L’AUDI√ąNCIA NACIONAL: LLIBERTAT PER A TRES MEMBRES DELS CDR EMPRESONATS

l jutge de l’Audi√®ncia Nacional ha acordat llibertat per a 3 dels 9 membres dels CDR detinguts en l’operaci√≥ Judes del 23 de setembre. Es tracta de Xavier Duc, Edu Garz√≥n i Txevi Buigas, als quals ha imposat una fian√ßa de 5.000 ‚ā¨ per a cadascun. El jutge encara no ha notificat la seva resoluci√≥ a Alexis Codina, que viu en una masia situada a Sant Fost de Campsentelles, on la investigaci√≥ conclou que es provaven explosius per cometre alguna acci√≥ com ara ocupar el Parlament. Fonts de l’Audi√®ncia assenyalen que no hi haur√† cap resoluci√≥ durant el dia d’avui.

La sala ha decidit estimar parcialment els recursos d’apel¬∑laci√≥ de les seves defenses. Hauran de compar√®ixer cada dilluns al jutjat de la seva resid√®ncia, se’ls prohibeix sortir de l’Estat i hauran de fixar un tel√®fon, un domicili i una persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicaci√≥ judicial. L’Audi√®ncia dona aix√≠ la ra√≥ a la Fiscalia, que en un canvi de criteri inesperat es va manifestar el 12 de desembre favorable a la llibertat sota fian√ßa dels CDR, atenent als recursos d’apel¬∑laci√≥ de la defensa dels activistes investigats per terrorisme, que al¬∑legaven no haver tingut contacte directe amb explosius. Fonts de la Fiscalia van descartar a l’ag√®ncia Efe que el canvi de criteri pogu√©s tenir motivacions pol√≠tiques relacionades amb la negociaci√≥ per a la investidura. L’acusaci√≥ popular, exercida per l’ACVOT, va demanar, en canvi, mantenir la pres√≥ incondicional. Pel que fa al risc de fuga, la sala conclou que es poden adoptar mesures cautelars menys greus donat el provat arrelament personal, familiar, social i econ√≤mic, que determina una “minoraci√≥ molt significativa del risc de fuga”.

Sobre la possibilitat que ocultin o destrueixin proves, els jutges tenen en compte que en el moment actual ja han estat practicades gairebé la totalitat de les diligències que inculpen els encausats i, per tant, no existeix la possibilitat que obstaculitzin, dificultin o retardin la investigació.

La Fiscalia, a favor de deixar en llibertat sota fiança de 9.000 euros tres dels set CDR empresonats

Els magistrats descarten les possibles vulneracions de drets que al¬∑legaven les defenses dels tres CDR i asseguren que el jutjat central d’instrucci√≥ n√ļmero 6 ha complert “sobradament i escrupolosament” amb el dret a la tutela judicial efectiva.

Entenen que les dilig√®ncies practicades fins ara mostren un “elevad√≠ssim √≠ndex de versemblan√ßa” respecte a la seva participaci√≥ en els fets delictius dels quals se’ls acusa, per√≤ afegeix que aix√≤ no pot justificar per si mateix la mesura cautelar de pres√≥, malgrat la “rellevant probabilitat de culpabilitat que concorre en el present fet”.

A la resoluci√≥ de l’Audi√®ncia sobre Xavier Duch s’afirma que “malgrat que es pogu√©s arribar a vincular” els investigats amb el que se’ls imputa, s’estaria “parlant d’un eventual il¬∑l√≠cit de desordres p√ļblics” i que “no hi pot haver un delicte de desordres p√ļblics terroristes sense l’exist√®ncia d’una organitzaci√≥ terrorista que els dugui a terme o els serveixi de paraigua per a la seva comissi√≥”, mentre que ara mateix “no pot sostenir-se la exist√®ncia d’una organitzaci√≥ terrorista exclusivament per a la planificaci√≥ de desordres p√ļblics”. L’audi√®ncia descarta, aix√≠, que en un principi es pugui acusar Duch de terrorisme i li concedeix la llibertat provisional sota fian√ßa de 5.000 euros, amb impossibilitat de viatjar a l’estranger i retenci√≥ del passaport.

En els casos d’Edu Garz√≥n i Xabier Buigas, l’Audi√®ncia considera que s√≠ que hi ha suficients indicis de pert√†nyer a una estructura terrorista, per√≤ tot i aix√≠ els concedeixen llibertat provisional sota les mateixes condicions que a Duch perqu√® no consideren que hi hagi indicis suficients de la seva tinen√ßa d’explosius o que hagin participat en la seva elaboraci√≥.

Informa:ARA.CAT (20-12-2019)

234 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: