L’ANC SE SUMA A √íMNIUM I LA CUP: PRESENTA LA SEVA QUERELLA PEL CATALANGATE

(JOHN MCAULAY )John McAulay

Despr√©s d’√ímnium i la CUP, arriba el torn de l’ANC. L’Assemblea Nacional Catalana ha anunciat avui les accions legals que impulsa per fer front al CatalanGate i per defensar les cinc v√≠ctimes del massiu cas d’espionatge que s√≥n membres de l’entitat independentista. Un esc√†ndol que ha arribat a afectar les esferes m√©s altes de l’Assemblea: la seva presidenta, Elisenda Paluzie, va ser una de les espiades, juntament amb l’expresident Jordi S√†nchez, ara secretari general de Junts (i que va ser espiat quan era al capdavant de l’entitat). I tamb√© tres membres m√©s, l’Ari√† Baye, la S√≤nia Urp√≠ i el Jordi Domingo. Des de Brussel¬∑les, l’endem√† que es destap√©s el cas l’independentisme ja va anunciar que emprendria la via judicial. Aquest dimecres han explicat les querelles que presenten.

El contingut de la den√ļncia l’ha expressat l’advocat de l’entitat, Antoni Abat, que ha volgut destacar alguns dels elements diferenciadors respecte les altres. Aix√≠, es presenta en nom de les cinc persones afectades, per√≤ no se situa l’empresa israeliana NSO, encarregada del programari Pegasus, com a objectiu de l’ofensiva judicial. De fet, destaquen que “tot sembla indicar” que el culpable de l’espionatge √©s algun element de l’Estat espanyol, com ara el CNI, la Polic√≠a Nacional o la Gu√†rdia Civil, i per tant demanen “empara i auxili judicial” perqu√® el jutge demani aix√≠ la desclassificaci√≥ de documents i pugui saber-se qui va demanar exactament l’espionatge.

“Ens centrem en la vulneraci√≥ de drets fonamentals, el conveni de Drets Humans i el dret d’associaci√≥. Tamb√© el dret a la intimitat, la llibertat ideol√≤gica i d’expressi√≥”, expliquen fonts de l’Assemblea. Aix√≠, recorden que hi ha sent√®ncies del Tribunal Europeu sobre q√ľestions similars que es pronuncien en aquesta direcci√≥, i per tant preveuen que poden sortir-ne beneficiats. D’altra banda, recorden que la investigaci√≥ la va impulsar el laboratori Citizen Lab, per√≤ que tres dels cinc casos que afecten l’Assemblea han estat provats tamb√© per Amnistia Internacional.

Els primers, Òmnium i la CUP

√ímnium Cultural ja va ser la primera entitat afectada a presentar querelles pel CatalanGate. L’organitzaci√≥ ho va fer el 2 de maig al jutjat d’instrucci√≥ n√ļmero 32 de Barcelona, amb la intenci√≥ de sumar pressi√≥ a la investigaci√≥ que aquest jutjat ja impulsa. La querella, en representaci√≥ de l’organitzaci√≥ i portaveu Marcel Mauri, de la responsable de l‚Äô√†rea d‚Äôinternacional Elena Jim√©nez, i de Txell Bonet, periodista i companya de Jordi Cuixart, pret√©n demostrar la involucraci√≥ il¬∑legal de l‚ÄôEstat espanyol en la trama d‚Äôespionatge. Per part de la CUP, la seva querella va anunciar-se el mateix dia, poques hores despr√©s d’√ímnium, i tamb√© va fer-ho al jutjat d’instrucci√≥ 32 de Barcelona en representaci√≥ dels diputats Carles Riera i Albert Botran, i l’exdiputat David Fern√†ndez. L’ofensiva es dirigia contra NSO Group, empresa propiet√†ria del software espia Pegasus, per un delicte contra la intimitat, i concretament per descobriment i revelaci√≥ de secrets.

Ambdues organitzacions van optar per dirigir les querelles al jutjat d’instrucci√≥ 32 de Barcelona perqu√® des de l‚Äôoctubre del 2020 ja investiga l‚Äôatac amb Pegasus als m√≤bils del llavors president del Parlament i actual conseller d‚ÄôEmpresa, Roger Torrent, i del regidor i exdiputat d‚ÄôERC, Ernest Maragall. Ara b√©, el titular d’aquest jutjat va optar per desfer-se de les querelles aquest mateix dilluns, quan va indicar que les querelles es presentessin al deganat perqu√® siguin repartides entre un dels 33 jutjats d‚Äôinstrucci√≥ que hi ha a la ciutat. La seva intenci√≥ √©s que els documents d’√ímnium Cultural i la CUP no se sumin a la causa inicial de Torrent i Maragall, per√≤ quan aquestes dues querelles recaigui en un nou jutge d’instrucci√≥, aquest podria resoldre que el jutge d‚Äôinstrucci√≥ 32 ja t√© una causa contra Pegasus i hi ha elements de connexitat suficients perqu√® es quedi la querella i la hi retorni.
La mateixa estrat√®gia de l’ANC

Coneixedors d’aix√≤, l’Assemblea ha optat per la mateixa estrat√®gia d’√ímnium i la CUP. L’entitat independentista tamb√© ha presentat aquesta querella al jutjat 32 de Barcelona, coneixedors que √©s probable que el titular opti de nou per desfer-se d’aquesta causa i dirigir-la a un altre jutjat de la ciutat. “Preveiem que el jutge del 32 far√† el mateix. Aix√≤ pot dilatar la instrucci√≥ de les querelles, per√≤ no est√† a les nostres mans”, han informat fonts de l’ANC. La intenci√≥, doncs, √©s que les querelles de l’Assemblea se sumin a les d’√ímnium i la CUP per tal que s’acumulin i constatin que es tracta d’una “macrocausa contra l’independentisme”. D’altra banda, rebutgen la possibilitat que el cas acabi a les mans de l’Audi√®ncia Nacional, perqu√® consideren aquesta una causa diferent de la que pot obrir-se ara per l’espionatge al president espanyol, Pedro S√°nchez. “Que despr√©s ho facin o no √©s nom√©s especular”, avisen amb cautela.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-5-2022)

32 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: