L’ANC LLIURA A ARAGONÈS UN DOCUMENT PER ACONSEGUIR LA INDEPENDÈNCIA UNILATERAL

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimarts una representació de l’Assemblea Nacional Catalana al Palau de la Generalitat. L’entitat independentista ha entregat al president de l’executiu el document “Proposta d’accions a incorporar al pla de Govern”, que recull una cinquantena d’accions concretes que el govern català hauria d’incloure en el seu pla d’acció per tal de preparar les institucions i el país per a la independència unilateral, una vegada constatada l’enèsima negativa de l’Estat espanyol a respectar el dret d’autodeterminació de Catalunya. En la trobada entre l’Assemblea i el president de la Generalitat, l’entitat presidida per Elisenda Paluzie, que ha qualificat la trobada com a “molt productiva”, ha volgut posar damunt la taula la necessitat de fer passos i accions determinades per enfortir i preparar el nou Govern de cara a l’embat amb l’Estat i la consecució de la independència.

Aquest és el sentit del document que ha entregat l’Assemblea al president Aragonès. El document consta d’una cinquantena de propostes concretes agrupades en 10 principis d’acció, compresos dins del Decàleg que l’Assemblea va fer públic al novembre passat. Aquestes accions s’emmarquen en grans àmbits que van des del principi de respecte per la voluntat dels electors fins al principi de justícia social, passant pel principi de sobirania econòmica, el de justícia lingüística o el de seguretat pública per a un estat democràtic, entre d’altres, com ara el principi d’acció internacional o el principi de sobirania en energia, infraestructures i mitjans de comunicació.

Algunes de les propostes més destacades del document són “actualitzar el llibre blanc al nou escenari post Primer d’Octubre després de constatar que no és possible una transició nacional basada en l’acord amb Espanya”, “impulsar un projecte de llei de transitorietat jurídica i preparar la declaració d’independència, per tal de desplegar-los dins l’actual legislatura”, “elaborar un projecte de Llei d’anul·lació de totes les causes contra independentistes”, “aplicar la legislació anul·lada pel Tribunal Constitucional espanyol” en referència a les lleis socials tombades pel tribunal, “crear el banc públic de Catalunya”, “cercar finançament fora de l’Estat espanyol”, “desenvolupar l’Agència Tributària de Catalunya”, “garantir l’abastiment ininterromput d’energia elèctrica, gas i carburants quan es faci efectiva la declaració d’independència”, “refundar els mitjans de comunicació públics per tal que recuperin el seu esperit fundacional de foment de la llengua i la cultura catalanes” o “incorporar la revisió externa d’atestats al procediment per evitar muntatges policials”, entre moltes d’altres. El document complet es pot consultar aquí.

Per a l’Assemblea, la via per culminar la independència haurà de ser la unilateral, la “via dels fets”, ja que l’Estat ha demostrat de manera reiterada la seva negativa a negociar. D’aquesta manera, l’Assemblea defensa que el mandat del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre és del tot vàlid i que el govern actual, sorgit de la majoria parlamentària de 74 escons i el 52% dels vots nítidament independentistes, no l’ha de perdre de vista.

La trobada s’emmarca en la roda de contactes del president Aragonès amb les principals entitats de la societat civil del país. Per part de l’Assemblea hi ha pres part la seva presidenta, Elisenda Paluzie; el vicepresident, David Fernàndez; el tresorer, Carles Xavier Gómez, i el coordinador de la Comissió de Comunicació, Adrià Alsina. L’entitat confia que el nou executiu accelerarà el procés d’independència quan es constati l’enèsima negativa de l’Estat espanyol a trobar una sortida negociada a la voluntat expressada per la ciutadania catalana en el referèndum d’autodeterminació de l’1-O.

Les propostes lingüístiques

Principi de justícia lingüística: el català, llengua comuna dels catalans. Aplicar la totalitat de la legislació en matèria lingüística actualment vigent i que al seu moment va ser aprovada pel Parlament de Catalunya.

L’article 128 de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya.La Llei 20/2010, del 7 de juliol, del cinema.La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació. Refundar els mitjans de comunicació públics per tal que recuperin el seu esperit fundacional de foment de la llengua i la cultura catalanes, així com l’enfocament comunicatiu autocentrat en la realitat dels territoris de parla catalana.

Crear un marc comunicatiu català en què es potenciïn la col·laboració i la compartició de recur-sos entre els diferents mitjans dels territoris de parla catalana. Apostar de manera clara per la creació de continguts en llengua catalana infantils i juvenils. Recuperar el canal infantil i juvenil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).Revisar els criteris de subvenció a mitjans de comunicació privats per tal de potenciar el català com a llengua pròpia, així com la construcció d’un marc comunicatiu català.Incloure el català en l’oferta de la televisió de pagament i en plataformes de productes audiovisuals a la carta.

Posar en marxa, en col·laboració amb les institucions locals que s’hi vulguin adherir, un Pacte nacional per la llengua que parteixi de la consideració que a la comunitat lingüística catalana li escauen la mateixa plenitud i la mateixa seguretat que qualsevol comunitat lingüística de dimensions demogràfiques semblants a les nostres.
Informa:RACOCATALA.CAT (14-VII-2021)

73 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: