L’EQUIP DE MITJ√Ä DESCARTA LA FI DEL VIRUS AVIAT I VOL UN CARNET D’IMMUNITAT

L’equip d’Oriol Mitj√†, especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Can Ruti, que elabora un pla de desconfinament per al Govern, creu que el coronavirus no podr√† eliminar-se a curt termini. Opina que hi haur√† “brots recurrents durant els propers mesos”, aix√≠ que proposa fer proves r√†pides massives serol√≤giques per sang capil¬∑lar amb una punxada al dit i crear un “certificat d’immunitat” per a les persones que hagin desenvolupat anticossos.

Aix√≠ ho especifica en un esborrany d’un pla de “sortida coordinada del confinament”, que, juntament amb el bi√≤leg i inform√†tic andorr√† Joel L√≥pez, adapta a Catalunya el model preparat per a Andorra, govern al qual tamb√© assessora. A l’informe hi ha tingut acc√©s l’ag√®ncia EFE.

Qu√® diu l’informe?

L’objectiu del document -redactat a principis d’aquest mes per Mitj√† i Joel- √©s “valorar i proposar eines que permetin implementar les activitats de salut p√ļblica necess√†ries per controlar el coronavirus a la comunitat”.

Proposen un “desconfinamient seq√ľencial de persones en risc”, avaluar la immunitat de la poblaci√≥, detectar preco√ßment els casos i contactes i adoptar mesures de “confinament focalitzades en zones calentes”.

Pel que fa al “desconfinament seq√ľencial de persones en risc”, estableixen que primer podran sortir de casa “les persones m√©s joves i sanes i comprovar que aix√≤ no suposa un impacte sobre el sistema de salut”. Planegen “mantenir les persones en risc i encara no infectades a casa per m√©s temps” i “esperar per obrir escoles i grans esdeveniments”.

Aix√≠, seq√ľencien el desconfinament en sis fases: primer obrir negocis que no s√≥n b√†sics; despr√©s obrir l’hostaleria; en tercer lloc, deixar sortir a persones de menys de 70 anys; despr√©s reobrir els centres escolars i educatius; i finalment les dues √ļltimes mesures serien desconfinar persones majors de 70 anys, immunodeprimides i els seus convivents i, finalment, aixecar la restricci√≥ d’esdeveniments de m√©s de 50 persones.

El carnet d’immunitat

Per avaluar la immunitat de la poblaci√≥ proposen fer proves r√†pides massives serol√≤giques per sang capil¬∑lar amb una punxada al dit de la m√†, el resultat de la qual s’obt√© en 15 minuts, i oferir un “certificat d’immunitat”, en format electr√≤nic i tamb√© en paper, a aquells que ja tinguin anticossos per haver passat la infecci√≥.

“Aquesta fase es podria dur a terme habilitant m√ļltiples punts per fer la prova constitu√Įts per un equip amb una persona qualificada per obtenir la mostra, realitzar i interpretar el resultat”, afegeixen els autors, que proposen que aquests llocs siguin farm√†cies, ambulatoris, consultoris m√®dics d’empreses i universitats.

Finalment, aconsellen aplicar “controls sistem√†tics als grups poblacionals amb m√©s probabilitat de propagar el virus i als grups de risc” i fer proves r√†pides d’antigen o PCR que tinguin s√≠mptomes.

Tamb√© aposten per aplicacions de m√≤bil per monitorar casos i contactes i “recollir dades de mobilitat a trav√©s del GPS” i de contactes “a trav√©s de Bluetooth”, de manera que el tel√®fon assenyali “el risc d’infectivitat de la persona i dels seus contactes mitjan√ßant un codi de colors (verd, taronja, vermell)”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (19-4-2020)

211 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: