L'”ESTABLISHMENT” VOL IMPEDIR L’ENTRADA DE PODEMOS AL GOVERN

Han passat poques hores des del tancament de les urnes per√≤ ja s’han explicitat els primers moviments des dels poders econ√≤mics de cara al que seran unes llargues negociacions entre els partits per formar govern a Espanya. La CEOE, l’organitzaci√≥ de la patronal espanyola, ha manifestat que veuria b√© un govern presidit per Pedro S√°nchez… amb l’abstenci√≥ del Partit Popular i de Ciutadans, una opci√≥ que sembla inimaginable. Per√≤ el president dels empresaris, Antonio Garamendi, ha recordat que el PSOE ja es va abstenir en el seu moment per facilitar la investidura de Mariano Rajoy.

Per√≤ a la gran patronal tampoc es fan il¬∑lusions. Garamendi va assegurar dimarts que l’escenari m√©s probable en aquests moments √©s el d’un govern socialista en solitari i que “potser seria el m√©s adequat”. A la CEOE el que no volen veure ni en pintura √©s l’entrada de Podem a l’executiu. Per aix√≤ Garamendi va subratllar que en una democr√†cia madura √©s positiva la alternan√ßa “entre un centre dreta i un centre esquerra”.

El Santander vol un acord S√°nchez-Rivera

En el sector financer tamb√© hi ha moviments. Un poder f√†ctic com √©s el banco Santander ja ha fet saber quines s√≥n les seves prefer√®ncies. Segons ha informat El Independiente, l’equip d’analistes del banc d’Ana Bot√≠n t√© molt clar que el millor seria un executiu PSOE-Ciutadans: “La postura liberal de Rivera seria millor rebuda pels mercats que el populisme de Podem”.¬† Els anlistes de Bot√≠n tamb√© asseguraven que la inestabilitat pol√≠tica dels darrers anys a EEspanya √©s la responsable dels desequilibris patits pels mercats.

Els sectors econòmics catalans, més prudents

Des dels centres econ√≤mics catalans, s’opta per una postura menys militant. Aquest dimarts, des de val√®ncia, on va tarslladar la seva seu, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gort√°zar, va voler deixar clar que “respectaran” els acords de govern als quals arribin els partits. Gort√°zar va assegurar que ara tocava “ajudar el govern que ens hem donat entre tots”. Tamb√© va fer una crida al “di√†leg, sempre dins de la llei” per posar fi al conflicte catal√†.

Des de Foment del Treball, la patronal catalana, l’endem√† mateix de les eleccions va emettre un comunicat en qu√® felicitava el PSOE i li demanava de “cercar les aliances que li permetin formar un Govern de l‚ÄôEstat estable i moderat que impulsi reformes concertades entre el govern i els agents econ√≤mics i socials per afavorir la competitivitat empresarial i el creixement econ√≤mic”. Aquesta √©s la consigna, que Gonzalo Gort√°zar va subratllar tamb√© dimarts.

L’IBEX est√† tranquil¬†

Una dada important a tenir en compte √©s que els mercats estan, ara per ara traqnuils. De fet, ha estat el primer cop que les empreses de l’IBEX experimenten una pujada (el 0,12%) l’endem√† d’unes eleccions. Un senyal que potser des dels √†mbits econ√≤mics es veia amb m√©s inquietud la inestabilitat que podria comportar un govern de dretes amb Vox.

En el que s√≠ que tots els components de l’establishment econ√≤mic coincideixen √©s en les pol√≠tiques d emoderaci√≥. Sigui de manera expl√≠cita o no, els mercats i les patronals envien un senyal: no volen gaires concessions a les pol√≠tiques “populistes”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (1-5-2019)

 

256 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: