LAPORTA ES COMPROMET A PROPOSAR UN NOU REFERÈNDUM PER VOTAR L’ESPAI BARÇA

(toni padilla )
En aquests temps estranys, les raons que porten a prendre decisions poden semblar tan banals com evitar tenir un munt de gent amunt i avall anant al lavabo. L’assemblea de compromissaris del Barça es va suspendre per primer cop i tindrà una segona part clau aquest dissabte, 23 d’octubre. Molts socis es van mostrar sorpresos per l’elecció de l’hora d’inici de l’assemblea un dia de partit, però al club recorden que no tenien cap més opció perquè en el moment de convocar-la encara eren vigents les mesures de seguretat contra el covid-19. “Quan es va confirmar l’assemblea i convocar els compromissaris en un anunci als mitjans, encara sota les restriccions del covid (un 40% de capacitat al Camp Nou), no s’hi podia servir dinar i la gent no es podia aixecar, només per anar al lavabo. Per això vam ajustar-ho, perquè la gent hi vingués just després de dinar. El problema en realitat era evitar la mobilitat de la gent dreta, parlant en grups i movent-se d’un costat a l’altre”, expliquen al club, i es recorda que en cas d’haver-la organitzat abans de dinar, com altres cops, no s’hauria pogut dur a terme la tradicional aturada per fer un mos. “Bona part dels socis són gent gran: ¿com els pots tenir tantes hores sense dinar i quiets?”, es justifiquen fonts del Barça. El resultat va ser que tot es va allargar tant, que es va acabar posposant l’assemblea per no coincidir amb el partit. Però també per poder escoltar millor els socis en un punt clau: l’Espai Barça.

L’assemblea de dissabte es va allargar molt en els primers punts, on els socis van deixar clar que donaven suport a la junta de Laporta per guiar-los en el camí per sortir del caos causat per la gestió de Bartomeu. Ara, en un dels punts clau, poder endeutar-se més per aixecar el nou estadi, alguns socis es van mostrar contraris a votar-lo en assemblea i van plantejar la necessitat d’organitzar un referèndum entre tota la massa social. El soci compromissari Xavier Queralt, en declaracions a la Cadena SER, explicava: “Em sap greu que hi hagi hagut tant d’enrenou. Em va sobtar des del primer moment que una assemblea tan important només es fes de tres de la tarda a dos quarts de nou del vespre. Núñez deia que al soci no se’l pot enganyar i jo ahir creia que ens estaven enganyant, i em sap molt de greu”. Poc després de la seva intervenció, Joan Laporta va decidir ajornar l’assemblea quan faltaven quinze minuts per al començament del Barça-València al Camp Nou. L’explicació sobre el projecte del nou Espai Barça ja s’havia fet, però Laporta va aturar l’assemblea abans de la votació veient que una bona part dels compromissaris volien que el projecte passés per referèndum. La idea del club, ara mateix, és tornar a explicar el projecte aquest dissabte a l’assemblea, en què s’hauria de votar aquest punt i també el referent a la venda de Barça Studios i la polèmica suspensió de l’article 67 dels estatuts, que obliga la junta a dimitir si no aconsegueix restituir el patrimoni en dos exercicis. És a dir, els punts més importants. Inicialment, la segona part es va convocar al Sant Jordi Club, però finalment el club ha decidit fer-ho en una carpa davant del Palau Blaugrana. L’horari de la convocatòria serà, tal com es va anunciar, a les 15 h, en primera convocatòria, i a les 15.30 h, en segona. Abans, a les 13.30 h, se servirà un refrigeri als socis i sòcies compromissaris.
Un nou referèndum

A l’assemblea d’aquest diumenge hi havia pocs socis –uns 600–, però la seva veu va ser clau per modificar el curs dels esdeveniments. “Quatre socis no poden decidir el futur del club”, defensa el soci Joan Cases: “Un punt tan sensible no es podia votar a correcuita”. I Laporta els va escoltar. De fet, fonts del Barça admetien a l’ARA que s’està estudiant presentar dissabte una proposta per organitzar un nou referèndum per decidir el futur del projecte de l’Espai Barça. I, aquesta tarda, en un missatge a les xarxes socials, Laporta ha anunciat que proposarà un nou referèndum per votar el projecte de l’Espai Barça si dissabte l’Assemblea aprova el finançament.

Inicialment, la junta defensava que no calia perquè els socis ja hi van votar a favor el 2014, però tant el context com el projecte han canviat del tot, entre la pandèmia i la gestió de Bartomeu. Ara caldria un nou préstec de 1.500 milions, quan inicialment es parlava que tot plegat costaria 600 milions per a un projecte que tindria importants modificacions. Però la directiva, avalada per diferents estudis i l’experiència d’altres clubs, no vol esperar més per començar les obres, perquè continuar sense un estadi nou “és perdre-hi diners”.

Dissabte, doncs, es podria proposar un nou referèndum, sense que això exclogui demanar als socis presents permís per anar organitzant un projecte titànic. Eduard Romeu, vicepresident econòmic, va voler puntualitzar: “No estem demanant una aprovació per executar un préstec, perquè no el tenim. Primer cal rebre permís per buscar la manera d’obtenir els diners i després executar-ho. Tal com diuen els estatuts, és l’assemblea la que ens ha de donar permís, amb independència de si es vol fer un referèndum. Jo ho veuria perfecte, però m’agradaria rebre permís de l’assemblea per buscar fórmules per finançar l’Espai Barça”. És a dir, es buscarà guanyar temps i suport per anar trobant les vies per pagar un projecte ben necessari.
Informa:ARA.CAT (18-X-2021)

111 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: