LES MIL I UNA AGRESSIONS A LA LLENGUA PER LA POLICIA ESPANYOLA: AVUI, A BANYOLES

El passat mes de febrer, dos agents de policia van vulnerar els drets ling√ľ√≠stics d’un catalanoparlant de Banyoles que es disposava a renovar el DNI a la comissaria de la Policia Nacional de Girona. L’afectat va enregistrar la conversa amb el m√≤bil i ara s’ha fet p√ļblica la gravaci√≥, que demostra com els agents van incomplir el deure de garantir-li l’atenci√≥ en catal√† i van intentar obligar-lo a parlar castell√†. Aquesta prova pot ser rellevant per al desenvolupament de la den√ļncia que acaba de presentar la Plataforma per la Llengua en nom del ciutad√† contra els responsables de la comissaria.

El conflicte va comen√ßar tan bon punt el ciutad√† es va adre√ßar als funcionaris p√ļblics de l’oficina d’expedici√≥ de DNI i passaports. Des del primer moment, els agents que el van atendre no van mostrar cap predisposici√≥ a entendre’l en catal√† ni a garantir-li el dret, legalment reconegut, de ser at√®s en aquesta llengua.

Cal tenir en compte que la Llei de l’Estatut b√†sic de l’empleat p√ļblic obliga els funcionaris a garantir l’atenci√≥ en catal√†, no solament a Catalunya, sin√≥ tamb√© al Pa√≠s Valenci√† i a les Illes Balears. A m√©s, la Llei de pol√≠tica ling√ľ√≠stica catalana estableix que tothom t√© dret a relacionar-se i a ser at√®s en catal√† a l’administraci√≥, tant oralment com per escrit. De fet, com es pot escoltar a la gravaci√≥, el ciutad√† va demanar ser at√®s per un policia que era all√† i que semblava entendre el catal√†, per√≤ l’agent amb qui parlava el va ignorar i, per for√ßar-lo a cedir, li va dir que un traductor tardaria dues hores a arribar.

Durant l’estira i arronsa, a m√©s, un dels policies li va retraure que parl√©s catal√† amb alg√ļ que se li adre√ßava en castell√†, argumentant que era una falta de respecte i acusant-lo de crear un conflicte expressament. Amb frases com “las √≥rdenes de un polic√≠a las tienes que cumplir” o “h√°blame en castellano, yo hablo en este idioma, el de la bandera”, van intentar intimidar el ciutad√† catalanoparlant perqu√® renunci√©s al dret d’expressar-se en la llengua pr√≤pia i oficial del territori.

Despr√©s dels fets, el ve√≠ de Banyoles va presentar una queixa a la Plataforma per la Llengua. L’entitat la va atendre i ara ha presentat una den√ļncia administrativa a la Subdelegaci√≥ del Govern de Girona. En aquesta den√ļncia, l’entitat demana que el subdelegat del Govern, Albert Bramon, comuniqui formalment els fets a la comissaria perqu√® es recordi als treballadors l’obligaci√≥ de respectar els drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants. A m√©s, es demana que s’investiguin els fets i s’identifiquin les persones responsables per tal d’obrir un procediment sancionador d’acord amb l’Estatut b√†sic de l’empleat p√ļblic o la Llei del r√®gim disciplinari de la Policia Nacional. Amb aquest objectiu, la Plataforma per la Llengua posar√† a disposici√≥ de la Subdelegaci√≥ la gravaci√≥ de m√≤bil feta pel ve√≠, que pot ser una prova determinant en la resoluci√≥ del cas.

No √©s un episodi a√Įllat

El passat mes de gener ja es van produir uns fets similars quan un ciutad√† va trucar per tel√®fon a la comissaria de la Policia Nacional de Sant Feliu de Gu√≠xols i la dona que va atendre la trucada li va exigir que li parl√©s en castell√†. En aquella ocasi√≥, la Plataforma per la Llengua tamb√© va presentar una den√ļncia a la Subdelegaci√≥ del Govern, per√≤ la resposta que es va rebre va ser que no s’havia pogut identificar la persona responsable i que no es constaven els fets.

Aquests darrers anys, la Plataforma per la Llengua ha recollit nombrosos casos de discriminacions ling√ľ√≠stiques als ciutadans catalanoparlants produ√Įts per la Gu√†rdia Civil i per la Policia Nacional. En l’estudi “Comportament ling√ľ√≠stic davant dels cossos policials espanyols”, l’entitat recull dades sobre els 68 casos detectats entre l’any 2007 i el 2019. En totes les discriminacions hi ha hagut un tracte vexatori i en un 15% s’ha arribat a l’agressi√≥ f√≠sica cap als ciutadans. La majoria de discriminacions no tenen cap conseq√ľ√®ncia judicial i nom√©s en un 3% dels casos s’acaba condemnant els policies.

A banda dels casos relacionats amb els cossos policials espanyols, la Plataforma per la Llengua recull anualment centenars de discriminacions ling√ľ√≠stiques per mitj√† del servei de queixes i consultes de l’entitat. Recentment, s’ha fet p√ļblic el test DiscriminCATs, que aplega nou dels casos reals relatats en l’√ļltim Informe de Discriminacions Ling√ľ√≠stiques 2019 i que mostra les actituds discriminat√≤ries a ciutadans d’arreu del domini ling√ľ√≠stic.

Informa:DBALEARS.CAT (25-5-2021)

216 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: