L’ASSAIG CLÍNIC CATALÀ COMEMÇARÀ A LA CONCA D’ÒDENA I AL NORD DE BCN

Des d’aquest dilluns està en marxa un assaig clínic a Catalunya per aturar la propagació del coronavirus i reduir també així la saturació del sistema sanitari. L’assaig, del qual han donat detalls aquest dilluns al matí la consellera de Salut, Alba Vergés, i l’investigador Oriol Mitjà, s’engegarà a dues zones de Catalunya: la conca d’Òdena (Anoia), on s’ha registrat un brot important, i la zona metropolitana nord, que inclou 71 municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme.

Els fàrmacs que s’administraran a l’assaig seran el Darunavir, un inhibidor de la proteasa que s’ha utilitzat en el tractament de les persones amb VIH i que hauria de reduir la càrrega viral del pacient infectat de manera que es podria reduir la capacitat d’infecció. “L’objectiu és disminuir el nombre de dies que aquesta persona és infecciosa”, ha explicat Oriol Mitjà, professor associat en recerca de malalties infeccioses i salut global de l’Hospital Trias i Pujol de Badalona. També es tractaran tots els contactes d’aquesta persona positiva amb hidroxicloroquina, un agent antimalàric del qual es té un ampli coneixement, que ja es prescriu en malalties sistèmiques reumatoides o el lupus. Aquest fàrmac hauria d’oferir profilaxi a tots els contactes. Amb aquesta estratègia s’espera que els contactes, tant si han sigut infectats com si no, “estiguin protegits” almenys durant 21 dies amb només tres dosis. És un tractament massiu focalitzat en les persones que han estat en contacte amb un infectat. ” L’objectiu és disminuir la proporció d’infeccions de contactes”, ha afegit Mitjà, que assegura que aquest assaig és la “primera eina que ens permetrà crear una barrera de contenció per al virus”.

La consellera Vergés ha demanat “la màxima col·laboració” a totes les persones amb les quals es contacti per participar en l’assaig. El projecte, del qual s’espera obtenir els primers resultats en tan sols 21 dies, és el primer al món que planteja una estratègia preventiva per frenar el contagi de la malaltia.

El reclutament de participants es farà ràpidament per tenir aviat els primers resultats i, de fet, s’han accelerat tots els processos per engegar l’assaig com més aviat millor, ja que la propagació del coronavirus no s’atura. “Cada persona infecta de mitjana tres persones més”, ha recordat Oriol Mitjà. L’assaig parteix de la premissa que el Covid-19 és una malaltia molt contagiosa. Cada malalt po t “infectar entre el 5 i el 15% dels seus contactes pròxims de la llar o la feina i l’objectiu és aturar aquestes cadenes d’infecció”, ha destacat l’investigador català.

Es reclutaran els pacients als hospitals

Segons han explicat les autoritats sanitàries, la gent “no ha d’esperar a ser convocada per via telefònica” per participar en l’assaig, sinó que es reclutaran els pacients als serveis d’urgències i als serveis epidemiològics dels hospitals catalans. També s’oferirà l’estudi a les persones que hagin estat en contacte amb persones malaltes o persones amb símptomes lleus. “Esperem tractar 195 casos positius i cada cas tindrà 15 contactes de mitjana i l’assaig tindrà, en total, impacte sobre 3.000 persones”, ha confirmat Oriol Mitjà.

L’estratègia ha despertat l’interès de la Fundació Bill i Melinda Gates, la iniciativa privada més important del món en la lluita contra la malària, i també el de l’OMS, que en valora el plantejament i el baix cost que en tindria la implementació. Mitjà considera que s’ha posat poc focus en les estratègies de prevenció amb vacunes i tractaments profilàctics. L’OMS ha fet una crida per desenvolupar estratègies preventives de pre i postexposició, i en els pròxims dies es farà una reunió telemàtica a Ginebra en què l’assaig de Catalunya serà una de les tres propostes que es presentaran. Mitjà ha explicat que investigadors d’Austràlia i els EUA també han presentat propostes similars a la catalana, però l’assaig català és el primer que s’ha posat en marxa. També s’estan duent a terme altres assaigs clínics i investigacions en hospitals catalans per intentar aturar aquesta pandèmia.

Vergés ha confirmat que ja s’ha informat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, d’aquest assaig que compta amb finançament privat dels laboratoris, que han aportat els fàrmacs, de la Fundació Lluita contra la Sida i del departament de Salut.

Les autoritats sanitàries han insistit que el millor criteri per disminuir les infeccions és quedar-se a casa per reduir els contactes i aplicar les mesures de confinament així com les mesures d’higiene per evitar la propagació del virus. “L’estratègia de prevenció sembla cabdal per al control de l’epidèmia”, han destacat.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (16-3-2020)

269 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: