LES ELECCIONS AL COL·LEGI D’ADVOCATS DE BARCELONA, MÉS QUE UNES ELECCIONS

“Sacsejada al Col·legi de l’Advocacia “.
“Per a una societat com la catalana, en tensió permanent amb un Estat com l’espanyol per raons ecòmiques, polítiques i de drets civils, les eleccions al Col·legi de l’Advocacia són molt més que una votació corporativa”
( SÍLVIA BARROSO )De la mateixa manera que les eleccions a la Cambra de Comerç van generar una ona expansiva que va anar més enllà del teixit empresarial –que no és poca cosa–, el mateix pot passar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona amb la votació del 3 de juny. La candidatura de Gonçal Oliveros pot capgirar la manera de gestionar l’entitat tan sols de cara als advocats –que no seria poca cosa–, sinó també de cara al conjunt de la societat catalana.

La rival d’Oliveros és l’actual degana, Eugènia Gay, filla d’un exdegà del mateix Col·legi i exvicepresident del Tribunal Constitucional i recordada per l’esbroncada al president del Parlament –la segona autoritat del país!– per un discurs en què va esmentar els presos polítics. És a dir, Oliveros s’enfronta a l’establishment. I ho fa llançant l’advertiment que “els jutges no poden ser els garants dels drets dels ciutadans” enfront el poder perquè ells són un poder. En la mateixa línia, reclama que el català sigui un requisit per als jutges per una raó “professional”: senzillament, “no es pot exercir una feina sense entendre la gent a qui t’adreces”. Exactament el contrari del que expressava Gay pocs dies després de guanyar les eleccions del 2017. Segons la degana, no és “viable” que el català es pugui “imposar” com a requisit per als jutges que vulguin treballar a Catalunya, ho considera una mesura “dràstica”.

Per a una societat com la catalana, en tensió permanent amb un Estat com l’espanyol per raons ecòmiques, polítiques i de drets civils, aquestes eleccions són molt més que una votació corporativa. Sobretot amb un enfoc com el que fa Oliveros: “La nostra feina és defensar drets, si defensem la nostra feina i els que defensen els drets, defensem els ciutadans que gaudeixin aquests drets”. El partit, com passa tantes vegades, es juga en el terreny de la participació, i tot dependrà de la capacitat de la candidatura alternativa de mobilitzar els desencantats després d’anys de deganat d’establishment.

Informa:ELMON.CAT (26-4-2021)

950 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: