L’EQUIP DE MITJÀ DESCARTA LA FI DEL VIRUS AVIAT I VOL UN CARNET D’IMMUNITAT

L’equip d’Oriol Mitjà, especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Can Ruti, que elabora un pla de desconfinament per al Govern, creu que el coronavirus no podrà eliminar-se a curt termini. Opina que hi haurà “brots recurrents durant els propers mesos”, així que proposa fer proves ràpides massives serològiques per sang capil·lar amb una punxada al dit i crear un “certificat d’immunitat” per a les persones que hagin desenvolupat anticossos.

Així ho especifica en un esborrany d’un pla de “sortida coordinada del confinament”, que, juntament amb el biòleg i informàtic andorrà Joel López, adapta a Catalunya el model preparat per a Andorra, govern al qual també assessora. A l’informe hi ha tingut accés l’agència EFE.

Què diu l’informe?

L’objectiu del document -redactat a principis d’aquest mes per Mitjà i Joel- és “valorar i proposar eines que permetin implementar les activitats de salut pública necessàries per controlar el coronavirus a la comunitat”.

Proposen un “desconfinamient seqüencial de persones en risc”, avaluar la immunitat de la població, detectar precoçment els casos i contactes i adoptar mesures de “confinament focalitzades en zones calentes”.

Pel que fa al “desconfinament seqüencial de persones en risc”, estableixen que primer podran sortir de casa “les persones més joves i sanes i comprovar que això no suposa un impacte sobre el sistema de salut”. Planegen “mantenir les persones en risc i encara no infectades a casa per més temps” i “esperar per obrir escoles i grans esdeveniments”.

Així, seqüencien el desconfinament en sis fases: primer obrir negocis que no són bàsics; després obrir l’hostaleria; en tercer lloc, deixar sortir a persones de menys de 70 anys; després reobrir els centres escolars i educatius; i finalment les dues últimes mesures serien desconfinar persones majors de 70 anys, immunodeprimides i els seus convivents i, finalment, aixecar la restricció d’esdeveniments de més de 50 persones.

El carnet d’immunitat

Per avaluar la immunitat de la població proposen fer proves ràpides massives serològiques per sang capil·lar amb una punxada al dit de la mà, el resultat de la qual s’obté en 15 minuts, i oferir un “certificat d’immunitat”, en format electrònic i també en paper, a aquells que ja tinguin anticossos per haver passat la infecció.

“Aquesta fase es podria dur a terme habilitant múltiples punts per fer la prova constituïts per un equip amb una persona qualificada per obtenir la mostra, realitzar i interpretar el resultat”, afegeixen els autors, que proposen que aquests llocs siguin farmàcies, ambulatoris, consultoris mèdics d’empreses i universitats.

Finalment, aconsellen aplicar “controls sistemàtics als grups poblacionals amb més probabilitat de propagar el virus i als grups de risc” i fer proves ràpides d’antigen o PCR que tinguin símptomes.

També aposten per aplicacions de mòbil per monitorar casos i contactes i “recollir dades de mobilitat a través del GPS” i de contactes “a través de Bluetooth”, de manera que el telèfon assenyali “el risc d’infectivitat de la persona i dels seus contactes mitjançant un codi de colors (verd, taronja, vermell)”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (19-4-2020)

268 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: