LES UNIVERSITATS DELS PA√ŹSOS CATALANS PREPAREN UN ERASMUS A LA CATALANA

(ABEL DEGÀ )

Catalunya, el Pa√≠s Valenci√†, les Balears, la Catalunya Nord i l’Alguer preparen un projecte d‚ÄôErasmus pels Pa√Įsos Catalans. Es tracta d‚Äôuna idea impulsada des dels governs d‚Äôaquests territoris que permetr√† que estudiants i investigadors participin en un programa d‚Äôintercanvi entre universitats dels Pa√Įsos Catalans. Es tracta, doncs, d‚Äôuna versi√≥ a la catalana de projectes coneguts com l‚ÄôErasmus, a nivell europeu, o el S√®neca, a nivell de l‚ÄôEstat espanyol. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els impulsors d’aquest projecte es plantegen que s’anomeni Beques Fuster, en honor a l‚Äôescriptor valenci√†.

Aquest mateix dijous, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha assegurat que el Govern t√© clar el seu comprom√≠s amb la col¬∑laboraci√≥ amb altres institucions universit√†ries que es troben a la resta dels Pa√Įsos Catalans. Tot i que ha reconegut que encara no hi ha acords concrets sobre aquests aspectes, s√≠ que ha assegurat que ja s‚Äôhan iniciat converses perqu√® els centres dels territoris catalanoparlants tinguin projectes en com√ļ.

La intenci√≥ d’aquest programa √©s visibilitzar la fortalesa del catal√† en aquests territoris, i alhora refor√ßar la unitat de la llengua i intensificar els fluxos relacionats entre la comunitat universit√†ria catalanoparlant. Es tracta d’un programa que anir√† dirigit a estudiants de grau i tamb√© de postgrau. A m√©s de dirigir-se als estudiants i investigadors, el programa tamb√© est√† pensat pel personal d’administraci√≥ i serveis.

En un acte que ha tingut lloc a la Universitat de les Illes Balears (UIB), Geis i el rector d’aquesta instituci√≥, Jaume Carot, han insistit que les universitats dels Pa√Įsos Catalans ja han posat la primera pedra del que es convertir√† en una ‚Äúgran regi√≥ del coneixement‚ÄĚ. La intenci√≥ √©s que les 22 universitats que formen part de la Xarxa Vives cre√Įn un espai de col¬∑laboraci√≥ entre investigadors i acad√®mics, que en un futur es convertir√† en un programa d‚Äôintercanvi. Geis i Carot han fet aquestes declaracions despr√©s d‚Äôhaver mantingut una reuni√≥ a la UIB.
Blindar el català a les aules universitàries

Aquest anunci arriba uns mesos despr√©s que Geis assegur√©s que la seva conselleria va arribar a un acord amb les diverses universitats per fer un seguiment semestral per garantir que l‚Äô√ļs del catal√† es respecta a les diverses aules de les facultats catalanes. √Čs a dir, que en aquells programes en els quals s‚Äôespecifica que les classes es faran en catal√† no es far√† un canvi de llengua en favor del castell√†. Es tracta d‚Äôun debat que ha portat cua en els darrers mesos.

Les universitats catalanes elaboraran a partir d‚Äôara informes semestrals en els quals es far√† una avaluaci√≥ sobre quin √©s l‚Äôestat de salut de la llengua a les aules de les facultats catalanes. Aquests informes es lliuraran al Govern, i ser√† la conselleria d‚ÄôUniversitats l‚Äôencarregada de garantir el compliment general dels programes. Segons la consellera, aquesta mesura permetr√† a la Generalitat ‚Äútenir una radiografia real i serena de l‚Äôabast de les afectacions existents i les seves causes”, aix√≠ com del compliment de la llengua de doc√®ncia en els centres.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-2-2022)

135 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: