LES LLIBRETES DE BORRÀS: LA DIRIGENT DEFENSA LA DESOBEDIÈNCIA COL·LECTIVA ENFRONT DE LA INDIVIDUAL

“Les llibretes de Borràs”.
La presidenta del Parlament, que anota el contingut de totes les reunions des que va entrar en el govern, fa lectura avui de l’últim quadern, el cas Juvillà.
La dirigent defensava la desobediència col·lectiva enfront de la individual.
( EMMA ANSOLA )
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, treu avui del calaix algunes de les llibretes que l’han acompanyada els darrers dies en les desenes de reunions que s’han celebrat entre les tres forces independentistes per consensuar una sortida al nou embat judicial de l’Estat, aquest cop per mitjà de la Junta Electoral Central. Un nou xoc que va acabar finalment dijous amb el diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà, fora de la cambra després d’haver estat acusat el 14 de desembre de desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El motiu: negar-se a retirar, des del seu despatx, un llaç groc que penjava a la façana de la paeria.

La majoria del 52%, tocada i ferida amb l’aprovació del pressupost gràcies als vots dels comuns i el no de la CUP, afrontava un nou episodi que podia haver estat el de la redempció, però massa pecats, desconfiances i retrets a l’esquena des dels fets del 2017 han impedit que ERC, Junts i la CUP mantinguessin un front comú antirepressiu que ja ningú espera. Si no s’ha mantingut l’escó de Juvillà, tampoc es podrà retenir el de la també diputada de la CUP Eulàlia Reguant, ja que el seu judici al març se celebrarà al Tribunal Suprem, la qual cosa deixarà sobre la taula una sentència ferma i preparada per ser acatada pels funcionaris de la cambra davant el risc de ser acusats també de desobediència.

Amb la retirada de les credencials de Pau Juvillà, aquesta setmana s’ha tornat a fer evident la vulnerabilitat del Parlament que les forces independentistes han obviat i la injusta actuació dels aparells de l’Estat que ningú vol abordar. Una humiliació que ha deixat la cambra catalana en estat de xoc i els partits independentistes sense cap estratègia de futur i mirant-se de reüll no pas per llançar-se al precipici sinó per constatar qui era el primer a exhibir la realitat que viu un parlament d’una comunitat autònoma sempre sota sospita.

La presidenta del Parlament va defensar que la seva posició era fer servir aquest darrer conflicte que comportava el cas Juvillà per fer un nou embat a l’Estat des de la desobediència col·lectiva davant una decisió injusta ja sigui del Suprem o la JEC. Ara que Borràs aquesta setmana està obligada a fer lectura de totes les seves anotacions, caldrà explicar si més enllà de proposar una desobediència col·lectiva també sabia com portar-la a terme sense afectar els funcionaris, que són finalment els qui han retirat les credencials del diputat.

Juvillà ja va practicar la tan proclamada desobediència, individual, en negar-se a despenjar el llaç groc a requeriment de la JEC, la qual cosa li va comportar judici i ara la inhabilitació. Aquest cop, la JEC obligava la presidenta de la cambra a retirar les credencials al diputat i la decisió s’ha acabat acatant perquè, mentre la presidenta demanava una desobediència col·lectiva, la resta de partits apuntaven a la responsabilitat de la presidenta en l’afer, i més després d’haver exhibit la seva disposició ja a l’inici de la legislatura a desobeir en contraposició a l’anterior president Roger Torrent. En quatre dies no es podia consensuar el que no s’ha pogut pactar en els darrers 10 mesos. La lectura que faci Borràs ara dels seus quaderns ha d’abraçar tots aquests mesos de desacords en què el cas Juvillà ja hi era ben present.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (7-1-2022)

158 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: