L’ANC PROPOSA ARAGONÈS PER AL CONSELL DE LA REPÚBLICA

Carles Puigdemont i Pere Aragonès, amb cinc personalitats més al consell de govern del Consell per la República. Aquesta és la proposta que, segons ha pogut saber La Vanguardia , l’Assemblea Na­cio­nal Catalana (ANC) va fer als partits abans de fracassar la investidura del candidat d’ERC per provar de desencallar en el futur un dels grans esculls entre els republicans i JxCat.

L’entitat fa aquest suggeriment per mimetisme i coherència: si durant l’última legislatura l’expresident Quim Torra va ser present a la taula de partits i entitats que discutia a l’ombra l’estratègia independentista al marge del soroll parlamentari i de les disputes dels socis del Govern, en cas que sigui nomenat president de la Generalitat, l’ANC opina que Aragonès també ha de ser a la direcció de l’ens de Waterloo. Tot i això, fonts de l’ANC afirmen que admetrien que acabi anant-hi qualsevol altra primera espasa d’ERC.

El plantejament de l’associació que presideix Elisenda Paluzie va més enllà del que va anunciar fa ­dies, que a més incloïa un altre consell de govern ampliat amb la resta d’actors independentistes, supeditat al nucli de Puigdemont. Així, també proposa que penjant d’aquesta executiva reduïda a set persones hi hagi tota una sèrie de comissions temàtiques, com ara una permanent –per seguir el dia a dia–, una comissió de consells per la república locals radicats a Ca­talunya o una altra d’internacional. En aquesta última comissió, de cinc membres, hi hauria de ser present altra vegada l’expresident juntament amb la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, establint d’aquesta manera una mena de “bicefàlia Waterloo-Ginebra” per a qüestions de diplomàcia i acció jurídica internacional.

En la seva trobada bilateral amb ERC, des de l’ANC asseguren que van expressar la idea d’incloure-hi Aragonès i Rovira. Però no van aprofundir en més qüestions; per exemple, si els càrrecs de president i vicepresident del Consell per la República –que actualment ocupen Carles Puigdemont i Toni Comín– haurien de desaparèixer per igualar els set membres d’aquesta nova direcció que proposa l’Assemblea.

Si això acaba sent així dependrà de les trobades bilaterals que Comín mantindrà amb ERC, JxCat, la CUP, Òmnium i l’ANC els propers dies. De fet, al comunicat que el Consell per la República va emetre dimarts l’ens es mostra disposat a estudiar una “direcció política col·legiada”.

Amb tot, i malgrat que ERC i JxCat van dir haver salvat l’obstacle del Consell per la República en les negociacions per a la investidura assumint que “cal reformular-lo”, perquè segons Esquerra l’ens és partidista, l’enunciat per l’ANC presenta algunes dificultats. En primer lloc, fonts dels republicans asseguren que la figura d’Aragonès no pot formar part d’aquest ens “perquè cal diferenciar la Generalitat de Waterloo”.

Igualment, la proposta de l’Assemblea passa perquè aquest consell de govern reduït assumeixi la direcció estratègica de l’independentisme, mentre que ERC i la CUP es van comprometre, en el seu acord signat, a “generar una taula de direcció estratègica” independent i que fos aquest espai el que “tracés les línies estratè­giques” per “preparar les condi­cions pel nou embat democràtic amb l’Estat”, i no pas el Consell per la República.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (2-4-2021)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: