L’ESPANYOL AMENAÇA EL CATALÀ A ANDORRA PER LA INÈRCIA DEL GOVERN

“L’espanyol amenaça el català a Andorra”.
Malgrat ser un Estat, la política lingüística andorrana no obliga al personal que treballa de cara al públic ni atendre ni a conèixer el català.

El català a Andorra va reculant posicions a favor de l’espanyol. Per fer front a aquesta situació, el govern andorrà impulsarà una campanya publicitària de “sensibilització” sobre l’ús social del català en “clau positiva” amb un cost de 17.000 euros.

Malgrat ser un Estat, la política lingüística andorrana s’ha caracteritzat per la seva tebiesa i permissivitat. Així, davant la falta de personal autòcton, és habitual que els comerciants contractin dependents estrangers castellanoparlants que no tenen una mínima competència lingüística en la llengua pròpia del país i s’adrecen als clients en castellà. Cap normativa andorrana contempla que el personal que treballa a Andorra hagi d’atendre en català o entendre la llengua pròpia.

Aquesta situació també es dona en altres sectors com el sanitari o el del transport. En el cas d’aquest últim, la manca d’ús del català entre els conductors de busos i autocars amb els viatgers sí que ha motivat que el govern impulsi un decret que obliga aquests a utilitzar sempre la llengua catalana amb l’usuari i fer servir un altre idioma si aquest els hi demana.
Informa:RACOCATALA.CAT (2-XI-2021)

309 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: