LES JUNTES DE TRACTAMENT VOLEN EL TERCER GRAU PER ALS PRESOS POL√ćTICS

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han proposat aquest dijous que tots els presos pol√≠tics passin al tercer grau, un cop ja han transcorregut els sis mesos que preveu la llei des que van ser classificats en segon grau. La decisi√≥ s’ha pres per unanimitat i, si la valida el Servei de Classificaci√≥ de la Generalitat ‚Äďt√© un m√†xim de dos mesos per fer-ho‚Äď, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi S√†nchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull i Ra√ľl Romeva podran anar a dormir a casa el cap de setmana. Tamb√© optaran a deixar els centres penitenciaris actuals i entraran en una llista d’espera per instal¬∑lar-se en centres oberts o b√© en pisos tutelats de la Generalitat. El departament de Just√≠cia haur√† de validar o revocar ara la proposta de les juntes, que en la majoria dels casos s√≥n acceptades ‚Äďnom√©s es fa contraproposta en un 7% dels casos‚Äď. Fins avui, els Jordis porten 990 dies empresonats i tota la resta supera els 800 i encara que se’ls acabi concedint el tercer grau continuaran complint condemna.

Si el departament de Just√≠cia valida la classificaci√≥ en tercer grau, la Fiscalia podria rec√≥rrer al jutge de vigil√†ncia penitenci√†ria com ja ha fet quan s’ha concedit el 100.2 als presos pol√≠tics i l’√ļltima paraula en tot cas la tindr√† el Tribunal Suprem. Amb la classificaci√≥ en tercer grau, als presos pol√≠tics tamb√© se’ls obre la porta de l’article 86.4 del reglament, que permet que els interns no hagin d’anar a dormir a la pres√≥ tampoc entre setmana. “No seria d’aplicaci√≥ immediata”, ha advertit el director dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calder√≥, que tamb√© ha assenyalat que, si se’ls acaba aplicant aquest article ‚Äď”que a Catalunya s’aplica de manera habitual”‚Äď se’ls continuar√† fent un seguiment “exhaustiu”.

La not√≠cia s’ha fet p√ļblica mentre els presos pol√≠tics ja eren als seus respectius llocs de feina o als centres on fan voluntariat. El president d’√ímnium, Jordi Cuixart, ha sigut el primer a reaccionar-hi a trav√©s de Twitter.

En un comunicat, √ímnium Cultural ha destacat que el tercer grau no es tracta “de cap privilegi ni benefici: √©s un dret de tots els presos i una forma m√©s de compliment de la pena”. De moment, les vies perqu√® quedin definitivament en llibertat estan aturades. UGT va anunciar que presentaria la sol¬∑licitud d’indult per a Dolors Bassa; Unides Podem i el PSOE s’havien mostrat partidaris de reformar el delicte de sedici√≥ pel qual van ser condemnats els presos pol√≠tics, i els principals partits independentistes continuen demanant una amnistia.

Reunions simult√†nies per evitar “amenaces”

A les 9 del mat√≠ i de manera simult√†nia “per evitar amenaces i coaccions” s’han reunit les tres juntes de tractament per decidir sobre la classificaci√≥ dels presos. L’anunci l’ha fet a les 11.30 el director dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calder√≥, que ha demanat que les decisions que han pres aquest dijous les juntes no es facin servir com a “armes llanc√≠voles”, ja que “en cap cas” tenen condicionants pol√≠tics. “Les juntes fan la seva feina. S√≥n decisions t√®cniques que, no obstant, tenen conseq√ľ√®ncies pol√≠tiques”, ha subratllat.

Per a Calder√≥, l’article 72.4 de la llei penitenci√†ria resumeix la situaci√≥ actual: “No es pot mantenir en un grau inferior a alg√ļ que pot estar en un grau superior”. Sigui com sigui, el Servei de Classificaci√≥ de la Generalitat encara no s’ha pronunciat, tot i que el director dels Serveis Penitenciaris ja ha avan√ßat que no trigar√† els dos mesos previstos per llei per prendre la decisi√≥. “Aquest cap de setmana encara no podran sortir”, s’ha limitat a dir sense especificar els terminis amb qu√® treballa el Govern.

Segons fonts consultades per l’ARA, aquesta mateixa setmana s’ha fet l’avaluaci√≥ psicol√≤gica als presos i els especialistes que els han acompanyat durant els mesos que porten a la pres√≥ han acabat de definir el dictamen, que finalment s’ha fet p√ļblic aquest dijous al mat√≠. Com va passar amb la primera classificaci√≥ el desembre passat, ha sigut Calder√≥ qui n’ha donat els detalls, en aquest cas des del pati habilitat a la nova seu de Just√≠cia, a la Zona Franca. En la roda de premsa, a m√©s d’anunciar la proposta de les juntes de tractament, tamb√© ha demanat que no es criminalitzi els funcionaris que formen part de les juntes de tractament i que ning√ļ “s’equivoqui d’adversari”: “L’execuci√≥ de la sent√®ncia no est√† sobre la taula de cap conseller ni de cap president. Ning√ļ t√© cap dubte raonable que si depengu√©s de la Generalitat, mai haurien entrat a la pres√≥”.

Principal canvi: els caps de setmana
El tercer grau era una opci√≥ m√©s probable per als casos amb una condemna menor com Jordi S√†nchez i Jordi Cuixart, apuntaven les fonts, que dubtaven del cas de Joaquim Forn, que va ser condemnat a deu anys i mig de pres√≥, dels quals ja ha complert una quarta part. Finalment ha sigut per a tots. Calder√≥ ha explicat que, tot i que els anys de compliment de la condemna s√≥n rellevants per prendre una decisi√≥ de canvi de grau, no √©s imprescindible que els interns hagin complert una quarta part de la condemna. En el cas de Junqueras, Forcadell, Bassa, Romeva i Turull no ho hauran fet fins al febrer de l’any que ve.

De fet, al desembre les juntes de tractament ja havien optat pel segon grau sense unanimitat quan van emetre el seu dictamen, que va acabar validant Just√≠cia al mes de gener. El tercer grau no es podr√† aplicar fins que la Generalitat el validi. Un cop ho hagi fet ‚Äďsi el valida‚Äď, la Fiscalia el podria rec√≥rrer al jutge de vigil√†ncia penitenci√†ria ‚Äďpr√†ctica habitual fins ara amb les sortides programades de la pres√≥‚Äď i el cas l’acabaria resolent en √ļltima inst√†ncia el Tribunal Suprem.

Tenint en compte que tots els presos polítics ja poden sortir diàriament de les presons per treballar o fer voluntariat, el principal canvi que tindrien amb el tercer grau arribaria els caps de setmana, ja que podrien anar a dormir a casa seva. Fins ara, només Sànchez i Cuixart, que ja han complert una quarta part de la condemna, han pogut accedir a algun permís penitenciari per no haver de tornar a dormir a la presó.

Classificació inicial

Inicialment les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d‚ÄôEnric van classificar els presos pol√≠tics en segon grau, un r√®gim de vida penitenciari que implica el compliment entre reixes de la pena i que amb el temps s‚Äôha anat flexibilitzant. Les presons els han aplicat l‚Äôarticle 100.2 del reglament penitenciari, que permet als presos sortir del centre durant unes hores a la setmana per treballar o fer tasques de voluntariat. I, tot i que la just√≠cia insisteix que no √©s un grau intermedi cap al tercer, l‚Äôabs√®ncia de problemes amb el 100.2 s’havia convertit en el millor aval per als presos de cara a fer el salt cap al tercer grau, sobretot en el cas dels Jordis, tenint en compte que tamb√© han pogut gaudir de permisos penitenciaris.

L’efectivitat dels programes de treball i de tractament no √©s l’√ļnic factor que tenen en compte els equips de tractament abans de fer la proposta per revisar la seva classificaci√≥. Tamb√© hi influeixen altres factors, com ara el comportament dels interns, la seva integraci√≥ a la vida de la pres√≥ o el fet de disposar fora del centre d’una xarxa de suport familiar i social. Per contra, el risc de reincid√®ncia o de fuga, aix√≠ com la gravetat del delicte com√®s i la durada de la pena imposada, poden pesar a l’hora de decidir mantenir els presos en segon grau. En el cas dels Jordis, el Suprem els va imposar nou anys de pres√≥. El 16 d‚Äôoctubre ja hauran complert un ter√ß de la condemna entre reixes. La resta de penes oscil¬∑len entre els deu anys i mig de pres√≥ de Joaquim Forn i Josep Rull i els m√©s de 13 imposats a Oriol Junqueras. Tot i aix√≤, les fonts consultades asseguren a l‚ÄôARA que, si b√© la durada de les penes √©s un factor a tenir en compte, no √©s determinant.

Un llarg procés de revisió amb final al Suprem
La classificaci√≥ de qualsevol pres que compleix condemna a Catalunya es revisa cada sis mesos. L’equip multidisciplinari que treballa di√†riament amb els interns a les presons fa una proposta a la junta de tractament de la pres√≥. En cas que tots dos optin per mantenir les condicions del pres, el mateix centre les prorroga. Per√≤ si es decideix que ha d’avan√ßar cap a un r√®gim de semillibertat, aleshores la junta de tractament redacta una nova proposta que eleva al Servei de Classificaci√≥ Penitenci√†ria de la Generalitat. Com que la primera avaluaci√≥ de la classificaci√≥ dels presos va ser el 9 de gener, aquesta proposta havia d’arribar abans d’aquest 9 de juliol.

Ara el Servei de Classificaci√≥ Penitenci√†ria de la Generalitat t√© dos mesos per emetre una resoluci√≥ avalant la decisi√≥ de les juntes o modificant-la, tot i que, segons fonts judicials consultades per l’ARA, aquest proc√©s acostuma a trigar entre dues i tres setmanes. Nom√©s en un 5% dels casos el servei discrepa de la proposta de la junta. La seva resoluci√≥ √©s d‚Äôexecuci√≥ immediata. Si la Fiscalia o els mateixos presos en discrepen, poden rec√≥rrer primer al jutjat de vigil√†ncia penitenciaria i, despr√©s, al Tribunal Suprem.

Segons les fonts consultades, en la majoria dels casos els jutjats avalen la resoluci√≥ de la Generalitat. L‚Äôany 2018 el jutjat que va oposar-s‚Äôhi m√©s cops va rebutjar un 36% de les classificacions, i el que menys, un 5%. Fins ara tots els jutges de vigil√†ncia penitenci√†ria han avalat els 100.2 dels presos, per√≤ el de Lleida va decidir elevar el cas de Carme Forcadell al Suprem perqu√® decideixi si es tracta ‚Äúd‚Äôun tercer grau encobert‚ÄĚ, com diu la Fiscalia. De moment, l’alt tribunal espanyol demanar√† a la Fiscalia que es posicioni sobre el 100.2 de Forcadell abans de decidir res.

Informa:ARA.CAT (2-7-2020)

171 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: