L’ENÈSIMA ENGANXADA ENTRE SALELLAS I MARCHENA PROVOCA ” UN PROFUND MALESTAR” AL TRIBUNAL

No és la primera vegada que el president de la sala del judici del Procés, Manuel Marchena, s’enganxa amb Benet Salellas, l’advocat del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Però les discrepàncies entre tots dos s’han accentuat amb la declaració dels testimonis proposats per la defensa de Cuixart aquesta setmana i s’han fet evidents avui amb el testimoni de la filòsofa Marina Garcés. Marchena ja l’havia tallat quan intentava explicar que la vigília de l’1-O no va anar a cap escola perquè tenia febre i l’ha acabat renyant quan ha parlat de l'”al·lucinació” que li va provocar l’actuació de la policia espanyola a Barcelona. “Vostè no ve aquí a explicar el seu grau d’al·lucinació ni el seu estat febril”, li ha dit Marchena, que ha tallat la filòsofa cada vegada que parlava de la seva percepció l’1-O.

Marchena a Garcés: “No ens parli de la seva febre. Les seves dècimes no tenen transcendència”

Salellas ha acabat recordant al tribunal que aquest tipus de valoracions sí que es van permetre als agents dels cossos de seguretat de l’Estat que van declarar per l’1-O a petició de la Fiscalia. Marchena ha insistit a l’advocat que cenyís les seves preguntes a fets. Salellas ha fet constar la seva queixa formal per la “indefensió” que creu que es provoca a les defenses limitant l’interrogatori i ha acabat renunciant a fer més preguntes a Garcés. “Molt millor”, li ha etzibat el magistrat.

Marchena retreu a Salellas que vulgui donar una lliçó constitucionalista al tribunal: “És un insult”

En acabar la sessió matinal, fonts del tribunal han expressat el seu “profund malestar amb l’estratègia de defensa” de Jordi Cuixart i el “comportament de testimonis i advocats”. Consideren “intolerable la provocació al tribunal” i asseguren que “ratlla els límits del codi deontològic de l’advocacia”.

Marchena i Salellas ja es van enganxar durant la declaració dels juristes Enoch Albertí i Joan Vintró. El magistrat va retreure al lletrat que intentés donar una lliçó de dret constitucional al tribunal a través de la declaració dels dos testimonis. “És un insult”, li va dir llavors. El president del tribunal ha tallat altres interrogatoris de la defensa de Cuixart, com ara el del secretari general de Comissions Obreres, Javier Pacheco, quan explicava el posicionament del sindicat respecte al 20-S o el Pacte pel Referèndum.

L’actitud de Varela

Durant l’interrogatori dels testimonis de les defenses també s’ha fet notar l’actitud d’un altre dels magistrats membres del tribunal, Luciano Varela. El magistrat ja va reaccionar amb comentaris de desaprovació en veu baixa als seus companys de taula al relat dels primers testimonis de votants de l’1-O que van comparèixer al Suprem el passat 30 d’abril. Aquest dimarts ho ha repetit durant la declaració –a petició també de la defensa de Cuixart– del portaveu del sindicat educatiu USTEC, Ramon Font. És aquesta actitud la que ha provocat que Font preguntés a Marchena si havia fet o dit “alguna cosa malament” abans de continuar responent les preguntes de l’acusació.

El portaveu del sindicat majoritari de mestres vincula directament l’1-O amb les activitats prèvies a les escoles

El moment s’ha produït poc després que Font reconegués, a preguntes de les acusacions, que el moviment Escoles Obertes estava directament vinculat a l’1-O i que en cap moment es va demanar permís per realitzar aquestes activitats. Tot i així, el portaveu del sindicat USTEC ha negat que l’objectiu fos impedir l’acció de la policia mantenint els centres oberts, sinó reivindicar “el dret d’usar les escoles”.

Informa:ARA.CAT (14-5-2019)

 

455 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: