L’ESTAT COMENÇARÀ A TRAMITAR ELS INDULTS LA SETMANA ENTRANT

El govern espanyol ja té damunt la taula les peticions d’indult per als presos polítics independentistes. I, de moment, no les deixarà en un calaix. En la sessió de control d’aquest dimecres, en resposta a Laura Borràs, el ministre de Justícia ha avançat que el seu executiu “començarà a tramitar-los la setmana que ve”. Juan Carlos Campo ha negat qualsevol “deriva” de la justícia espanyola, com ha denunciat la portaveu de JxCat al Congrés. Són diverses les peticions que han arribat a La Moncloa, des d’UGT fins a l’advocat Francesc Jufresa. També el president de Societat Civil Catalana s’ha mostrat favorable a fer-ho. Fonts del Ministeri precisen que és un procés llarg i complex, i que hauran d’escoltar totes les parts.

En la seva resposta a JxCat, Juan Carlos Campos ha assenyalat que acaten totes les resolucions judicials, però que també estan “disposats al diàleg”. En aquest sentit, ha assenyalat els “possibles canvis normatius”, en relació al delicte de sedició, però també ha anunciat la tramitació de les peticions d’indult. “Aquells que a vostè li preocupen, perquè els toquen, començaran a tramitar-se la setmana que ve”, ha afegit el ministre de Justícia. Ha conclòs que ho farà “perquè és el que toca”.

Fonts del Ministeri de Justícia assenyalen que les peticions ja han entrat dins del sistema i començaran el seu tràmit. El primer pas és escoltar les parts, començant pel tribunal sentenciador i la Fiscalia. La resolució d’aquests tràmits, puntualitzen, pot trigar entre quatre i sis mesos.

Des del desembre de l’any passat, el Ministeri de Justícia té damunt la taula la petició que va fer l’advocat Francesc Jufresa. Aquest estiu també ho va demanar el sindicat UGT per a l’exconsellera Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Durant el 2019, l’Estat va concedir menys de l’1% dels indults sol·licitats. En total, 39 van ser acceptats i 4.123 denegats.

Denúncia de Borràs
L’anunci ha agafat Laura Borràs per sorpresa. La portaveu de JxCat denunciava la “deriva” de la justícia espanyola i preguntava quines mesures prendria el govern espanyol per frenar-la. Durant la seva intervenció, Borràs ha lamentat com els jutges espanyols continuen fent cas omís dels grups de treball de l’ONU o de les resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). També ha recordat com en aquell moment el president Quim Torra estava declarant al TSJC “per segona vegada per una pancarta”, després de passar la setmana passada pel Tribunal Suprem. “Creu que això és normal?”, li ha preguntat.

Informa:ELNACIONAL.CAT (22-9-2020)

237 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: