L’ANC NEGA QUE VULGUI CONVERTIR-SE EN UN NOU PARTIT INDEPENDENTISTA

Fruit del descontentament amb Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP, part de les bases independentistes estan aixecant la veu perquè l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) impulsi i lideri una quarta candidatura pròpia en unes futures eleccions al Parlament i fer efectiva la república catalana. Aquest extrem, però, té poc recorregut, ja que ara per ara el secretariat nacional de l’entitat no està disposat a trencar amb els seus estatuts. Ho ha confirmat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en conversa amb La Vanguardia. I, vista l’experiència amb les primàries per a les municipals, tampoc en promourà de noves per al Parlament. “No tindria sentit”, explica.

A més, Paluzie afirma que ara mateix és un “debat inexistent” entre els 77 membres del secretariat. “L’ANC ha de fer pressió als partits mantenint la neutralitat”, explica.

 

Però la idea de promoure un quart partit la va esbombar l’assemblea local de Sant Cugat. El 15 de juliol, en la reunió de les assemblees de l’ANC del Vallès Occidental, celebrada a Castellbisbal, va presentar un document en què demana que es creï “una candidatura específica, a la qual donarà ple suport, per presentar-se a les següents eleccions al Parlament de Cata­lunya, amb l’aspiració de ser la formació sobiranista més votada i liderar el procés independentista”.

L’executiva local de Sant Cugat considera que els independentistes fa temps que estan “presos dels presos” i arriba a detallar, entre d’altres, que les persones de la nova llista, “fiscalitzada i controlada per l’ANC”, seran escollides directament pels socis i simpatitzants de l’entitat. I, descartant imitar el procés de primàries per a les municipals del 26 de maig, pren com a referència les candidatures presentades a les cambres de comerç catalanes, que van obtenir un èxit incontestable en les eleccions de fa tres mesos. De fet, aposten per anomenar-la igual: Eines de País.

L’assemblea de Sant Cugat va fer arribar la proposta a finals de juliol a tota la resta de territorials i espera adhesions abans del setembre per presentar-la al secretariat nacional. “El poble vol la independència i passarà per sobre dels partits que abandonin la lluita”, proposen com a lema per a la manifestació de l’Onze de Setembre i com a “preparació” a un posterior i hipotètic anunci de “la llista ANC”.

Tanmateix, la iniciativa, a més de tenir per ara pocs suports, topa amb els estatuts. L’article 2.4 diu que l’Assemblea “es mantindrà totalment independent de qualsevol partit polític, coalició electoral o grup d’electors i no es presentarà a cap tipus d’eleccions”. Els estatuts van ser ratificats el 5 de maig, en l’assemblea general ordinària, i ni tan sols es va esmenar aquest punt.

 

Bases de l’Assemblea van arribar a proposar com a escarni “un tram 155” per a la Diada per posar-hi els polítics

 

Com a exemple de pressió de l’ANC, Paluzie es va remetre al famós “President, posi les urnes” que l’expresidenta de l’entitat, Carme Forcadell, ara empresonada, va dirigir a Artur Mas el 2014.

El que no va negar és el descontentament de l’Assemblea amb els partits polítics. La mesura de no reservar una “zona vip” per als polítics en la manifestació de l’Onze de Setembre va ser un gest pensat per mostrar el seu rebuig a unes formacions polítiques que creuen que van encaminades “a l’autonomisme” i que no han complert amb el compromís dels seus programes electorals dels comicis del desembre del 2017 de fer efectiva la república. De fet, a tall d’anècdota, en la reunió del Vallès de l’ANC del 15 de juliol fonts de l’associació afirmen que hi va haver qui va proposar “un tram 155” per a la manifestació Diada per posar-hi els polítics i els partits.

Informa:LAVANGUARDIA.CAT (8-8-2019)

360 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: