L’ANC DENUNCIA A L’ONU LA VIOLACIÓ DE DRETS HUMANS D’ESPANYA CONTRA CATALUNYA

L’ANC ha denunciat, un cop mĂŠs, davant les Nacions Unides les violacions dels drets humans comeses per l’Estat espanyol contra Catalunya aixĂ­ com la creixent persecuciĂł de la cultura i la llengua catalanes. L’Assemblea ha participat en la catorzena sessiĂł del Fòrum de les Nacions Unides per a les Minories, la reuniĂł anual mĂŠs important de l’ONU sobre aquesta que ha reunit centenars de representants d’estats i òrgans regionals, aixĂ­ com de la societat civil i grups minoritaris.

La secretĂ ria nacional de l’Assemblea, Eva Pruneda Ruiz, va denunciar durant la seva intervenciĂł que des del 2017 “les autoritats espanyoles han llançat una onada de persecuciĂł polĂ­tica contra activistes de la societat civil i representants catalans escollits democrĂ ticament”. TambĂŠ va explicar com “els tribunals espanyols han intervingut activament en la vida parlamentĂ ria catalana, afectant el dret de representaciĂł polĂ­tica de la minoria nacional catalana”, una situaciĂł “denunciada pel Grup de Treball de l’ONU sobre la DetenciĂł ArbitrĂ ria i ONG internacionals com Amnistia Internacional”, va afegir.
RepressiĂł

La representant de l’ANC tambĂŠ va recordar l’informe de març del 2020 del relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand De Varennes, que ja va alertar d’un augment dels “discurs d’odi contra membres de la minoria catalana”, aixĂ­ com que les denĂşncies per aquests fets “no estan sent investigades, augmentant aixĂ­ la intolerĂ ncia del nacionalisme espanyol”. En la mateixa lĂ­nia, Pruneda va destacar que el juny de 2021 l’Assemblea ParlamentĂ ria del Consell d’Europa va aprovar una resoluciĂł que comparava els casos de Turquia i Espanya pels seus abusos contra representants polĂ­tics dels pobles kurds i catalans respectivament, destacant que “l’exercici de drets fonamentals, com la convocatòria de manifestacions pacĂ­fiques, sobretot quan sĂłn exercides per tanta gent, mai poden ser considerats un delicte”.

La secretĂ ria nacional de l’Assemblea va aprofitar la seva intervenciĂł per demanar a les autoritats de l’ONU que “prenguin mesures per assegurar que les autoritats espanyoles posen fi a la seva persecuciĂł polĂ­tica contra els representants i activistes polĂ­tics catalans, i respectin els drets fonamentals del poble catalĂ , inclòs el seu legĂ­tim dret a l’autodeterminaciĂł”.

No ĂŠs la primera vegada que l’ANC participa en reunions de l’ONU i denuncia la persecuciĂł de l’independentisme i la violaciĂł dels drets humans a Catalunya. L’Assemblea ha participat en l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a Espanya (2020), i els seus representants tambĂŠ han fet diverses declaracions orals i escrites, per denunciar les vulneracions de drets de les institucions espanyoles contra el poble de Catalunya en almenys tres ocasions.

Informa:ELNACIONAL.CAT (5-XII-2021)

191 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: