L’AUDIÈNCIA NACIONAL: LLIBERTAT PER A TRES MEMBRES DELS CDR EMPRESONATS

l jutge de l’Audiència Nacional ha acordat llibertat per a 3 dels 9 membres dels CDR detinguts en l’operació Judes del 23 de setembre. Es tracta de Xavier Duc, Edu Garzón i Txevi Buigas, als quals ha imposat una fiança de 5.000 € per a cadascun. El jutge encara no ha notificat la seva resolució a Alexis Codina, que viu en una masia situada a Sant Fost de Campsentelles, on la investigació conclou que es provaven explosius per cometre alguna acció com ara ocupar el Parlament. Fonts de l’Audiència assenyalen que no hi haurà cap resolució durant el dia d’avui.

La sala ha decidit estimar parcialment els recursos d’apel·lació de les seves defenses. Hauran de comparèixer cada dilluns al jutjat de la seva residència, se’ls prohibeix sortir de l’Estat i hauran de fixar un telèfon, un domicili i una persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial. L’Audiència dona així la raó a la Fiscalia, que en un canvi de criteri inesperat es va manifestar el 12 de desembre favorable a la llibertat sota fiança dels CDR, atenent als recursos d’apel·lació de la defensa dels activistes investigats per terrorisme, que al·legaven no haver tingut contacte directe amb explosius. Fonts de la Fiscalia van descartar a l’agència Efe que el canvi de criteri pogués tenir motivacions polítiques relacionades amb la negociació per a la investidura. L’acusació popular, exercida per l’ACVOT, va demanar, en canvi, mantenir la presó incondicional. Pel que fa al risc de fuga, la sala conclou que es poden adoptar mesures cautelars menys greus donat el provat arrelament personal, familiar, social i econòmic, que determina una “minoració molt significativa del risc de fuga”.

Sobre la possibilitat que ocultin o destrueixin proves, els jutges tenen en compte que en el moment actual ja han estat practicades gairebé la totalitat de les diligències que inculpen els encausats i, per tant, no existeix la possibilitat que obstaculitzin, dificultin o retardin la investigació.

La Fiscalia, a favor de deixar en llibertat sota fiança de 9.000 euros tres dels set CDR empresonats

Els magistrats descarten les possibles vulneracions de drets que al·legaven les defenses dels tres CDR i asseguren que el jutjat central d’instrucció número 6 ha complert “sobradament i escrupolosament” amb el dret a la tutela judicial efectiva.

Entenen que les diligències practicades fins ara mostren un “elevadíssim índex de versemblança” respecte a la seva participació en els fets delictius dels quals se’ls acusa, però afegeix que això no pot justificar per si mateix la mesura cautelar de presó, malgrat la “rellevant probabilitat de culpabilitat que concorre en el present fet”.

A la resolució de l’Audiència sobre Xavier Duch s’afirma que “malgrat que es pogués arribar a vincular” els investigats amb el que se’ls imputa, s’estaria “parlant d’un eventual il·lícit de desordres públics” i que “no hi pot haver un delicte de desordres públics terroristes sense l’existència d’una organització terrorista que els dugui a terme o els serveixi de paraigua per a la seva comissió”, mentre que ara mateix “no pot sostenir-se la existència d’una organització terrorista exclusivament per a la planificació de desordres públics”. L’audiència descarta, així, que en un principi es pugui acusar Duch de terrorisme i li concedeix la llibertat provisional sota fiança de 5.000 euros, amb impossibilitat de viatjar a l’estranger i retenció del passaport.

En els casos d’Edu Garzón i Xabier Buigas, l’Audiència considera que sí que hi ha suficients indicis de pertànyer a una estructura terrorista, però tot i així els concedeixen llibertat provisional sota les mateixes condicions que a Duch perquè no consideren que hi hagi indicis suficients de la seva tinença d’explosius o que hagin participat en la seva elaboració.

Informa:ARA.CAT (20-12-2019)

186 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: