LAPORTA TRASLLADA LA BATALLA ALS DESPATXOS: SILENCI SOBRE L’ARBITRATGE DE DISSABTE

( MARTÍ MOLINA )

BarcelonaEn l’Ășltim acte de campanya, a la Verneda, Joan Laporta va guanyar-se la complicitat del pĂșblic que omplia les graderies al prometre que, si era president, faria que el Barça tornĂ©s a ser respectat als terrenys de joc. “Ja he demanat un lloc a totes les comissions. Hem de ser-hi. Una de les primeres coses que farĂ© serĂ  demanar com funciona el VAR, perquĂš jo nomĂ©s veig que afavoreix el Madrid”, deia en el seu discurs. La resposta va ser una ovaciĂł sonora i llarga. “No vull que ens donin res. Ja ens ho guanyarem a la gespa. PerĂČ que tampoc ens ho prenguin”. Un mes desprĂ©s, a la nova directiva li toca posar en prĂ ctica el pla. PerĂČ, com reconeixen, res de tot aixĂČ es fa d’un dia per l’altre: “Tot vol el seu temps”.

L’endemĂ  del clĂ ssic, a la cĂșpula directiva del Barça no amaguen el descontentament per l’actuaciĂł arbitral: es van reclamar fins a tres possibles penals a favor dels blaugranes que ni l’àrbitre ni el VAR van voler assenyalar. AixĂ­ com amb la decisiĂł d’afegir nomĂ©s quatre minuts en un segon temps en quĂš el col·legiat, que va tenir problemes amb l’intercomunicador, en va perdre almenys tres. Les converses entre passadissos eren calentes, i el viatge de tornada va ser un cĂșmul de retrets cap a l’estament arbitral. Abans, just a l’acabar-se el duel, l’entrenador, Ronald Koeman, va carregar amb duresa contra Gil Manzano -“estic encĂšs i decebut, era un penal clarĂ­ssim”- i Gerard PiquĂ© va baixar a la gespa per retreure al col·legiat les decisions -fet que li va costar una amonestaciĂł, un cop eren al tĂșnel de vestidors-, mentre Sergi Roberto qualificava d’“incomprenssible” que s’haguĂ©s negat a revisar les jugades a travĂ©s del videoarbitratge. PerĂČ la cosa es va acabar aquĂ­.
Girar full del clĂ ssic

A les altes esferes del club es va decidir girar full del clĂ ssic i oblidar-se de les accions polĂšmiques. Almenys, en pĂșblic. “No serveix gaire de res fer comunicats de protesta ni estar tota la setmana fent declaracions o insinuacions. SĂłn brindis al sol. Si es pretĂ©n solucionar alguna cosa, cal anar directament als estaments”, explica una de les fonts consultades. Per tant, no s’enviaran cartes a la Lliga ni a la FederaciĂł Espanyola protestant pels Ă rbitres. PerĂČ sĂ­ que es tractarĂ  el tema, amb discreciĂł, quan el president parli amb els encarregats de moure els fils. AixĂ­ doncs, enrere queden declaracions com les que va fer en l’Ășltim acte de campanya, o com quan Laporta va dir que “fins i tot un marcià” sabia que el VAR ajudava el Reial Madrid. “La situaciĂł ha canviat. Ara Ă©s president. Toca fer les coses d’una altra manera, amb sentit comĂș. Les paraules estaven molt bĂ©, perĂČ ara tĂ© autoritat per fer coses”, expliquen fonts prĂČximes a l’advocat barcelonĂ­.

No es tracta d’aconseguir favors arbitrals, sinĂł d’equilibrar la balança. “S’ha de reconĂšixer que Barça i Madrid sĂłn dos clubs que, en general, no es poden queixar gaire dels Ă rbitres. PerĂČ ha arribat un punt que la diferĂšncia entre Barça i Madrid Ă©s escandalosa”, apunten des de la Ciutat Esportiva, on no s’obliden del tracte que va rebre el club blanc al final de la temporada passada, en quĂš va remuntar a la classificaciĂł -quan es va reprendre la competiciĂł- i va acabar enduent-se el tĂ­tol de Lliga. La recepta que tenen al cap a les oficines del Camp Nou Ă©s, mĂ©s o menys, la mateixa que ja havia fet servir Laporta en la seva primera etapa al capdavant del club. Alfons Godall, membre d’aquella junta (2003-2010), havia defensat i defensa que la clau de tot plegat eren “les bones relacions” amb tots els estaments. Ser-hi present, tenir veu i vot i que et vegin com un aliat que es preocupa pel negoci. El que passa, com reconeixen els actuals directius, Ă©s que “no es pot solucionar tot en un mes”.

De moment, Joan Laporta ja ha començat a teixir la seva xarxa de complicitats ocupant un lloc a la directiva de la FederaciĂł Espanyola -el que li pertoca com a president del Barça-. Un seient que estava vacant des que Josep Maria Barotmeu va presentar la dimissiĂł, a finals d’octubre. En aquest primer mes de mandat tambĂ© s’ha deixat veure per les oficines de la Lliga i ha establert contacte amb la UEFA i l’ECA. I, fora del futbol, tambĂ© s’ha mogut en entorns polĂ­tics. El dia de la presa de possessiĂł, per exemple, va encarregar-se de convidar les autoritats -Generalitat, Ajuntament de Barcelona…- al Camp Nou. I ahir rebia el flamant president del Consell Superior d’Esports (CSD). “La conversa ha estat absolutament cordial, i el mĂ©s important Ă©s que ha nascut un esperit de col·laboraciĂł entre el CSD i el Barça”, deia JosĂ© Manuel Franco, que el 31 de març va rellevar en el cĂ rrec Irene Lozano. Ahir va visitar les instal·lacions del Camp Nou i va rebre una samarreta blaugrana de record de mans del president blaugrana.
“Es fa respectar”

Els que coneixen bĂ© Laporta asseguren que Ă©s un president “que es fa respectar” als despatxos i que “sempre ha tingut bon tracte” amb les personalitats que regeixen el mĂłn del futbol i de l’esport, en general. El temps dirĂ  si aquella fĂłrmula que li va servir en la seva primera etapa tambĂ© tĂ© Ăšxit en el seu segon mandat.
Informa:ARA.CAT (12-4-2021)

217 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: