LES CAUSES CONTRA L’INDEPENDENTISME A L’EXTERIOR, PARALITZADES

Les causes contra l’independentisme a l’exterior han quedat paralitzades per la pand√®mia del coronavirus. Els tribunals i institucions europees han hagut d’aturar totes les activitats presencials per frenar l’escalada de contagis, deixant en suspens a la pr√†ctica casos pendents.

Tant les euroordres com els suplicatoris contra els exmembres del Govern a B√®lgica estan parats. Tamb√© les demandes del l√≠der de JxCat, Carles Puigdemont i el d’ERC, Oriol Junqueras, davant del Tribunal General de la Uni√≥ Europea.

Totes les vistes a Luxemburg estan posposades fins al 4 de maig i en aquests dos casos s’hauria de celebrar una audi√®ncia abans que es resolgui el cas, segons fonts del tribunal. La defensa de Puigdemont est√† encara a l’espera de rebre alguna notificaci√≥ del TGUE sobre aquest procediment.

En el cas de Puigdemont i Toni Comín ja fa gairebé un any que va interposar una demanda contra el Parlament Europeu per no permetre que ocupessin els seus escons. Tot i això, després de la sentència pel cas Junqueras al desembre, la cambra els va reconèixer com a eurodiputats.

En canvi, el l√≠der d’ERC no va poder assumir el mandat, ja que el Tribunal Suprem va confirmar la seva inhabilitaci√≥ per la condemna en el cas de l’1-O i l’Eurocambra va declarar vacant el seu esc√≥. Junqueras va demandar al gener el Parlament Europeu davant el TGUE per aquest fet i encara est√† pendent de resoluci√≥.

Suplicatoris

El tercer intent de la just√≠cia espanyola per aconseguir l’extradici√≥ dels exmembres del Govern s’est√† allargant m√©s del previst per la crisi del coronavirus. Amb les mesures de confinament, l’Eurocambra ha cancel¬∑lat totes les reunions presencials que no siguin essencials i aix√≤ tamb√© afecta l’√≤rgan encarregat de gestionar els suplicatoris dels eurodiputats Puigdemont, Com√≠n i Clara Ponsat√≠.

El Comit√® d’Afers Jur√≠dics no es va poder reunir al mar√ß i tamb√© ha cancel¬∑lat la trobada de l’abril. En el cas de Ponsat√≠, ni tan sols va donar temps a qu√® el comit√® escoll√≠s un ponent per redactar la proposta de resoluci√≥.

Si algunes veus esperaven que la instituci√≥ aixequ√©s la seva immunitat europarlament√†ria com a molt d’hora a finals de maig o al juny quan no hi havia cap crisi sanit√†ria, ara que les reunions d’aquest comit√® ja van amb dos mesos de retard, dif√≠cilment el ple de la cambra votar√† sobre aquesta q√ľesti√≥ abans de l’estiu.

Euroordres
D’aquesta manera s’allargar√† la suspensi√≥ de les euroordres dels tres eurodiputats independentistes. Tamb√© ho hi ha la de l’exconseller Llu√≠s Puig, per√≤ en el seu cas pel covid-19 i no per la immunitat.

La just√≠cia belga ha ajornat indefinidament les vistes per les euroordres de l’exconseller Puig i tamb√© del raper mallorqu√≠ Josep Miquel Arenes, √†lies Valt√≤nyc, pel coronavirus.

Causa contra Llarena
L’√ļnic cas que per ara no s’ha aturat √©s la demanda contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a B√®lgica. Fonts de l’acusaci√≥ asseguren que la just√≠cia belga no els ha notificat de cap paralitzaci√≥ d’aquest procediment judicial.

A meitats d’abril un tribunal civil belga de primera inst√†ncia que porta la demanda civil de l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers a B√®lgica aclarir√† si pot jutjar a Llarena o si trasllada una pregunta prejudicial a l’alt tribunal de la UE perqu√® delimiti les compet√®ncies. Aquesta darrera opci√≥ √©s la que ha demanat l’equip jur√≠dic de Puigdemont.

Si el tribunal belga es declara competent, llavors convocaria una altra vista per analitzar el fons del cas. Per contra, si creu que no pot jutjar un magistrat d’un altre estat de la UE desestimar√† directament la demanda. Puigdemont i els exconsellers podrien llavors rec√≥rrer al Tribunal de Cassaci√≥ de B√®lgica en √ļltima inst√†ncia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (8-4-2020)

216 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: