L’APORTACIÓ DEL GOBIERNO A LA TAULA DE DIÀLEG: PARLAR D’UN NOU ESTATUT

( XAVI FERNÁNDEZ )

El govern espanyol manté la seva estratègia de rebaixar qualsevol expectativa del que pugui sortir de la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya. A banda d’endarrerir sense data la pròxima trobada d’alt nivell, l’executiu de Pedro Sánchez insisteix en la seva tàctica de no fer la impressió que està disposat a negociar realment amb els independentistes. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha apostat per un nou Estatut que adapti les relacions entre Catalunya i Espanya.

“La solució al conflicte català sempre ha d’estar dins la llei“, ha dit Sánchez en una entrevista al programa Cafè d’Idees de Ràdio4 i La2. “Cal una modificació de l’Estatut per adaptar-se a la situació política i social actual“, una via que impulsa l’exlíder del PSC i ministre de Cultura, Miquel Iceta. La ministra de Transports ha reiterat que a la taula de diàleg no es pot parlar d’amnistia ni d’autodeterminació. La dirigent socialista assegura que l’aposta del PSOE “és la via de la llei i la Constitució” i ha repetit que el govern espanyol no es mourà d’aquesta premissa bàsica.

Respecte a la pròxima reunió de la taula de diàleg, Sánchez ha reconegut que encara no té una data i ni tan sols ha pogut aclarir si es produirà abans de Setmana Santa, tal com havia filtrat a la premsa el govern espanyol. “Es tornarà a reunir”, s’ha limitat a dir. La ministra també ha recordat que els dos executius mantenen “reunions discretes” de manera regular per avançar en l’agenda de la pròxima reunió i que comparteixen molt altres espais de diàleg com les comissions bilaterals.

Sánchez ha avançat que durant la pròxima Comissió Bilateral d’Infraestructures es tractarà el traspàs de Rodalies, però ja ha avisat que de moment s’ha de resoldre la “transferència econòmica” de recursos per pagar el servei a Renfe i més endavant es negociaran altres cessions. “Anem a pams”, ha dit. La transferència d’infraestructures intercomunitàries és “complexa” perquè el govern espanyol ha de garantir els serveis ferroviaris que afectes diversos territoris, però tampoc ha tancat la porta. “Podem parlar de tot”.
Informa:ELMON.CAT (14-2-2022)

62 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: