LAPORTA PACTA AMB LA LLIGA PER SALVAR EL SEU AVAL DE 125 MILIONS

Joan Laporta, president del FC Barcelona, ha negociat amb el president de La Liga, Javier ­Tebas, que les enormes pèrdues del club de la temporada passada no afectin l’aval de 125 milions que ell i la junta van presentar quan van assumir les seves funcions. Ahir, Ferran Reverter, director general del club, va presentar l’auditoria definitiva ( due, en l’argot anglosaxó) de l’exercici 2020-2021 fins al mes de març, quan la nova junta va entrar en funcions, amb pèrdues de 481 milions d’euros (555 abans de descomptar els impostos estalviats, precisament, per perdre diners).

El més rellevant de la seva exhaustiva presentació va ser que Reverter no va presentar un informe sobre l’economia del club sinó dos, tot i que no es va explicitar d’aquesta manera. Un, fins al març, que cobreix el període final del president anterior, Josep Maria Bartomeu, des del juny fins a l’octubre, i de la comissió gestora de Carles Tusquets que el va substituir, de l’octubre al març, l’ auditoria preventiva; l’altre, des d’aquesta data fins al juny, quan ja regeix la nova junta de Laporta, és el compte de resultats habitual, amb el seu balanç anual, ja a disposició dels socis al web del club, aquest sí fins al tancament de l’exercici el 30 de juny. En aquests pocs mesos la nova gestió hauria reduït les pèrdues en quatre milions, fins a 481; les despeses de personal en 116 milions i els financers en quatre més. El dia i la nit.

És una divisió o separació dels comptes de la temporada passada que no té validesa legal ni mercantil. Només serveix per argumentar que Laporta es va trobar amb el mort damunt la taula i no va participar en el presumpte crim.

Segons les fonts consultades, Laporta hauria pactat amb Tebas que les pèrdues atribuïdes a aquell primer període no afectarien l’aval de la junta actual, malgrat que fins ara la nor­mativa establia que la responsabilitat és de qui signa els comptes, en aquest cas la junta ac­tual.

La llei de l’esport també inclou que si en els pròxims cinc exercicis no aconsegueix beneficis per compensar aquestes pèrdues de gairebé 500 milions, li tocaria cobrir-les amb part o fins i tot tot l’aval. Un balanç tan positiu dels pròxims anys sembla difícil en vista dels números presentats ahir i de la llarga travessia del desert que espera al club català durant, almenys, els propers cinc anys, segons va considerar ahir Reverter. Tebas ha declinat comentar la qüestió quan aquest diari l’hi ha preguntat.
El club presentados comptes, uns fins al març iels anuals fins al juny

En tot cas, aquesta negociació entre Tebas i Laporta explicaria la paradoxa que suposa elaborar els comptes de l’últim exercici carregant al màxim les tintes, via provisions que eleven les despeses de l’exercici. Aquesta pràctica, legal i avalada per l’auditor, va provocar ahir la perplexitat dels analistes, i són els mateixos signants que assumirien potencialment la responsabilitat amb el seu aval.

Alguns exemples d’aquesta alegria provisionadora. Els nous directius han decidit devaluar 160 milions una part important de la plantilla (dete­riorament, segons els PowerPoints facilitats ahir) i l’ha classificat com a disponible per a la venda fent servir criteris de preus de mercat. Aquests preus han estat pactats precisament amb una comissió de La Liga.

Una decisió poc usual, gens comuna a la resta dels clubs, que avança unes pèrdues que potser finalment no es produeixen però que té la virtut que en pròxims exercicis, quan es faci alguna venda, encara que sigui a baix preu, es converteixi automàticament en beneficis.

Passa el mateix amb els processos judicials i morositats, amb provisions addicionals de 100 milions. Aquestes dues partides representen un 54% de les pèrdues netes presentades ahir. Si, a més a més, se’n descompten els 95 milions imputables a la covid. Aquesta última partida, a més, La Liga ja havia aprovat no considerar-la a efectes de l’exigència de l’aval. Al final, descomptades aquestes partides, la xifra restant seria d’uns 126 milions.

Reverter va descartar ahir que el pla estratègic i de viabilitat financera per als pròxims anys, fins al 2026, elaborat pel nou equip, inclogui cap previsió d’ingrés per la hipotètica Superlliga europea impulsada per Florentino Pérez, el president del Reial Madrid, i que encara té el suport de Laporta.
La negociació obrela porta al Barça aafegir-se al pactede LaLiga i CVC

Ahir el primer executiu del club sí que es va mostrar disposat a parlar de l’acord de La Liga amb CVC que el club va rebutjar quan es va aprovar, si en canvia el contingut. Cal no oblidar que la junta vol demanar autorització per a nous deutes de fins a 1.500 milions per a l’ Espai Barça a l’assemblea del dia 17. I haurà de disposar d’ingressos futurs segurs, no de simples projeccions de creixement en els nous negocis. Cal no oblidar que el club té un patrimoni net negatiu enorme.

L’acord amb CVC pot ser la moneda de canvi entre Tebas i Laporta perquè aquest últim rebi el salvavides amb les obligacions derivades de l’aval? La resposta a la pregunta, els pròxims dies.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (7-X-2021)

111 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: