LES ELECCIONS SERAN EL 30 DE MAIG, MALGRAT L’OPOSICI√ď DEL PSOE (PSC)

“Les eleccions seran el 30 de maig”
Els partits accepten per unanimitat l’ajornament del 14-F per√≤ grups com el PSC s’oposen a la nova data
( SARA GONZ√ĀLEZ-BERNAT SURROCA )
El Govern i els partits estan reunits des d’aquest migdia per mirar d’acordar una nova data de les eleccions davant l’increment de contagis i la pressi√≥ assistencial de la pand√®mia del coronavirus. Tan bon punt ha comen√ßat la reuni√≥, el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragon√®s, ha proposta ajornar les eleccions previstes per al 14-F i celebrar-les al mes de maig o juny. L’escenari de posposar, amb les dades de la pand√®mia sobre la taula, ha estat acceptat per unanimitat. La proposta del Govern ha estat que siguin el 30 de maig i aquesta mateixa tarda se signar√† el nou decret.

Tot i que s’havia valorat un calendari m√©s extens -tant el 16 com el 23-, l’executiu ha escollit el darrer cap de setmana de maig per assegurar una major probabilitat d’estar en una millor situaci√≥ sanit√†ria. De fet, el 23 de maig va ser descartat perqu√® coincideix amb la festivitat de la Segona Pasqua. L’altre objectiu era que es fessin abans de Sant Joan, tenint en compte els precedents d’increment de contagis que es va produir l’any passat a partir d’aquella data. Formalment, es mantindran les candidatures que s’havien presentat, per√≤ es mantindr√† el termini per conc√≥rrer-hi, amb la qual cosa es podran incorporar noves llistes si aconsegueixen els avals necessaris.

Fins ara, el PSC ha estat el m√©s reticent a ajornar les eleccions. Aquest dijous ja va recon√®ixer la capacitat del Govern per posposar-les, per√≤ han arribat a la reuni√≥ amb una proposta pr√≤pia perqu√® els comicis se celebrin o el 14 de mar√ß o el 21 de mar√ß. Els de Miquel Iceta s’han oposat expl√≠citament a la nova data i han advertit que “no es poden canviar les regles del joc”, en el sentit que consideren que no s’haurien de poder presentar noves candidatures. “S’han de celebrar en les mateixes condicions que aquestes, no es poden reobrir terminis ja tancats”, ha dit, amb l’√ļnica excepci√≥ d’actualitzar el cens. Iceta ha deixat oberta la possibilitat de presentar un recurs un cop el seu partit hagi analitzat la lletra petita del decret i les noves condicions.

Ajornar el 14-F situaria les noves eleccions en una nebulosa jurídica
Els experts consultats apunten que els arguments per canviar la data han de ser indiscutibles i plantegen dubtes sobre si podria intervenir la Junta Electoral o el TSJC

La resta de partits, amb major o menor grau de cr√≠tica al Govern, han considerat adequat situar les eleccions el 30 de maig perqu√® entenen que el context de la pand√®mia ser√† m√©s favorable: hi haur√† m√©s gent immunitzada i es preveu que les temperatures i una major vida a l’exterior hagi fet disminuir la intensitat del virus i els riscos de contagi.

Per valorar quin √©s l’escenari epidemiol√≤gic -just avui a Catalunya s’han superat els 500 ingressats de Covid a les UCI-, a la reuni√≥ hi ha assistit el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Tamb√© per valorar qu√® implica a nivell t√®cnic, de la trobada participen els t√®cnics de processos electorals i el secretari general d’Exteriors, Aleix Villatoro.

Un cop acabada la reuni√≥ amb els partits, el Govern t√© previst reunir-se a les cinc de la tarda per signar el decret d’ajornament. Ser√† Aragon√®s qui el firmi, ja que va ser ell qui va signar el de convocat√≤ria, tot i que la prefer√®ncia del vicepresident √©s que el Govern assum√≠s col¬∑legiadament la decisi√≥.

Un dels grans riscos un cop aquest decret sigui vigent √©s la possibilitat que algun partit o particular el recorri. I √©s que no hi ha normativa expl√≠cita per a l’ajornament de les eleccions i el proc√©s electoral podria entrar en un galimaties jur√≠dic en cas que alg√ļ present√©s un recurs i intervingu√©s la Junta Electoral Central o b√© el Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya. En el cas de les eleccions que Gal√≠cia i Euskadi van posposar de l’abril al juliol, aquesta situaci√≥ no es va donar perqu√® hi havia unanimitat de tots els partits en la presa de la decisi√≥. Tampoc la Moncloa es va posicionar en contra en aquests casos, per√≤ sobre l’ajornament de les eleccions a Catalunya s√≠ que es va pronunciar aquest dijous el ministre de Just√≠cia, Juan Carlos Campo, que va dir que seria “greu per a la democr√†cia”.

Un ajornament àmpliament compartit

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, s’ha mostrat “satisfet” amb l’ajornament de les eleccions perqu√® s’ha fet un “servei a la societat i a la salut dels catalans”. “Ens semblava una aberraci√≥ celebrar les eleccions en les circumst√†ncies sanit√†ries vigents i previstes pel 14-F”, ha dit Carrizosa, que ha assegurat que no hi havia necessitat de posar en risc la societat en aquestes condicions. Per tot plegat, el dirigent espanyolista ha dit que s’ha imposat el sentit com√ļ. Carrizosa ha explicat que el PSC s’ha quedat sol defensant l’ajornament nom√©s fins al mar√ß, amb un discurs “amb tics negacionistes”. “L’ajornament no s’ha fet per q√ľestions pol√≠tiques sin√≥ per protegir la vida i la salut dels ciutadans”, ha dit el candidat constitucionalista.

La portaveu dels comuns, J√©ssica Albiach, ha celebrat la nova data de les eleccions, per√≤ ha lamentat que s’hagi hagut d’endarrerir la votaci√≥ perqu√® no es van prendre mesures m√©s dr√†stiques durant les festes de Nadal. De tota manera, ha dit que no s’ha de fer una batalla partidista de la q√ľesti√≥ i ha assegurat que era de “sentit com√ļ” ajornar-les. Albiach ha assegurat que la nova data havia de respondre a criteris sanitaris i havia de ser “la m√©s propera possible al 14-F, perqu√® el Govern no s’aguanta”. “Volem insistir que el Govern no pot cometre els mateixos errors. El Govern havia de dir pel pont de desembre i per Nadal que tothom s’havia de quedar a casa”, ha dit. En tot cas, la nova data √©s positiva, segons Albiach, perqu√® hi haur√† m√©s gent vacunada i les temperatures seran m√©s altes. La taula tamb√© ha servit per refor√ßar el control parlamentari del Govern enfortint els mecanismes de la diputaci√≥ permanent, segons ha detallat Albiach.

Els dos partits que formen part del Govern han tancat files. La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha explicat que el partit avala l’ajornament de les eleccions fins al 30 de maig per√≤ ha demanat garanties de cara a la nova data. Que tothom pugui votar protegint la salut i la legitimitat del proc√©s electoral, ha defensat, √©s cabdal. De fet, ha proposat urnes m√≤bils per facilitar el vot de les persones que no es puguin despla√ßar perqu√® estiguin a√Įllades per contagi o b√© que s’avanci l’elecci√≥ dels membres de les meses per garantir que estan vacunats. Sobre si s’han de poder presentar noves candidatures o no ara que es posposen les eleccions, Junts ha explicat que haur√† de ser validat per la Junta Electoral Central. “√Čs una mica estrany que si s√≥n les mateixes eleccions puguin canviar les coses, per√≤ no volem fer partidisme d’aix√≤. No pressionarem ni en un sentit ni en l’altre”, ha concl√≤s. El PDECat, per la seva banda, ha rebutjat la nova data i proposava que es fix√©s entre el 25 d’abril i el 15 de maig.

El PSC s’oposa a celebrar les eleccions el 30 de maig i no descarta presentar-hi recurs
Els socialistes avisen que no acceptaran “un canvi de regles del joc” i que es puguin presentar noves candidatures

La portaveu d’ERC, Anna Caula, per la seva banda, ha reivindicat la feina feta pel Govern i concretament pels departaments d’Exteriors i Salut, per fer la proposta d’ajornament de les eleccions fins al 30 de maig. Caula ha celebrat que s’hagi pres una decisi√≥ sobre l’ajornament per unanimitat i que s’hagi decidit la data per √†mplia majoria. “Ens hem de felicitar per aquest exercici de maduresa pol√≠tica davant d’un moment molt complicat”, ha dit la portaveu republicana. ERC avala la data del 30-M perqu√® hi haur√† elements com la temperatura o l’efecte de la vacunaci√≥ que facilitaran el control de la pand√®mia. Els republicans tamb√© han insistit en la necessitat de refor√ßar el control del Govern a trav√©s de la Diputaci√≥ Permanent.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha dit que l’ajornament de les eleccions “va en el bon cam√≠” i ha dit que la situaci√≥ epidemiol√≤gica √©s “negativa i cr√≠tica”, que pot empitjorar en les properes setmanes. Riera ha criticat que el Govern no ha pres les mesures necess√†ries per arribar a l’escenari √≤ptim per celebrar les eleccions amb garanties de salut p√ļbliques i del dret a vot. “Hem de ser molt cr√≠tics en la inefic√†cia del Govern”, ha assenyalat el diputat cupaire. Riera ha demanat que el canvi de data no s’ha de prendre per criteris electorals sin√≥ per dades sanit√†ries i d’impacte de la pand√®mia. “Ning√ļ pot saber com estarem el 30-M per√≤ s√≠ que podem fixar els criteris objectivables que indiquin si unes eleccions es poden celebrar o no, i els criteris han de venir marcats pels especialistes en salut p√ļblica”, ha demanat Riera, i ha advertit que no pot passar que el 30 d’abril la situaci√≥ torni a ser la d’ara, amb “incertesa i falta de previsi√≥”.

Segons el PP, a la mesa de partits “no s’ha debatut res” perqu√® el Govern ha arribat amb la decisi√≥ de l’ajornament de les eleccions presa, i tamb√© amb la nova data definida. El portaveu popular, Santi Gonz√°lez, ha assegurat que la pol√≠tica catalana est√† dirigida des de Waterloo i sempre s’intenten ajornar eleccions, i s’ha mostrat “decebut” perqu√® l’executiu “no ha fet els deures”. “Feia molts dies que se sabia que hi hauria eleccions i el Govern havia de preveure les mesures necess√†ries perqu√® els catalans poguessin votar”, ha dit el dirigent popular. Tot plegat, ha concl√≤s, ha estat “una com√®dia” en qu√® s’ha intentat traslladar a l’opini√≥ p√ļblica que hi havia debat. El PP ha criticat que l’independentisme i el PSC han protagonitzat un “mercadeig” de dates en funci√≥ d’interessos electorals. En aquest sentit, ha exigit a l’executiu que prengui les mesures necess√†ries per garantir que es poden celebrar els comicis el 30 de maig.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-1-2021)

159 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: