L’AUTONOMIA DEMOSTRA QUE NO SERVEIX PER ENCARAR ELS PROBLEMES DE LA GENT

“L’autogovern pot arribar a causar fam ”
La recentralització de competències del govern espanyol demostra que l’autonomia no serveix per a encarar els problemes reals de la gent.
( PERE MARTÍ )
Gestió. El govern espanyol va optar per la recentralització de competències per a encarar la crisi del coronavirus, amb l’argument que milloraria l’eficàcia. Per això va segrestar les competències de sanitat i interior. Un mes després s’ha vist que la gestió centralitzada no ha dut cap millora de la gestió de la crisi, en el cas de sanitat, i ha originat un endarreriment en els subministraments que encara s’arrossega. Les comunitats autònomes han optat per sortir al mercat internacional a cercar material, competint amb el govern espanyol, que ha perdut diners comprant material defectuós, com ara les proves del coronavirus adquirits a la Xina.

Com que l’argument de l’eficàcia ja no s’aguanta per enlloc, els ministres espanyols recorren a arguments populistes o demagògics, que fins i tot denoten el menyspreu cap a les comunitats autònomes. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha justificat al congrés la retirada dels fons de les polítiques actives d’ocupació a les comunitats, tot dient que ‘la gent ha de menjar’. Un argument lamentable d’una ministra de Podem, perquè si fan falta diners, en lloc de retallar els diners de les autonomies podria retallar el pressupost de la casa reial espanyola, tenint en compte que es considera republicana; o el de l’exèrcit, com a representant d’una formació pacifista. Però s’estima més retallar polítiques actives d’ocupació en un moment que són més necessàries que mai.

Només a Catalunya, segons dades del Departament de Treball, ja s’han registrat 89.584 ERTO, que afecten 662.152 treballadors, i la desocupació continua augmentant. El mes de març es va tancar amb 128.583 desocupats més, que sumen un total de 417.047. Amb la decisió de la ministra de Treball espanyola, el govern català deixarà d’ingressar 215 milions d’euros que anaven destinats precisament a combatre la desocupació. La coordinació del govern espanyol amb les autonomies és simplement imposició, i passa en tots els sectors, no únicament amb sanitat i interior, cosa que demostra que s’aprofita la crisi del coronavirus per reforçar l’estat.

La tesi del govern espanyol per a recentralitzar recupera un menysteniment de la capacitat de les comunitats autònomes propi del jacobinisme més ranci, tal com va evidenciar el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivà, que va dir que els epidemiòlegs que assessoren la Generalitat no tenen tant coneixement de la situació com el govern espanyol. Un menyspreu per a justificar un aixecament del confinament total que refusa fins i tot l’OMS i que situa Espanya en els països que no compleixen les seves recomanacions. El president Quim Torra va demanar al ministre espanyol que es disculpés, però evidentment Escrivà l’ha menystingut.

El govern català es troba que li van retallant competències i a la vegada li imposen decisions que no comparteix sobre la manera de lluitar contra la pandèmia. Torra es queixa dia rere dia, envia cartes a tot arreu, però el govern acata totes les decisions de l’executiu espanyol, perquè ha decidit d’evitar la confrontació amb l’estat. És una decisió política sorprenent quan governen partits polítics independentistes a la Generalitat; no és acceptable si aquestes actuacions del govern espanyol fan perillar la vida de la gent o obren la porta a un rebrot de la pandèmia. No s’entén que es desobeeixi per una pancarta i s’acati en aspectes molt més importants, com ho és la salut de la gent. Entre més raons, perquè si alguna cosa ha demostrat la pandèmia és que els primers a no respectar l’autogovern són els que es proclamen autonomistes o, fins i tot, federalistes. Els qui s’omplen la boca reclamant que es resolguin els problemes de la gent són els que posen tots els impediments per aconseguir-ho.
Informa:VILAWEB.CAT (16-4-2020)

247 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: