L’EFECTE ART DE LA FRANJA, A LA INVERSA: EL SENAT REBUTJA TORNAR LA DAMA D’ELX

La comissió de Cultura del Senat ha rebutjat una moció que instava el govern espanyol a la cessió permanent de la Dama d’Elx a la seva població d’origen al País Valencià. La Dama d’Elx, doncs, restarà a Madrid, i no s’ha aplicat el mateix criteri que en el cas dels béns del Museu de Lleida, que si tenen origen aragonès les institucions estatals promouen que passin a l’Aragó.

La proposta sobre la Dama d’Elx ha estat rebutjada amb dos vots a favor -els de Compromís i PNB-, onze abstencions i dotze vots en contra. La moció, que va ser presentada pel Grup Parlamentari d’Esquerra Confederal a instància del senador de Compromís Carles Mulet, instava el govern espanyol a tornar la Dama d’Elx a la ciutat del Baix Vinalopó on va ser trobada el 1897. Actualment s’exposa al Museu Arqueològic Nacional a Madrid.

La moció recorda que la Dama d’Elx és un patrimoni d’un valor “essencial” per al poble valencià. En ser una peça que el poble valencià “sent tan pròpia”, la moció demanava que fos exposada al Museu Arqueològic d’Història d’Elx, que convertiria la ciutat en la seu del Museu d’Art Ibèric, “en un pas més cap a la descentralització del patrimoni artístic i cultural”.

Després de la seva troballa l’agost de 1897, la peça va viatjar fins a París, que, segons ha recordat Compromís, la va adquirir per 4.000 francs, i el 24 de setembre d’aquest mateix any es va presentar al Museu del Louvre. Posteriorment, el 8 de febrer del 1941 la Dama d’Elx va ser traslladada a Madrid, on romandria durant 30 anys al Museu d’El Prado, fins al 1971 quan, per ordre ministerial es va incorporar a la col·lecció permanent del Museu Arqueològic Nacional, on segueix per ara.

Per al senador de Compromís Carles Mulet l’art “ha d’estar en el seu lloc d’origen”, i ha lamentat que “després d’anys d’avenços en la sensibilitat cap al patrimoni i de demandes des de diferents fronts, el govern [espanyol] hagi estat inclement davant les peticions il·licitanes de recuperar el seu patrimoni”.

Mulet ha recordat que la peça a Elx suposaria “un revulsiu col·lectiu, cultural i turístic de primer ordre”. La Dama d’Elx és una escultura d’art iber, datada al segle IV aC, o potser al segle V aC, és a dir, de l’època romana o hel·lenística. Té un buit a l’esquena que suposadament servia per introduir-hi cendres, relíquies o altres objectes sagrats, i les espatlles es disposen lleugerament inclinades cap endavant, cosa que fa sospitar que es tracta d’una deessa o d’una sacerdotessa ibèrica.
Informa:ELNACIONAL.CAT (12-3-2021)

284 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: