L’ANC PRESENTA UNA CAMPANYA DE SOBIRANIA FISCAL PEL CONTROL DE LA CAIXA

L’ANC presenta una campanya de sobirania fiscal per tenir el control de la caixa “abans de la ruptura amb l’Estat”
“Li volem donar un poder al Govern que ara no t√©”, ha subratllat la presidenta Elisenda Paluzie

La Generalitat nom√©s rep el 5,3% dels impostos que es recapten a Catalunya. Amb la voluntat de capgirar la situaci√≥, l’ANC ha presentat avui una campanya de sobirania fiscal perqu√® la ciutadania i les empreses paguin els impostos a la Generalitat per “recon√®ixer”, com ha dit la presidenta Elisenda Paluzie, “Catalunya com l’autoritat fiscal”. Paluzie ha assenyalat que “√©s un exercici pr√†ctic d’independ√®ncia fiscal” i una “campanya de pressi√≥ perqu√® la Generalitat es prepari per recaptar els impostos el dia que es faci la DUI a les portes de les eleccions”.

En aquest sentit, l’Assemblea ha lamentat que els diferents governs no hagin fet els deures fins ara. ” Durant molts anys no van fer pr√†cticament res i ara li volem donar un poder que ara no t√©”, ha destacat. En concret, ha explicat que durant molt temps l’Ag√®ncia Tribut√†ria espanyola gestionava tributs compet√®ncia de la Generalitat per decisi√≥ del Govern. Tot i aix√≤, ha celebrat que aquesta situaci√≥ desaparegu√©s posteriorment.

El vicepresident de l’ANC, David Fern√†ndez, ha deixat clar que l’objectiu de la campanya de sobirania fiscal √©s “tenir el control de la caixa en el moment de la ruptura amb l‚ÄôEstat” i, alhora, “empoderar la gent per pressionar les institucions perqu√® rematin la feina”. Fern√†ndez ha recordat que “la independ√®ncia es fa, no es diu”, i ha reclamat a la Generalitat que tingui “sentit d‚Äôestat i gestioni els seus recursos”. Aquesta iniciativa forma part de la campanya Eines de Pa√≠s, que es complementa amb la de consum estrat√®gic, la d’ocupar espais de poder a les cambres de comer√ß i la de suport a sindicats o patronals de matriu catalana.

Paluzie ha explicat que es van reunir amb l’Ag√®ncia Tribut√†ria Catalana per explicar-los el projecte abans de la Diada i ha reiterat que “√©s una campanya de pressi√≥ a les institucions perqu√® aquests organismes seran l’embri√≥ del nou estat i, com m√©s ben preparades estiguin, millor”. Tamb√© ha destacat que no era una campanya nova, i ha recordat que la plataforma Catalunya Diu Prou ja la va impulsar fa alguns anys: “Uns centenars de contribuents ja paguen impostos a Catalunya, com la nostra entitat”, per√≤ ara volem que la campanya sigui massiva”.

Campanya a llarg termini

La campanya, que porta per nom “Jo pago a Catalunya. Fem sobirania fiscal”, t√© com a objectiu arribar a milers de persones. “Busquem que les assemblees de base, que han demostrat una capacitat de mobilitzaci√≥ sense precedents, la traslladin al seu entorn en una campanya que va dirigida a tothom que paga impostos, √©s a dir, particulars, empreses, aut√≤noms o els mateixos partits, que poden fer tamb√© sobirania fiscal”, ha recordat Fern√†ndez.

Fern√†ndez ha adm√®s que era una iniciativa “a llarg termini”, per√≤ ha afirmat que “el moment √†lgid ser√† els mesos de maig i juny del 2021, quan s’hagi de fer el segon trimestre de l’IVA i la declaraci√≥ de la renda-IRPF”. La primera fita que s’han marcat, per√≤, √©s la liquidaci√≥ del quart trimestre de l’IVA de 2020. Per resoldre dubtes o les pors que pot generar aquest exercici de sobirania fiscal, l’entitat ha posat en marxa una p√†gina web i un tel√®fon d‚Äôatenci√≥ per resoldre dubtes i donar seguretat a les persones que facin el pas.

En qualsevol cas, e ls responsables de l’ANC han definit el procediment per fer possible el pagament d’impostos a Catalunya com a “senzill” i “legal”. Aix√≠, han indicat que per pagar els impostos caldr√† fer el procediment habitual a trav√©s de l’Ag√®ncia Tribut√†ria espanyola. En el moment que calgui introduir un n√ļmero de compte d’on pagar els impostos, caldr√† posar una de les numeracions de l’Ag√®ncia Tribut√†ria de Catalunya. Despr√©s d’introduir el n√ļmero de compte de l’Ag√®ncia Tribut√†ria de Catalunya el tr√†mit amb l’Ag√®ncia Tribut√†ria espanyola ja haur√† acabat. Segons han indicat, caldr√† fer una petici√≥ a l’ag√®ncia catalana per crear un dip√≤sit d’on es paguin els tributs a l’ag√®ncia espanyola.

Informa:ARA.CAT (22-10-2020)

173 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: