tots exigeixen anul·lar la «permissivitat» amb quĂš compta Espanya per cometre «violacions de lâestat de dret», tot equiparant aquestes actuacions amb paĂŻsos com ara Hongria i PolĂČnia, dels mĂ©s qĂŒestionats a nivell dâEuropa per afers dâaquest tipus.
Lâescrit tambĂ© destaca la legitimitat amb quĂš compten els tres eurodiputats de Junts per Catalunya, i alerta que «negar els seus drets» com a membres de lâeurocambra «nomĂ©s es fa a cĂČpia dâinfringir drets de les persones que els han votat». A mĂ©s a mĂ©s, els signants recorden les decisions dels tribunals dâAlemanya, EscĂČcia o BĂšlgica, que han rebutjat les demandes dâextradiciĂł emeses des dels tribunals espanyols, i evidencien tambĂ© que lâorganitzaciĂł dâun referĂšndum unilateral no Ă©s delicte segons la legislaciĂł de lâEstat espanyol, tal com ja va deixar per escrit el Grup de Treball sobre Detencions ArbitrĂ ries de les Nacions Unides al juny del 2019.
Des de Brussel·les
Al seu torn, el president Puigdemont i els consellers ComĂn i PonsatĂ han comparegut des del cor dâEuropa per denunciar el «cas clar de persecuciĂł polĂtica» que, assegurava, estan patint els tres eurodiputats. Tots tres han defensat que un 42% de lâhemicicle parlamentari han votat en contra del suplicatori o sâhi han abstingut, cosa que evidenciaria la pressiĂł exercida des de lâEstat espanyol. Aquest serĂ un dels arguments que presentaran al Tribunal de Luxemburg, on recorreran contra la decisiĂł presa al Parlament Europeu. Hi ha mĂ©s arguments que que es presentaran en la demanda, com ara les «irregularitats» en la tramitaciĂł del suplicatori o el trencament de la neutralitat del president de la ComissiĂł dâAfers JurĂdics, lâeurodiputat de Ciutadans AdriĂĄn VĂĄzquez. Alhora, tambĂ© es presentaran com a argument les filtracions de lâinforme, que haurien trencat amb la confidencialitat.
Clara PonsatĂ ha denunciat que el seu cas no va ser examinat a part de la resta i que la comissiĂł dâafers jurĂdics va considerar que lâexconsellera estava acusada de malversaciĂłm cosa que no Ă©s certa. ComĂn, pel seu compte, destacava que vuitanta eurodiputats han trencat la disciplina de vot amb els seus partits âbĂ© el popular, el socialista o Renew, on hi ha Ciutadansâ per votar secretament en contra del suplicatori. «Li diria a la ministra que un 42% dels eurodiputats no confien en la seva justĂcia».
Informa:ELTEMPS.CAT (9-3-2021)