L’ESTAT CONTROLA ELS MÒBILS: “EL TSUNAMI HA DE DENUNCIAR ESPANYA A EUROPA “

Josep Jover, advocat especialista en dret de la Unió Europea (UE), recomana als anònims gestors del Tsunami Democràtic que denunciïn Espanya a la Comissió Europea (CE) perquè, al seu parer, amb el tancament d’algunes de les seves webs, per ordre judicial, s’ha incomplert normativa europea, ja que “la sobirania de les telecomunicacions és de la UE no d’Espanya”. Jover hi afegeix que en l’afer de la clonació de planes web del referèndum de l’1-O que va fer el Partit Pirata de Catalunya, es van arxivar les dues causes penals perquè van denunciar la seva situació a Europa i “vam crear un precedent”, manifesta l’advocat. Jover també assegura que el jutge que ha ordenat el tancament de webs del Tsunami tampoc compleix la directiva europea 2017/541, que unifica a la UE el que és el delicte de terrorisme i que permet el control d’ internet, però, “contra el terrorisme gihadista”.
El jutge de l’Audiencia Nacional que investiga els set activistes dels CDR empresonats, acusats de terrorisme, és el mateix que va ordenar, el 18 d’octubre passat, el tancament dels webs del Tsunami, censura que han superat amb altres dominis per continuar les mobilitzacions contra la sentència del Suprem.
Durant l’1-O, el jutge de Paterna que va assumir el cas del noi detingut per haver clonat el web del referèndum, el setembre del 2017, va arxivar la causa per desobediència el maig del 2018 en adonar-se que la segona pròrroga de la investigació no havia estat ben comunicada a la defensa. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona també va arxivar el cas contra cinc responsables de Partit Pirata en no veure delicte en la clonació. El mateix 2017, el Partit Pirata va denunciar la UE davant la Comissió Europea per no haver protegit el seu dret a la llibertat d’expressió i, en no rebre resposta, va denunciar-la al TJUE, fins que la CE li va respondre, el juny del 2018. Va comunicar-li que no incoaria cap procediment de sanció a Espanya per incompliment del dret de la UE, tot i que admetia que les ordres judicials “han d’estar d’acord amb el dret de la Unió”. Hi afegia que un dels webs dels Pirata ja no estava bloquejada i que, per tant, “la suposada infracció” del principi de neutralitat de la xarxa estava resolt. Amb aquesta resposta van veure un precedent per denunciar Espanya pel tancament de webs.
ATENCIÓ: L’Estat rastrejarà tots els mòbils d’Espanya durant vuit dies
L’estat espanyol analitzarà tots els mòbils de la població espanyola durant vuit dies. Ho fa per poder analitzar, a gran escala, el comportament dels ciutadans: quins desplaçaments fan i a quines hores i on van de vacances, essencialment. L’objectiu és poder determinar on s’han de reforçar els serveis públics i les infraestructures.
Concretament, l’Institut Nacional d’Estadística analitzarà els moviments dels mòbils durant quatre dies laborables de novembre – del 18 al 21 de novembre, concretament, – i el cap de setmana següent. També es recolliran les dades de tres dies de vacances: el dia de Nadal, i també el 20 de juliol i el 15 d’agost de l’estiu que ve, segons El País.
Les encarregades de processar aquestes dades seran les tres operadores principals amb antenes pròpies: Movistar, Vodafone i Orange. Ho faran dividint el territori de tot l’estat en àrees amb 15.000 habitants de mitjana, i proporcionaran les dades de manera agrupada, sense la possibilitat de detallar quins moviments fa cada usuari.
L’estat sabrà els moviments que es fan cada dia
Durant els quatre dies, s’analitzarà la posició dels mòbils entre les dotze de la nit i les sis del matí per establir el lloc on es viu. Després, entre les nou del matí i les sis de la tarda, s’examinaran els moviments per estudiar a quin lloc es desplacen per a treballar o estudiar.
Amb totes aquestes dades, es podrà analitzar quins moviments hi ha entre ciutats cada dia, quins llocs es poden considerar barris dormitori, quanta gent canvia de ciutat per treballar o quants moviments hi ha en una zona d’Espanya al llarg del dia.
Amb aquesta estadística, doncs, s’espera que els ajuntaments i els governs puguin determinar les línies de transport, saber quines infraestructures cal millorar i quants recursos demanar. També es podran valorar els comportaments de la població els caps de setmana i els festius.
Els experts creuen que és il·legal
Tota aquesta és la teoria, però ja hi ha veus crítiques amb aquesta utilització de les dades dels usuaris. L’INE assegura que, com que les dades seran anònimes, no hi ha cap incompliment de la llei de protecció de dades.
Hi ha experts, però, que asseguren que aquest ús de les dades és il·legal: la llei preveu que les operadores puguin utilitzar el big data per diversos supòsits, però no per a usos estadístics. En tot cas, facin el que facin les operadores, no podrien rebre cap sanció perquè la llei tampoc ho preveu.
Sigui com sigui, es preveu que aquestes noves tècniques d’obtenció de dades permetin evitar que l’INE hagi de contractar enquestadors per conèixer totes aquestes dades de cara a elaborar el cens. També s’extraurà informació del Padró Municipal, el Cadastre i la Seguretat Social, entre d’altres. Tot plegat estalviarà més de 150 milions d’euros a les arques estatals.
Informa:ELNACIONAL.CAT I ELPUNTAVUI.CAT (29-10-2019)