L’ATONOMISME, UNA CAMISA DE FOR√áA PER FRENAR LA LLIBERTAT

“Despr√©s de les eleccions ”
( ENRIC VILÀ )

Fa dies que penso en la cara que van fer alguns tertulians el dia que vaig començar a dir que la política autonòmica estava morta, poc després de la fugida de Carles Puigdemont. Era la cara d’incredulitat que fa la gent sense principis quan la treus del bany Maria. Nadal em deu recordar aquesta gent amb ànima de gall dindi, que necessita un amo que organitzi la seva vida i el seu sistema de valors, i fins i tot la data del seu decés.

Hi ha una ra√≥ per la qual la Mancomunitat de Prat de la Riba i l‚ÄôEstatut de Francesc Maci√† no van resistir la mort dels seus fundadors. √Čs la mateixa ra√≥ que ha portat l‚Äôautonomia pujolista al col¬∑lapse, si es vol a trav√©s d‚Äôun proc√©s menys violent, per√≤ igual d‚Äôhumiliant i ag√≤nic. Les solucions intermitges sempre s√≥n una treva en la guerra entre Catalunya i Espanya.

A Catalunya les institucions s’acaben convertint en una camisa de força perquè estan pensades per frenar la llibertat

Des del punt de vista espanyol, sempre caldr√† bombardejar Barcelona cada mig segle, com deien Espartero o Aza√Īa. La decad√®ncia que pateix la capital del Principat t√© m√©s a veure amb aquesta l√≤gica pol√≠tica que no pas amb el bitxet groc de Wuhan o la gesti√≥ d‚ÄôAda Colau. Jordi Pujol era un senyor baixet que caminava com si fos alt; a partir d‚Äôara tot el que passi a Catalunya remetr√† al f√≠sic de Pere Aragon√®s.

A tot el món, els homes creen les institucions i, després, les institucions fan els homes. A Catalunya les institucions s’acaben convertint en una camisa de força perquè estan pensades per frenar la llibertat. Si els polítics haguessin defensat l’autodeterminació, el fet que la primera vacuna s’hagi posat a una tal Josefa Pérez de l’Hospitalet no voldria dir res; igual que Colau no es passaria al castellà si Junqueras hagués declarat en català davant la justícia espanyola.

L‚Äôautonomia est√† morta i Espanya ja nom√©s gestiona el temps que necessita per abolir-la sense que ning√ļ la trobi a faltar gaire. Des de l‚Äôaplicaci√≥ del 155, la pudor de mort s‚Äôha anat tapant a base d‚Äôencadenar eleccions anticipades, de cremar els formalismes de la democr√†cia. Quan tinguem un president de la Generalitat escollit a les urnes es veur√† millor fins a quin punt la malla aut√≤nomica est√† cremada, a Catalunya.

En els propers anys, els pol√≠tics del pa√≠s aniran quedant fora de context, i qui diu els pol√≠tics diu els diaris importants com El Peri√≥dico o La Vanguardia. Aznar ha guanyat la partida perqu√® a difer√®ncia de la classe dirigent de Barcelona lluitava per una idea de m√≥n m√©s elaborada i m√©s gran que ell mateix. A Catalunya tothom est√† tan pendent de la brutalitat del espanyols que gaireb√© ning√ļ no creu en la for√ßa de la sensibilitat i la intel¬∑lig√®ncia.

L‚Äôautonomia est√† morta i Espanya ja nom√©s gestiona el temps que necessita per abolir-la sense que ning√ļ la trobi a faltar gaire

El r√®gim auton√≤mic ha esdevingut un obstacle mortal per a Catalunya i un perill innecessari per Espanya. L‚Äô√ļnic pol√≠tic aut√®ntic que l‚Äôautonomia pot donar ‚ÄĒper parlar en els termes de Francesc Marc √Ālvaro‚ÄĒ √©s un que vulgui destruir-la. La hist√≤ria anava a favor nostre i dels Estats Units i ara va a favor d‚ÄôEspanya i de la Xina. Per resistir cal tenir horitzons, i l‚Äôautonomia ja nom√©s t√© capacitat de crear decorats de cartr√≥ pedra tan impostats i eixarre√Įts com el redisseny d‚ÄôEl Peri√≥dico.

En tinc prou de veure l’evolució que els meus antics mentors han fet des de l’aplicació del 155 per saber que, dins del món autonòmic, totes les criatures naixeran mortes, després de les eleccions.
Informa:ELNACIONAl.CAT (29-12-2020)

187 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: