Santiago Espot, impulsor de la xiulada a l’himne a la final de la Copa del Rei de 2015, ha instat als seguidors del Barça que aquest dissabte viatgin al Benito Villamarín de Sevilla a repetir la protesta contra els símbols espanyols. En roda de premsa, el president de l’organització independentista Catalunya Acció ha reivindicat el dret a xiular i ha recordat que qui ho faci “estarà emparat pels tribunals del Regne d’Espanya”.

El desembre de 2017 Espot va ser condemnat a pagar 7.200 euros per delicte d’injúries a la Corona i ultratges a Espanya. L’any passat, però, l’Audiència Nacional el va absoldre en considerar que la seva acció “no contenia expressions injurioses ni qualificatius insultants respecte al Rei, sinó que es tractava d’aprofitar un acte esportiu per reivindicar de manera incívica pretensions independentistes”.

L’absolució d’Espot va ser considerada per ell mateix com un “triomf polític”, i és que aquest no va declarar davant del jutge d’instrucció, no va respondre a la Fiscalia durant el judici, es va expressar en català i en cap moment va negar els fets.

Amb la legislació a favor

Aprofitant el seu bagatge, doncs, el president de Catalunya Acció ha animat als assistents a la final de la Copa del Rei del pròxim dissabte que tindrà lloc a Sevilla a xiular de nou l’himne d’Espanya i el Rei Felip VI. “Serà la primera final en la qual els seguidors del Barça no hauran de témer cap represàlia de l’Estat. Poden xiular emparats pels tribunals del Regne d’Espanya”, ha dit.

A la roda de premsa, Espot ha reivindicat el seu paper com a promotor de la xiulada -també va impulsar la de l’any 2009 a Mestalla- i ha recordat que aquesta “ha estat una trajectòria de 10 anys en la qual hem guanyat en camp contrari i amb l’àrbitre comprat en contra”.

A més, ha recordat que en les passades eleccions el Partit Popular, Ciutadans i VOX van presentar propostes per canviar la legislació amb l’objectiu de castigar els ultratges a l’himne i al cap de l’Estat; fet que finalment no han aconseguit.

Per últim, Espot ha instat a la directiva del Barça “a ser fidel als valors del club” per tal que defensi “els drets dels seguidors barcelonistes”. El promotor de la xiulada ha demanat que la junta blaugrana “compleixi i prengui mesures” per tal que no es repeteixin les imatges de la temporada passada, en la qual la Policia espanyola va requisar objectes i peces de roba de color groc als culers que entraven al Wanda Metropolitano de Madrid.