L’ESQUERRA VALENCIANA TANCA L’ACORD DE GOVERN D’UN CONSELL PROGRESSISTA

Avui, i després del discurs de Puig, s’ha suspès el ple, que es reprendrà demà a les 10 h, perquè els tres partits tanquin i signin el pacte aquesta tarda a les 18 h al castell de Santa Bàrbara d’Alacant,  tal com havien acordat totes les formacions i assumint la petició formulada per Podem. El partit lila va demanar aquest gest per exemplificar la voluntat de vertebrar el País Valencià i abandonar el centralisme de la ciutat de València.

El pacte s’ha desbloquejat després de l’oferiment a Unides Podem – Esquerra Unida d’una vicepresidència amb competències per coordinar les polítiques mediambientals i de canvi climàtic mitjançant la presidència d’una comissió interdepartamental. La formació acompleix així els seus dos objectius: encapçalar les polítiques d’habitatge, amb una conselleria, i tenir poder sobre les mediambientals, tot i que a la pràctica Compromís mantingui la conselleria.

Un dels punts que les tres formacions hauran de resoldre durant les pròximes hores és el volum de conselleries que tindrà el nou executiu, 12 o 13, una xifra que variarà en funció de si Presidència disposa o no d’un departament propi. Aquesta diferència serà fonamental, ja que els socialistes –que encapçalaran sis de la dotzena d’àrees totals– aspiren a sumar-ne encara una més en la persona de Ximo Puig, afegint a les tasques de cap de l’executiu la de gestió, entre d’altres, de les emergències. L’objectiu final és comptar amb una majoria de set vots en el ple del Consell.

Les altres sis conselleries les ocuparan Compromís (4) i Unides Podem – Esquerra Unida (2). Molt probablement, una serà encapçalada per Rosa Pérez Garijo (EU), que tindrà en exclusiva la conselleria de Transparència, Participació i Cooperació amb competències de memòria històrica.

Reunió entre Puig, Oltra i Dalmau a les 9 h al Palau

La reunió clau s’ha produït aquest matí a les 9 h i al Palau de la Generalitat entre els líders del PSPV, Compromís i Unides Podem – Esquerra Unida, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, tal com han explicat tots tres quan han arribat a les Corts Valencianes. “L’acord està cosit i només cal tancar el repunt més fi”, ha confirmat Oltra, que continua sent la portaveu en funcions de l’executiu.

Informa:ELNACIONAL.CAT (12-6-2019)

391 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: