LAURA BORRÀS, CANDIDATA A LA GENERALITAT PER JxCAT AMB ÀMPLIA MAJORIA

JxCat ja té presidenciable a la Generalitat. Laura Borràs, portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, ha arrassat a les primàries per ser escollida candidata a la Generalitat amb un total del 75% dels vots enfront el conseller de Territori, Damià Calvet, amb només un 20,5% dels vots. La participació dels afiliats ha estat alta -fins a un 76%- en comparació amb altres votacions del partit, ja que en les eleccions a càrrecs territorials s’havia situat entre el 50% i el 60%.

“Avui no ha perdut ningú. Ha guanyat la democràcia”, ha explicitat la portaveu del Congrés després de conèixer el resultats. “Ara hi hem de ser tots”, ha asseverat visiblement emocionada. “Independència, és clar que sí. I gestió, és clar que també”, ha proclamat Borràs. En aquest sentit ha fet una crida a tots els partits independentistes per fer un govern “nítidament” favorable a l’estat propi després de les eleccions del 14 de febrer.

Els membres de Junts van començar les votacions divendres a la nit i han seguit de forma telemàtica fins aquest diumenge a les vuit del vespre. A dos quarts de nou han sortit a proclamar els resultats la portaveu, Elsa Artadi, a més dels dos candidats de les primàries, Calvet i Borràs.

Al llarg de la campanya ambdós candidats han evidenciat que representaven dues ànimes molt diferents dins el partit: Calvet s’ha erigit en representació de la majoria de dirigents procedents del PDECat – li han donat suport públic els exconsellers presos Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn-, mentre que Borràs ha encarnat la figura dels independents que es van incorporar a les llistes electorals el 2017 per l’expresident Carles Puigdemont. Amb la votació de primàries és clar quina de les dues ànimes predomina ara per ara dins el partit, la militància del qual tot just s’està configurant des del 25 de juliol d’enguany, quan va començar el divorci definitiu amb el PDECat.

Ara bé, tampoc és precís dir que tots els exmembres del Partit Demòcrata han optat per Bonvehí. La mateixa trajectòria que ha permès a Calvet mobilitzar una part de la militància de Junts també li ha comportat adversaris interns que no han optat per ell malgrat que hi compartien projecte polític des de fa molts anys.

JxCat, a la cruïlla per encarar el 14-F

Durant la campanya Borràs ha tingut més present en el seu discurs l’independentisme, mentre que Calvet -tot i que també hi ha fet referència- ha posat l’èmfasi en un govern “fort” i en àmbits més sectorials. L’actual portaveu del Congrés i el conseller de Territori també han marcat distància pel que fa a Madrid. Calvet va apostar per la taula de diàleg i va opinar que l’acceptació del referèndum acordat (l’única manera per a ell d’assolir la independència) per part de l’Estat depèn de la “fortalesa” interna del sobiranisme. Al seu torn, Borràs va assegurar que Madrid “mai” acordaria una consulta amb Catalunya i es va mostrar contrària d’aprovar pressupostos de l’Estat o facilitar investidures.

El rol de Puigdemont

Un cop resolta la incògnita del candidat efectiu, falta conèixer el rol de l’expresident Carles Puigdemont. Ell mateix va anunciar a través d’un vídeo que no optaria a ser president de la Generalitat -no agafarà l’acta perquè es mantindrà d’eurodiputat-, però sí que va dir que exerciria lideratge a la llista. La qüestió és amb quin lloc: ha estat sobre la taula que sigui el cap de llista sense ser el presidenciable, que sigui el número dos del candidat efectiu o encapçali la demarcació a Girona.

La decisió que prengui té efectes en les primàries que comencen tot just demà dilluns per escollir els llocs de sortida de les quatre demarcacions. En cas que vulgui ser número dos de Barceona o u de Girona Puigdemont hauria de presentar candidatura entre aquest dilluns i dijous. Ara bé, per encapçalar la llista hi ha una altra fórmula: en el darrer tram de les primàries és la direcció qui proposa la resta de candidats per completar la llista i fa una proposta per ordenar-la. En aquest punt, a la segona quinzena de desembre, podrien situar l’expresident com a líder de tota la candidatura.
Informa:ARA.CAT (29-11-2020)

178 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: