L’ANC RECLAMA AL GOVERN UNA ESTRATÈGIA DE CONFRONTACIÓ I FA UNA CRIDA PER TORNAR ALS CARRERS

“Més fets i menys paraules. Més carrer i menys sofà”. Aquesta ha estat la proclama amb la que ha arrencat l’acte l’ANC per explicar el seu posicionament polític pel proper any, que s’ha celebrat a Cornellà de Llobregat. L’ha pronunciat el vicepresident de l’entitat, David Fernàndez Aguilera, i ha sigut un avançament del to exigent i reivindicatiu que tindria la següent hora i mitja. Una exigència que ha anat principalment dedicada al nou Govern de JxCat i ERC, al qual l’entitat retreu poc compromís independentista. L’ANC dona per descomptat que l’Estat serà sempre un rival rocós en el camí cap a la independència, per la qual cosa el seu llistat de demandes té un únic destinatari: el nou executiu que pilotarà Pere Aragonès.

En aquest llistat de demandes, en més d’una ocasió l’entitat ha abonat el retret directe a la Generalitat. Per exemple, quan Fernàndez Aguilera ha titllat de “patètic” que no es potenciï l’Agència Tributària de Catalunya com a institució alternativa a la hisenda espanyola per a tràmits com pagar impostos, i ha considerat que els nous líders independentistes no s’acaben de creure l’1-O: “Va ser una victòria enorme per a tothom. ¿Per què us entesteu a xiular i fer veure que no va existir?” Fins i tot els ha suggerit que, si no avalen l’1-O com a mandat irrenunciable per declarar la independència, s’apartin del càrrec: “Si no teniu clar que genera un mandat efectiu, feu un Mas”, ha dit en al·lusió al pas al costat que fa fer l’expresident el gener del 2016.
Recuperem els carrers per recuperar les institucions i guanyem la independència ”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet un diagnòstic del moment polític a partir de dos fets que, per ella, són contradictoris. Per una banda, ha destacat que l’independentisme té més suport que mai al Parlament –74 diputats i més del 50% del vot directe–, i, per l’altra, ha interpretat que el moviment popular està instal·lat en “la decepció i el desànim”. Davant d’aquest context, ha ofert la seva entitat com l’element catalitzador per recuperar l’ànim i tornar la mobilització al carrer. Una mobilització que en els propers temps podria anar destinada a pressionar el Govern, i no l’Estat com en anterior ocasions. “Recuperem els carreres per recuperar les institucions i guanyem la independència”, ha resumit.

L’ANC no està còmoda amb la dinàmica que s’ha instal·lat a la nova Generalitat, més partidària en els propers dos anys d’intentar insuflar energia a la taula de diàleg entre el Govern i l’Estat que no pas a tornar a antigues receptes unilaterals. L’acord de Govern que ha firmat ERC tant amb la CUP com amb JxCat dona dos anys de marge a aquest mesa de negociació, quelcom que l’entitat que presideix Elisenda Paluzie no acaba de veure clar. Així, l’ANC vol que el Govern segueixi explorant els marges de la “confrontació i la desobediència” i que no esperi “concessions de l’Estat”. També s’ha alineat al costat del Consell per la República, l’òrgan que presideix Puigdemont i que ha enfrontat més d’una vegada JxCat i ERC. “El Consell ha de ser l’estilet jurídic d’un atac constant”, ha conclòs Fernàndez Aguilera.
Full de ruta

Paluzie també ha esbossat algunes de les principals mesures que inclou el full de ruta que ha aprovat l’entitat pels propers mesos. Una de les més destacades, com va avançar l’ARA a principis de mes, és promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) –que inclouria la recollida de firmes entre la ciutadania– per impulsar al Parlament una llei d’independència. L’ANC també vol seguir penetrant en sindicats i associacions de la societat civil, com ja va fer obtenint el lideratge de la Cambra de Comerç de Barcelona. Però l’entitat ha volgut que aquest diumenge no fos tant un dia de propostes com d’apel·lacions a tornar a la mobilització al carrer: “El tren cap a la independència abandona la via morta”.
Informa:ARA.CAT (30-5-2021)

304 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: