L’ANC DEMANA NO DEIXAR-SE CONDICIONAR PER LA REPRESSI√ď

ÔĽŅ
L’ANC demana ¬ęno deixar-se condicionar¬Ľ per la repressi√≥ en la presentaci√≥ de la seva nova sectorial
El projecte “Persones Represaliades” neix amb la intenci√≥ de visibilitzar la repressi√≥ estatal contra aquells qui han defensat l’independentisme

L’antiga pres√≥ Model de Barcelona va ser l’epicentre de la repressi√≥ durant la hist√≤ria recent de la ciutat. Als anys de postguerra i franquisme, aquest antic centre penitenciari va ser la destinaci√≥ de milers de persones empresonades pels seus ideals pol√≠tics. La gran quantitat de presos van desbordar les instal¬∑lacions enmig de pallisses i execucions, i van convertir aquest espai en un aut√®ntic infern.

√Čs per aix√≤ que l’ANC ha escollit aquest escenari per presentar el seu nou sectorial anomenat: “Persones Represaliades”. En un acte presentat pel fotoperiodista Jordi Borr√†s, s’han donat a con√®ixer les bases d’aquesta iniciativa a partir d’un col¬∑loqui on ha participat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, la historiadora Anna Sall√®s, un perseguit pel franquisme i un represaliat actual.

La primera ponent ha estat la historiadora Anna Sall√®s. Durant la seva carrera professional ha estat professora de la Universitat Aut√≤noma de Barcelona i des de molt jove va estar vinculada als moviments pol√≠tics i estudiantils. A principis dels anys seixanta va entrar a militar al PSUC i en una manifestaci√≥ a la universitat, en solidaritat amb els miners asturians va ser detinguda per la policia acusada de rebel¬∑li√≥. El jutjat militar la va condemnar a sis mesos i un dia. Va complir la pena a la pres√≥ de la Model, lloc on ha tornat avui, quasi 60 anys despr√©s, per explicar la seva hist√≤ria: “El mecanisme m√©s utilitzat per l’estat espanyol des de l’any 36 ha estat la repressi√≥”.

En Tom√†s ha vingut com a representant de la repressi√≥ que s’est√† vivint a Catalunya durant els esdeveniments que han tingut lloc durant els √ļltims mesos. Ha estat detingut per realitzar diferents pintades i talls de carretera i imputat en diferents casos relacionats amb diferents protestes. “No podem permetre que els nostres actes estiguin condicionats pels poders pol√≠tics en forma de repressi√≥”.

L’√Ängels √©s professora i va ser represaliada pel franquisme. L’any 1974 va marxar a l’exili i des que en va tornar ha lluitat pels seus drets. Forma part del sectorial i ha llegit un manifest per inaugurar aquesta iniciativa de l’ANC, en companyia de tots els membres fundadors. “Aquesta iniciativa neix amb la intenci√≥ de donar veu a tots els represaliats del passat i del present. Creiem que √©s fonamental donar testimoni als afectats per la lluita per la independ√®ncia”. La membre del sectorial ha remarcat que no estan vinculats a cap partit pol√≠tic i que √ļnicament volen fer una crida a totes les persones que han estat represaliades a qu√® s’uneixin al projecte.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie ha tancat l’acte agraint l’esfor√ß de totes les persones que han fet possible aquesta sectorial. Paluzie ha remarcat que “aquesta iniciativa √©s important per aprendre a comprendre i conviure la repressi√≥ que ens toca viure actualment a partir d’experi√®ncies del passat”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-11-2019)

250 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: