L’ERROR D’ERC AMB EL SUPLICATORI DE LAURA BORRÀS

“Imparcialitat tribunalĂ­cia ”
BERNAT JOAN )

Vaig pensar que m’hauria d’asseure davant una colla de senyors que no parlen la meua llengua, que no coneixen la meua illa, que no tenen cap nociĂł de la nostra cultura, que viuen a mĂŠs de cinc-cents quilòmetres de casa i per als quals som poc menys que enemics i que, inevitablement, em condemnarien per haver cantat unes cançons. I vaig decidir agafar transport i anar-me’n lluny, on uns altres jutges mĂŠs imparcials (que tampoc no parlen la meua llengua, que tampoc no coneixen la meua cultura, però que almanco no hi sĂłn hostils) em deixarien viure en llibertat. Ho diu, en una piulada una mica mĂŠs curta, en Valtòny, en Josep Miquel Arenas, el raper de sa Pobla, Mallorca, que viu exiliat a Brussel¡les des de fa un parell d’anys. En Valtònyc decideix partir cap a l’exili, per unes cançons cantades en l’adolescència, perquè pensa que els jutges espanyols no seran imparcials.

Amnistia Internacional, Human Rights Watch, el Comissionat dels Drets Humans de l’ONU, etc, etc, etc, han dubtat de la imparcialitat de la JustĂ­cia en els judicis netament polĂ­tics que han tengut lloc a partir de l’any 2017. El Tribunal d’Estrasburg va dir que Puigdemont, ComĂ­n, PonsatĂ­ i Junqueras eren eurodiputats, quan la Junta Electoral Central espanyola deia que no. Junqueras, malgrat el Tribunal d’Estrasburg, continua a la presĂł. I no a l’escĂł del Parlament, on hauria de ser. El tribunal que va jutjar els lĂ­ders polĂ­tics catalans era format Ă­ntegrament per unionistes espanyols, ĂŠs a dir, per persones d’una ideologia hostil a la de les persones jutjades. Comentant-ho amb experts que fan el seguiment de la CELROM, vaig posar de manifest que tots els jutges i fiscals eren hispanoparlants, i tots els acusats catalanoparlants. Voleu mĂŠs parcialitat, en la composiciĂł d’un tribunal? Als oficials del Consell d’Europa amb qui ho vaig comentar no els va fer falta ni una sola informaciĂł mĂŠs, per tenir una perspectiva clara de com havia anat el judici.

Per això no puc entendre que ERC no voti en contra del suplicatori a Laura BorrĂ s, cap de files de Junts per Catalunya al CongrĂŠs dels Diputats. No ho podria entendre encara que Laura BorrĂ s fos mĂŠs corrupta que Al Capone, Totto RiĂŻna, Salvatore Maranzano, Lucky Luciano, Frank Costello, Joseph Ferrara i tots els altres caps de la mĂ fia junts. Perquè saben que no tendrĂ  un judici just. Que el judici serĂ  almanco tan injust com el que varen patir Junqueras, Romeva i companyia. Que els qui la jutjaran seran, ideològicament, com els jutges que haurien fet tancar en Valtònyc. En aquest cas, trob totalment irrellevant si BorrĂ s va fer irregularitats o no quan dirigia la InstituciĂł de les Lletres Catalanes. No m’interessa. És molt mĂŠs greu que els qui la jutjaran siguin tots unionistes espanyols, tots monĂ rquics, tots castellanoparlants, tots hispanocèntrics, que no el que hagi pogut fer la diputada catalana.

164 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: