L’ANC I EL CONSELL PER LA REP√öBLICA: CAL QUE EUROPA SANCIONI ESPANYA

Quan es va fundar el Consell per la Rep√ļblica ja es va anunciar que una de les primeres accions que es prendrien seria la de presentar una iniciativa ciutadana europea per demanar a les institucions comunit√†ries, concretament a la Comissi√≥ Europea, que activi l’article 7 del tractat de la UE en contra d’Espanya, un proc√©s sancionador que serveix per garantir el compliment de l’estat de dret a tots els pa√Įsos de la UE i que pot arribar a implicar la suspensi√≥ de certs drets que tenen els estats membres de la UE, com ara el dret de vot al Consell Europeu. Finalment, aquesta iniciativa s’ha presentat aquest dijous a Brussel¬∑les i s’ha impulsat juntament amb l’Assemblea Nacional Catalana. L’han presentat l’expresident Carles Puigdemont; els exconsellers Toni Com√≠n, Llu√≠s Puig i Clara Ponsat√≠; Elisenda Paluzie, presidenta de l‚ÄôAssemblea Nacional Catalana; G√©rard Onesta, exvicepresident del Parlament europeu, i Igor KorŇ°ińć, director art√≠stic i professor a la Universitat de Ljubljana.

Els proposants denuncien que Espanya ha vulnerat els drets dels ciutadans de Catalunya i que incompleix, per tant, els drets fonamentals que preveu l’article segon del tractat de la Uni√≥. Es critica la polititzaci√≥ de la just√≠cia a Espanya i “l’esc√†s respecte als drets de les minories”, l’ “autarquia o inexist√®ncia de contrapesos a les altes inst√†ncies jurisdiccionals espanyholes i tamb√© la “vulneraci√≥ de drets civils i pol√≠tics” de les minories i els seus representants. Amb aquesta iniciativa s’obre un proc√©s que, en cas de passar el primer filtre de la Comissi√≥ Europea, √©s llarg i no t√© cap garantia d’√®xit perqu√® Brussel¬∑les no t√© cap obligaci√≥ d’aplicar el que demana una iniciativa ciutadana europea.

El Parlament Europeu demana sancionar l’Hongria d’Orb√°n

 

Paluzie ha explicat que l’√ļltim exemple d’aquestes vulneracions es la negativa de la Junta Electoral Central espanyola a permetre la candidatura del president a l‚Äôexili Carles Puigdemont, i dels consellers a l‚Äôexili Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠. Per√≤ Paluzie ha aclarit que s’ha tractat “d’una coincid√®ncia”, ja que la presentaci√≥ d’aquesta iniciativa ja estava agendada. Tot i aix√≤, s’ha pogut afegir en el document presentat com una vulneraci√≥ m√©s d’un llistat que comen√ßa el 2015.

Tant Paluzie com Puigdemont han insistit que no es tracta d’una iniciativa que vagi “en contra” d’Espanya sin√≥ tot al contrari. “Espanya est√† contribuint a l’afebliment de la democr√†cia europea, ens cal refor√ßar la democr√†cia a Espanya, √©s una oportunitat per a tos els ciutadans espanyols”, ha reiterat Puigedemont.

Aquest dijous han presentat formalment la proposta, amb un text de 177 p√†gines que ha elaborat l’advocat de Carles Puigdemont i substitut a la llista de JxCat a les europees, Gonzalo Boye. A partir d’ara, la Comissi√≥ t√© dos mesos per decidir si accepta el registre. Que l’accepti, per√≤, no implica l’√®xit de la iniciativa perqu√® l’executiu europeu no est√† obligat a tirar-la endavant. A mes, fins ara, √©s m√©s llarga la llista d’iniciatives ciutadanes europees rebutjades (15) que aquelles que despr√©s de ser acceptades han trobat els suports necessaris (4). Actualment n’hi ha 14 d’obertes. Es pot consultar el llistat aqu√≠.

 

Quins són els requisits perquè una iniciativa europea ciutadana pugui ser acceptada pel registre de la Comissió Europea? 

D’entrada, s’ha de tenir en compte que la petici√≥ sigui un objectiu que quedi emmarcat dins les compet√®ncies legislatives de la Comissi√≥ Europea, i despr√©s s’ha de constituir un comit√® format per membres que visquin en set pa√Įsos de la UE -no cal que tingui 7 nacionalitats diferents per√≤ s√≠ que hi visquin, i a m√©s no poden ser eurodiputats-. El comit√® es considera “l’organitzador” de la iniciativa i √©s el responsable de tota la gesti√≥. El comit√® tamb√© ha de designar un representant i un substitut, que ser√† la persona de contacte que intermediar√† entre el comit√® i la Comissi√≥.

Aquests set membres s√≥n: de¬† Finl√†ndia,¬† Mikko Karna; de Su√®cia,¬† Katarina Sundstrom; de Fran√ßa, l’exvicepresident del Parlament Europeu,¬† G√©rard Onesta; d’Eslov√®nia, Igor Korsic; d’Espanya, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; d’Alemanya,¬† Ulrich Hoinkes, i de B√®lgica,¬† Bart Maddens.¬†

√Čs un proc√©s llarg i que no t√© garantia d’√®xit. En cas que s’accept√©s el registre, els proposants tenen 12 mesos per aconseguir recaptar un mili√≥ de signatures de suport que han de ser tamb√© de 7 pa√Įsos diferents de la UE. Les persones que signin han de ser majors d’edat (18 anys o 16 a √Äustria i Malta o 17 a Gr√®cia). A m√©s, hi ha d’haver un m√≠nim de signants en cada pa√≠s dels 7 que formen el comit√®, a la resta de pa√Įsos de la UE on es registrin firmes no hi ha m√≠nim.

 

Qu√® diu l’article 7 del tractat de la UE?¬†

 

Que a iniciativa motivada d’un ter√ß dels estats membres de la UE, el Parlament Europeu o la Comissi√≥ o el Consell per majoria de quatre cinquens dels seus membres i pr√®via aprovaci√≥ de l’Eurocambra, es podr√† constatar l’exist√®ncia d’un risc “clar de violaci√≥ greu per part d’un estat membre” dels valors fonamentals de la UE. “Abans de procedir a aquesta constataci√≥, el Consell escoltar√† l’estat membre i podr√† fer-li recomanacions”, diu literament l’article.¬†

Aquest article no s’ha activat mai per part de la Uni√≥ Europa de manera definifica. Si que est√† en marxa la primera fase d’avisos i recomanacions contra Hongria o Pol√≤nia, per√≤ no s’ha arribat a la suspensi√≥.¬† I, com han explicat els mateixos proposants,¬† fins i tot, la Comissi√≥ va rebutjar una iniciativa similar que reclamava que s’apliqu√©s a Hongria. Tot i aix√≤, els proposants han explicat que aleshores el Tribunal de Just√≠cia de la UE va assegurar que la Comissi√≥ s√≠ que tenia compet√®ncies per acceptar-la i, per aix√≤, ja avisen que, si l’executiu comunitari la rebutja, la recorreran.

Informa:ARA.CAT (2-5-2019)
284 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: