L’ANC TÉ UN PLA PER PROCLAMAR LA INDEPENDÈNCIA, PERÒ NO PER DEFENSAR-LA

🔈 Editorial de RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT

Qui ha dit que l’independentisme ha mort? No s’ha de confondre una malaltia transitòria amb una defunció. Que l’independentisme passi hores baixes no vol pas dir que hagi ensenyat bandera blanca. I si algú no ho veu clar que repassi els acords de l’ANC (Assemblea Nacional Catalana)celebrada a Sant Cugat el passat cap de setmana. Naturalment, parlem de l’independentisme cívic, el del poble, el que té poc a veure amb els partits polítics, sobretot els que es proclamen independentistes i no fan altra cosa que sotmetre’s a les lleis espanyoles i , sobretot, als seus pagaments de salaris. Uns polítics ben pentinats i greixats que en lloc de viure ” per a” la independència viuen “de la “independència. Poques vegades una preposició canvia tan radicalment el sentit d’una frase.
Per tant, és a la societat civil a què ens referim ara mateix i amb l’ANC al capdavant perquè se n’ha fet creditora al llarg dels deu anys d’existència. L’entitat que fins ara presidia Elisenda Paluzie, que deixa el càrrec perquè finalitza el seu mandat d’acords amb els estatuts, continua plantant cara per denunciar els incompliments. d’una majoria independentista en teoria i que mai no havia estat tan inútil com ara, segons el vicepresident David Fernández. És per això que pensa continuar amb les mobilitzacions populars i amb campanyes destinades al consum interior i també al consum exterior. A més, es mostra especialment crítica amb els Jocs Olímpics d’Hivern , amb la Taula de Diàleg i amb el pacte per la Llengua per la immersió que han consensuat les principals forces polítiques del país. Tot un catàleg de memorial de greuges.
Però la seva tasca no s’acaba aquí. I com que els polítics no fan la seva feina l’ANC vol ficar cullerada de manera important a les pròximes eleccions espanyoles i també a les catalanes . En el cas de les espanyoles proposa que els partits independentistes s’agrupin en una llista única o en cas contrari farà campanya a favor de l’abstenció.Pel que fa a les catalanes estudia la possibilitat de presentar una llista pròpia formada per persones al marge dels partits polítics per tal de proclamar la independència en el cas de tenir el suport suficient. Aquesta candidatura, però, hauria de ser aprovada per l’assemblea de l’entitat.
Vet aquí una proposta del tot llaminera. Com que els polítics no fan el que van prometre cal tirar pel dret i substituir-los per una llista cívica que sí es compromet a dur a la pràctica el seu programa en cas de victòria electoral. En teoria la idea em sembla bona. Però trobo a faltar-ne una segona part. Posem per cas que s’aconsegueixi la victòria i que fins i tot es proclami la independència. Però, ja s’ha previst com defensar-la? Algú pensa que Espanya s’estaria quieta? Ca, home. Seria molt lamentable que al cap de poc els polítics ja fossin detinguts, emmanillats i portats a les presons espanyoles. És que no hem après la lliçó? Som masoquistes?
El que cal, doncs, és que no tot siguin teories. Totes bones intencions polítiques han d’anar acompanyades per grans mobilitzacions al carrer i per l’ocupació del Parlament en pla de protecció i no per exercir-hi violència així com també de l’aeroport. Cal protegir de manera especial aquests dos llocs tan estratègics i mantenir-s’hi el temps que calgui. L’ANC que ha organitzat manifestacions gegantesques també hauria de defensar aquests dos llocs tan estratègics.
Si volem que algú ens faci cas, per exemple Europa, cal partir d’uns punts de control dels elements més essencials del territori. Aquest és el “diàleg” que entén Europa i les organitzacions internacionals. És l’única forma que ens facin cas per unes negociacions posteriors. Negociacions multilaterals, sí, per ens hi haurem presentat amb molta força i no amb una mà al davant i l’altra al darrere. Tot amb tot, això no vol pas dir que aconseguim tot el que voldríem. Però sí és ben clar que amb renúncies, submissions i “diàleg” no anirem gaire lluny. Per tant, l’ANC n’hauria de prendre nota. Està molt bé ser crític amb els partits actuals, està molt bé presentar una llista si cal a les eleccions catalanes, però és imprescindible tenir un pla de defensa popular. De moment, la proposta actual de l’ANC només cobreix la primera part. Esperem que aviat ens ofereixi un pla per a la segona. Les coses fetes a mitges no acaben mai bé,oi?
(6-4-2022)

194 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: