L’ATENCIÓ PRIMÀRIA SERÀ LA PRIMERA LÍNIA DE CONTENCIÓ DEL VIRUS

( CARLOS NOVO, MADRID 27/04/2020 07:24 )
Espanya va baixar ahir per primera vegada des del 20 de març de la cota dels 300 morts per coronavirus en un dia (288) i el Govern central ja ultima el pla per al començament de la tan esperada desescalada, que serà perfilat avui pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb els responsables tècnics de les diferents comunitats autònomes i que es preveu que sigui presentat pel president de l’Executiu, Pedro Sánchez, després del consell de ministres que es celebrarà demà dimarts.

En l’estratègia, el reforçament de l’atenció primària i la col·laboració amb les comunitats autònomes tindrà un paper essencial. L’atenció primària, en qui recau la responsabilitat de detectar nous casos, es converteix d’aquesta manera en la primera línia de contenció de l’expansió de la Covid-19.

L’objectiu del pla és garantir que el sistema sanitari no torni a estar al caire del col·lapse

L’informe encamina els esforços a aconseguir que la sanitat espanyola sigui capaç d’assumir un nou rebrot de la pandèmia sense que el sistema sanitari es torni a situar una vegada més a punt del col·lapse.

“L’objectiu –afegeix el document– seria, per tant, garantir l’assistència de qualitat a tots els pacients (tant per a la Covid-19 com per a altres malalties) i la protecció dels més vulnerables, i minimitzar així el cost humà, social i econòmic durant la gestió de l’epidèmia”.

El pla destaca que cal garantir quatre capacitats estratègiques del sistema sanitari, si bé assenyala que “serà un document dinàmic i susceptible de ser modificat a mesura que el coneixement sobre el SARS-CoV-2 i l’epidèmia al nostre país vagi creixent”.

L’informe, presentat ahir per l’equip del doctor Fernando Simón, recomana que els hospitals i els centres d’atenció primària mantinguin un doble circuit d’entrada: un per destinat als pacients amb quadres clínics respiratoris i un altre només per a la resta d’usuaris amb altres malalties.

Entre les mesures concretes per poder dur a terme la desescalada, els experts del comitè tècnic consideren que “les comunitats autònomes puguin disposar de manera immediata del doble de llits d’unitats de cures intensives (UCI) respecte a abans de la crisi sanitària. També hauran d’identificar espais que permetin un increment de fins al triple de la capacitat pre-Covid-19”.

L’informe considera bàsic disposar d’“una garantia de reserves d’equips de ventilació mecànica invasiva i altre equipament mèdic necessari, així com medicació per al tractament de pacients crítics”.

El comitè científic que assessora el Govern central recomana, també,que puguin fer-se proves PCR a tots els casos sospitosos de Covid-19 i dotar aquests centres d’assistència primària “dels mecanismes logístics per traslladar mostres als laboratoris a fi d’obtenir resultats en un termini entre 24 i 48 hores”.

L’informe aconsella que per descongestionar els centres d’atenció primària “es reforci l’atenció domiciliària en la mesura que sigui possible i si les patologies dels pacients ho permeten”. Per al personal dels mateixos centres demana “protocols de protecció personal” i establir “mecanismes de coordinació dels centres de salut amb els serveis de salut pública per traçar contactes comunitaris dels casos”.

L’informe dels tècnics també assenyala que “és fonamental l’aïllament precoç de casos en les condicions d’habitabilitat adequades, i per això s’ha d’habilitar capacitat hotelera o d’altres instal·lacions per a l’aïllament supervisat dels casos lleus que no es puguin fer efectius al seu domicili”.

Totes aquestes noves mesures per a la desescalada es recullen en el document que el president Pedro Sánchez va transmetre ahir als presidents autonòmics en la videoconferència dels diumenges, té com a títol Recomanacions sanitàries per a l’e stratègia de t ransició i l’ha elaborat el Centre de Coordinació d’ Alertes i Emergències Sanitàries, que dirigeix l’epidemiòleg Fernando Simón.

En aquest document es posa l’èmfasi en la imprescindible col·laboració amb les autonomies. Al cap d’unes hores, en la seva roda de premsa amb la viceministra quarta Teresa Ribera, el ministre Salvador Illa va afegir que “les autonomies tindran un paper essencial a l’hora d’implantar-lo”. Dissabte Pedro Sánchez havia deixat clar que, malgrat les peticions d’algunes comunitats, el timó de la desescalada el durà en exclusiva el Govern espanyol. “Ha de ser un pla de transició gradual, asimètric i coordinat amb les autonomies”, va puntualitzar Illa.

El pla acaba recordant una sèrie de mesures bàsiques de protecció col·lectiva, la majoria ja habituals: mantenir distàncies interpersonals de dos metres; rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o gels hidroalcohòlics; observar l’etiqueta respiratòria quan es tus o s’esternuda; mantenir una higiene i neteja adequades en entorns domèstics i laborals, i reforçar l’ús de les mascaretes d’acord amb les recomanacions de Sanitat.

El ministre de Sanitat va insistir diverses vegades en una crida a la prudència: “La desescalada no comença avui. Les dades són bones però no hem de perdre el respecte al virus. L’horitzó de pensar que l’estat d’alarma es pot acabar d’aquí quinze dies em sembla precipitat. Cal veure com avança la pandèmia i actuar en conseqüència. La ciutadania espanyola ha donat una mostra de seny molt alta complint al peu de la lletra les mesures, i estem segurs que ho continuarà fent”.

La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va insistir en la idea de continuar en aquesta línia. Quan li van preguntar sobre com serà la nova normalitat, va dir que “la recuperació de la normalitat no ha de ser en detriment de la salut”. “Ens plantegem que cal evitar aglomeracions, per exemple escalonant l’entrada a la feina i fomentant el teletreball. Haurem d’extremar les mesures de precaució en el transport públic”. I va afegir: “Estem començant un procés de reactivació gradual de l’economia. Hem d’entendre quins són els sectors tractor i quins els vulnerables”.

La ministra Ribera va voler enviar un missatge de tranquil·litat al sector turístic: “Hem de resoldre qüestions sobre com cal activar el sector hoteler amb una mobilitat limitada. La major part de les patronals i els empresaris ja treballen en què vol dir turisme segur ”.

Mentre els ministres donaven explicacions, la sensació d’un recobrat optimisme s’apreciava als parcs i jardins, on feien acte de presència els nens en un diumenge per a l’esperança. Per Illa, veure els menors de 14 anys passant-s’ho bé a l’aire lliure ens remunta a un passat que ens pot semblar llunyà però que alhora anticipa el que serà “la nova normalitat”.
Informa:LAVANGUARDIA,CAT (27-4-2020)

232 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: