LES BALEARS ESTRENARÀ OFICINA DE DRETS LINGÚÍSTICS…SENSE PODER SANCIONAR

“Les Balears estrenarà Oficina de Drets Lingüístics”
El proper 4 de desembre és el dia elegit perquè es posi en marxa l’Oficina de Drets Lingüístics de les Illes Balears, una vella reivindicació del nacionalisme que finalment veu la llum per mor de la insistència de Més per Mallorca.
(MIQUEL PAYERAS )

Un any i mig després d’haver-se pactat, a la fi l’Oficina dels Drets Lingüístic de Balears es posarà en marxa. Serà aquest pròxim 4 de desembre. El nou organisme formarà part de la Direcció General de Política Lingüística, que està en mans de Més per Mallorca.

Vella aspiració. Des de l’Obra Cultural Balear (OCB), entre d’altres grups i societats nacionalistes, es reclamava des de fa anys un servei així. Ja hi hagué algun intent de concretar-ne quelcom semblant durant l’anterior legislatura, però no quallà. De fet fins i tot va ser prevista en els Pressupostos de les Illes per a l’any 2018 però finalment, per raons ignotes, no es va concretar. En ocasió del pacte actual, de juny de 2019, entre el PSIB, Unides Podem i Més Mallorca per formar el Govern s’acordà garantir «el dret dels ciutadans de ser atesos en les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma. Amb aquest objectiu crearem una oficina de defensa dels drets lingüístics”. S’han torbat divuit mesos per fer-la realitat però finalment veurà la llum el pròxim 4 de desembre.

En els últims mesos s’han produït sordes topades entre Més per Mallorca i el PSOE per mor d’aquesta oficina. Els sobiranistes retreuen als socialistes que no s’hagin implicat a fons en aquesta vella reivindicació del nacionalisme illenc. I des del PSIB es nega tal cosa i s’assegura que sempre ha estat clar que es posaria en marxa. Ara fa un any s’anuncià que de forma immediata es crearia, però no fou així. L’explicació formal és que amb la pandèmia no fou possible.

En ambients nacionalistes illencs es dona per bona la creació de l’oficina esmentada, però es lamenta tant de retard i, a més, s’expressa cert escepticisme sobre la futura activitat. En declaracions al diari arabalears.cat, el president de l’OCB, Josep de Luis, expressà la seva «alegria escèptica perquè fa anys que en parlam» i mostrava un punt d’incertesa: «ja veurem en quines condicions es posa en funcionament».

Un element cabdal que explica el cert escepticisme del catalanisme social és que l’Oficina de Drets Lingüístics neix sense capacitat de sancionar. El president de l’OCB, mordaç, diu que «la normativa lingüística (balear) deu ser l’única norma sense cap conseqüència negativa quan te la botes».

A pesar de les reticències, des de Més per Mallorca s’ha saludat com un gran èxit polític que es posi en marxa a la fi l’Oficina. A través d’un comunicat la formació sobiranista es congratula de la passa endavant que suposa el nou organisme, que ha estat possible «gràcies a la tasca que s’ha fet des de la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, dirigida per Agustina Vilaret, i des de la Direcció General de Política Lingüística liderada per Beatriu Defior. L’Oficina de Drets Lingüístics dependrà orgànicament d’aquesta Direcció General i servirà per atendre millor les denúncies per discriminació lingüística, entre d’altres funcions». Així mateix, Més per Mallorca explica que «La data escollida, el proper 4 de desembre, és perquè se celebra el Dia dels Drets Lingüístics del País Valencià».

En síntesi, l’Oficina «vetllarà per la protecció dels drets lingüístics», segons el decret que la posa en marxa i, concretament, recollirà i tramitarà els suggeriments i reclamacions, atendrà les consultes que rebi, proposarà mesures per millorar la normativa i afavorirà la cooperació entre entitats públiques i privades en matèria de drets lingüístics. Respecte a les reclamacions que rebi, les referides a l’Administració autonòmica caldrà que siguin contestades obligatòriament pels serveis afectats, però en canvi les que afectin a les altres administracions -central, insulars i locals– l’únic que podrà fer serà comunicar a l’àmbit institucional afectat l’existència de la queixa en qüestió. El decret que posa en marxa aquesta Oficina deixa clar que en cap cas les reclamacions s’atendran com a recursos administratius -que tenen validesa jurídica– i que el nou organisme no tindrà capacitat de sancionar, perquè la normativa lingüística balear no contempla aquesta possibilitat.
Informa:ELTEMPDS.CAT (22-11-2020)

221 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: