LES PRESONS TORNEN A PROPOSAR EL TERCER GRAU PER ALS PRESOS POL√ćTICS

Les juntes de tractament de les presons de Wad-Ras, Lledoners i Puig de les Basses han tornat a proposar el tercer grau per als presos i preses pol√≠tics. Ho acaba d’anunciar el secretari de Mesures Penals, Armand Calder√≥.

Segons el que est√† establert, aquest mes de gener s’havia de fer la revisi√≥ del segon grau que tenen tots, i avui Just√≠cia ha fet p√ļblica la proposta de les presons despr√©s que les juntes de tractament s’hagin reunit avui a les 9 h simult√†niament.

Amb un marcat to pol√≠tic, Armand Calder√≥ ha afirmat que “mai haurien d’haver entrat a la pres√≥” i que la seva llibertat i execuci√≥ de la pena no dep√®n ni del Govern ni de cap c√†rrec pol√≠tic. “El problema no √©s qu√® fan a la pres√≥, sin√≥ que un tribunal els ha enviat a la pres√≥”, ha dit el Secretari de Mesures Penals.

Calder√≥ tamb√© ha fet l’explicaci√≥ t√®cnica i en qu√® s’han basat les juntes de tractament per fer la valoraci√≥. “En cap cas es pot mantenir un intern en un grau inferior al que li correspon”, ha dit referint-se a l’article 72.4 de la llei que recull el r√®gim penal. Mantenir-los en el segon grau seria una actuaci√≥ “irregular”, ha insistit.

El juliol de l’any passat el Tribunal Suprem va revocar el tercer grau tot i els informes t√®cnics i la unanimitat dels jutges de vigil√†ncia penitenci√†ria. Les juntes de tractament avui han sospesat tant la decisi√≥ de Suprem com la situaci√≥ actual dels presos. Actualment fa mig any m√©s que s√≥n a la pres√≥, els t√®cnics han tingut m√©s temps d’observaci√≥ i tots estaran en la quarta part del compliment de la pena aquest mes de gener. “No hi ha cap impediment legal perqu√® puguin accedir al tercer grau”, ha exposat Armand Calder√≥, que alhora ha insistit que “la pres√≥ no √©s cap espai per al c√†stig ni la venjan√ßa”.
Sense unanimitat per als consellers de Junts per Catalunya

A difer√®ncia de la resoluci√≥ de l’any passat, la proposta del tercer grau no s’ha pres en tots els casos per unanimitat.

Cap conseller de Junts per Catalunya ha obtingut la unanimitat. Tampoc Ra√ľl Romeva i Carme Forcadell. Oriol Junqueras, Jordi S√†nchez, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, s√≠.

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris Dones de Wad-Ras, Lledoners i Puig de les Basses s’han pronunciat, aquest matí, en relació amb la revisió periòdica de la classificació dels membres del Govern i la presidenta del Parlament de l’XI legislatura i en relació amb els líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre.

Totes les propostes que han formulat les juntes de tractament s√≥n de classificaci√≥ en tercer grau. El Centre Penitenciari Dones s‚Äôha pronunciat en relaci√≥ amb Carme Forcadell; el Centre Penitenciari Puig de les Basses, en relaci√≥ amb Dolors Bassa, i el Centre Penitenciari Lledoners, en relaci√≥ amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Ra√ľl Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi S√†nchez.
Dos mesos per analitzar la proposta

S’obre ara un termini de dos mesos en que un equip compost per 10 juristes, psic√≤legs, treballadors i educadors socials, metges i mestres ha d’analitzar la proposta. Estudiaran i avaluaran els informes elaborats pels equips dels m√≤duls de la pres√≥, que estan en contacte diari amb les persones internes.

A més dels anys de la pena, les juntes de tractament tenen en compte altres factors com la conducta i el nivell d’adaptació de les persones penades al centre penitenciari, les condicions de les seves xarxes socials i familiars, la capacitat de reinserció laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència, el temps complert en presó preventiva i com a penat, els arguments de l’anterior classificació, l’assoliment dels objectius marcats en la classificació inicial i, finalment, el règim de vida més adequat per a la consecució dels nous objectius.

Quan el Servei de Classificaci√≥ hagi resolt les classificacions, les notificar√† a les persones afectades i a la Fiscalia. Les resolucions es podran rec√≥rrer davant del jutjat de vigil√†ncia penitenci√†ria corresponent. La decisi√≥ d‚Äôaquest jutjat tamb√© es podr√† rec√≥rrer, en √ļltima inst√†ncia, davant del tribunal sentenciador, que √©s el Tribunal Suprem.
Primeres reaccions

El president d’√ímnium Cultural, Jordi Cuixart, recorda que fins i tot aquest tercer grau no suposa la llibertat que reclamen i es mereixen: “No √©s la soluci√≥ de res. Hem entrat a la pres√≥ perqu√® vol√≠em decidir el nostre futur pol√≠tic”.

I el conseller Ra√ľl Romeva tamb√© lamenta la manca de drets que se li han privat: “Tornem a ser on √©rem. I l’√ļnica soluci√≥ real tamb√© √©s all√† on era: amnistia i autodeterminaci√≥”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-1-2021)

170 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: